Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο Τετάρτη οι αλιείς της Κρήτης που θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στα λιμάνια της χώρας στις 11 το πρωί.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:
«Οι αλιευτικοί σύλλογοι της Κρήτης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις 02/04/2025 στις 11 το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας προκειμένου να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΚΚ 1224/2009 και την Υ/Α 65/23344 /24. Πιστεύουμε ότι με την αναπτυσσόμενη δυναμική των ψαράδων η κακή κατάσταση θα είναι αναστρέψιμη.
Ζητάμε να:
1) Πάψουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου 4015/2011 για τις αλιευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων ώστε να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην επανίδρυση τους.
2) Ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τις υφιστάμενες αλιευτικές οργανώσεις πρώτου βαθμού, ώστε αλιείς, διοίκηση, και διαχειριστές να συμβάλλουν στην μείωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντολογικών και διαχειριστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την απουσία των θεσμικών οργανώσεων.
3) Οι Ε.Κ 1005/2008, 1224/2009 και 404/2011 να παγώσουν με παρέμβαση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ στο συμβούλιο υπουργών και να τροποποιηθούν άμεσα με βάση της ιδιαιτερότητες της χώρας μας ή να τύχουνε παρέκκλισης στη βάση των ίδιων ιδιαιτεροτήτων της αλιείας της χώρας μας που είναι μικρής δυναμικής πολυειδή, πολυσυλλεκτική και πάνω απ΄ όλα στρατηγικής σημασίας για την χώρα.
4) Ενεργοποιηθούν τα άρθρα 61 παρ. 1και 2 και άρθ. 65 παρ. 1και 2 του ΚΚ 1224/2009 ώστε να αξιοποιηθεί η εναλλακτική λύση που δίνει ο κανονισμός».
Οι παράκτιοι αλιείς ζητούν από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ομάδες του εθνικού κοινοβουλίου να ξεκινήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των πάρα πάνω προβλημάτων.
Την παραπάνω ανακοίνωση υπογράφουν οι αλιευτικοί σύλλογοι: Νομού Ηρακλείου, Σύλλογος Τσούτσουρα, σύλλογος Καστρί, Σύλλογος Λέντα, Σύλλογος Παντάνασσας, σύλλογος Κόκκινος Πύργος, Νομός Ρεθύμνου – Σύλλογος Αγιά Γαλήνη, σύλλογος Ρεθύμνου, Νομός Χανίων – Σύλλογος Σούδας, σύλλογος Παλαιόχωρας, σύλλογος Γεωργιούπολης, σύλλογος Κισάμου