Ο κίνδυνος για το νησί και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κτηνοτροφίας
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται ο ελεγκτικός μηχανισμός της Κρήτης για τον κίνδυνο διασποράς της ευλογιάς των προβάτων στο νησί. Το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται εφιαλτικό, καθώς οι συνέπειες για την τοπική κτηνοτροφία θα είναι εφιαλτικές.
Για κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης, σε περίπτωση που η νόσος φτάσει στην Κρήτη, έκανε λόγο ο καθηγητής κτηνιατρικής Αλέκος Στεφανάκης.
«Στην Κρήτη έχουμε μεγάλη πυκνότητα στις εκμεταλλεύσεις με χαρακτηριστικά ελευθέρας βοσκής. Τα ζώα συναντιούνται στους βοσκοτόπους και στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα ευλογιάς τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο κ. Στεφανάκης.
Η διασπορά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων είναι μία συνθήκη πολύ σοβαρότερη σε σχέση με την πανώλη.
Είναι σοβαρότερη γιατί η νόσος είναι περισσότερο μεταδοτική και γιατί προκαλεί σοβαρότερες επιπλοκές στο ζώο που θα πλήξει.
Σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας Κρήτης επισημαίνει ότι η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μη εξάπλωση της νόσου.
«Είναι μία νόσος με μεγάλη θνησιμότητα για τα ζώα που πλήττει. Μπορεί να καταστρέψει σε μεγαλύτερο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με την πανώλη. Είναι περισσότερο σταδιακό νόσημα, εκδηλώνεται με πυρετό και δερματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα στο τέλος να καταστρέφει σε χειρότερο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο από ό,τι η ίδια η πανώλη. Πρέπει με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε την Κρήτη καθαρή και να αποκλειστεί κάθε επίδοξος ο οποίος έχει άγνοια κινδύνου και θα επιχειρήσει να φέρει ζώα στην Κρήτη», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Αλέκος Στεφανάκης.
Αυτό μαρτυρά την αγωνία και τους κινδύνους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κτηνοτροφία μία εξάπλωση της ευλογιάς.
Αυτό ήταν και η αιτία που ουσιαστικά οδήγησε στην απόφαση να παγώσει το παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας.
«Είναι μία ήττα του συστήματος» σημείωσε ο κ. Στεφανάκης και πρόσθεσε «είναι μία ήττα του μηχανισμού ελέγχου που ενώ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, δεν κατάφερε να ελέγξει τη διασπορά με αποτέλεσμα να υπάρξουν κρούσματα στην Πελοπόννησο».
Σε επίπεδο Κρήτης, η ζημιά από το δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, μόνο στην Κρήτη αυτή την περίοδο οι εκτροφές βρίσκονται σε φάση απογαλακτισμού και θα πρέπει τα αρνιά γάλακτος να οδηγηθούν στα σφαγεία.
Ήδη πάντως επεξεργάζεται η πρόταση ώστε σε περίπτωση παράτασης των περιοριστικών μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξη και στο σενάριο βεβαίως που η Κρήτη θα μείνει καθαρή, να ανοίξουν τα σφαγεία του νησιού, χωρίς να επιτρέπονται οι μετακινήσεις από άλλα σημεία της χώρας.
Επανεξέταση των οριζόντιων μέτρων του υπουργείου ζητά η Περιφέρεια Κρήτης
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης για το θέμα της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών.
Σε τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας έχει βεβαιωθεί κρούσμα ευλογιάς μέχρι στιγμής και για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου το υπουργείο προχώρησε σε οριζόντια λήψη μέτρων που αφορούν στην απαγόρευση μετακινήσεων και σφαγής αιγοπροβάτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Όπως τόνισε ο κ. Τζεδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο Σκάι Κρήτης 91,2 και στη Σώτια Πεντεδήμου, μια ενδεχόμενη παράταση των μέτρων θα ήταν «καταστροφική» για την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς το νησί έχει μια πρωιμότητα στην παραγωγή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Από τη στιγμή που στην Κρήτη δεν υπάρχει θετικό κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, επισημαίνει ο κ. Τζεδάκης, θα μπορούσαν να επανεξεταστούν τα μέτρα του υπουργείου και να γίνουν λιγότερο αυστηρά σε περιοχές που είναι καθαρές.
«Υπάρχει ένα οριζόντιο μέτρο από πλευράς υπουργείου και των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου για απαγόρευση των μετακινήσεων και λειτουργίας των σφαγείων για όλη τη χώρα έως 31.10. Σε συνάντηση με τις κτηνιατρικές μας υπηρεσίες, συζητήσαμε το θέμα εάν θα μπορούσε να υπάρχει ένας περιορισμός στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά τουλάχιστον να σφάζονταν τα ζώα του κάθε νομού με τα σφαγεία του κάθε νομού. Αυτό δεν έγινε δεκτό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι είναι σημαντικό οι κτηνοτρόφοι να προσέχουν, όπως υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία στο θέμα της πανώλης και ξεμπερδέψαμε πολύ γρήγορα από αυτό το νόσημα. Να τηρούμε τα μέτρα βιοασφαλείας, να υπάρχει απολύμανση των χώρων, των αυτοκινήτων, να μην υπάρχει συγχρωτισμός μεταξύ των κοπαδιών, ώστε με τον τρόπο αυτό να καταφέρουμε πολύ γρήγορα να εξαλείψουμε τη νόσο, εάν και δεν έχουμε κρούσμα αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη».
Ενώ συμπλήρωσε:
«Στην Κρήτη έχουμε μια πρωιμότητα της παραγωγής, αρχίζουν τα πρώτα αρνιά να είναι έτοιμα προς σφαγή για να μπουν οι παραγωγοί στη γαλακτοπαραγωγή. Οπότε μια παράταση των μέτρων θα είναι καταστροφική. Αυτό που ζητάμε είναι στις περιοχές που είναι καθαρές σε όλη την Ελλάδα να μην υπάρχουν τόσο αυστηρά μέτρα».
Κώστας Τσιάρας: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και θα εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα
Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης για την ευλογιά στα πρόβατα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται, τόνισε χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των Περιφερειών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις δέκα ημέρες και να μπορέσουμε σιγά – σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα», είπε.
Η απόφαση για τη 10ήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με την ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου, η οποία, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος με την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της Ε.Ε.
Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο», σημείωσε, «είναι ότι τα ζώα αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με το ύψος των αποζημιώσεων για την πανώλη, που ισχύει και για την ευλογιά, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους υποστηρίξουμε και να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει και τις εξαγωγές κρέατος στις οποίες η Ελλάδα επεκτείνεται.
Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.
«Η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα αποτροπής της Ε.Ε. για τον περιορισμό εξάπλωσης ασθενειών»
«Η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα αποτροπής της Ε.Ε. για τον περιορισμό εξάπλωσης ασθενειών» τονίζει σε κοινή ανακοίνωσή του ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και ο βουλευτής, Μανόλης Χνάρη, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Η ελληνική κτηνοτροφία, τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που απειλεί με εξαφάνιση δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων. Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, η εμφάνιση για πρώτη φορά κρουσμάτων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και η εξάπλωση της ευλογίας αιγοπροβάτων, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Η αιγοπροβατοτροφία, σημαντικός κλάδος της Ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημία με την υποχρεωτική σφαγή χιλιάδων ζώων, τους περιοδικούς περιορισμούς στη μεταφορά ζώντων και σφαγείων ζώων, στη διακίνηση και εμπορία ζωοτροφών. Το εθνικό μας προϊόν, η φέτα και άλλα ποιοτικά μας προϊόντα, καθώς και οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων είναι άμεσα εξαρτώμενες από την πορεία εξέλιξης των ζωονόσων ασθενειών ευλογίας και πανώλης που προσβάλουν τις αίγες και τα πρόβατα της χώρας μας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα μέτρα αποτροπής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τον περιορισμό εξάπλωσης των ασθενειών οδηγώντας στη σφαγή χιλιάδες αιγοπρόβατα.
Οι κτηνοτρόφοι που τα κοπάδια τους έχουν προσβληθεί από τις ασθένειες είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση, ενώ οι υπόλοιποι νιώθουν την ανασφάλεια που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης των ζωονόσων ασθενειών.
Τέσσερις μήνες μετά την είσοδο της πανώλης στη χώρα, όχι μόνο δεν έχουμε απαλλαγεί από τη νόσο, αλλά σε περιοχές υπό «αυστηρή επιτήρηση» όπως η Κορινθία εισήλθε και η ευλογιά των αιγοπροβάτων από τη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι αυτονόητο ότι πέρα από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, προτεραιότητα μας θα πρέπει να αποτελεί η άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.
Αλήθεια, τι έκανε η Κυβέρνηση για την περίφημη επιδημιολογική διερεύνηση, η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει και όπως φαίνεται δεν θα καταλήξει στην αιτία της εισαγωγής και κυρίως της πρωτοφανούς εξάπλωσης των «εισαγόμενων» ασθενειών των ζώων;
Γιατί η Κυβέρνηση αφού δεν μπορεί με τα υπάρχοντα μέσα και προσωπικό να προστατεύσει την κτηνοτροφία δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μπορεί με άμεσες διαδικασίες να προσλάβει κτηνιατρικό προσωπικό για να διεξάγει τους ελέγχους και επιτέλους τα όποια μέτρα παίρνει να μην μένουν στα «χαρτιά»;
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο ότι, η ανυπαρξία της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει άμεσο αντίκτυπο και πλήττει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να καθίσταται ανέφικτη η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας».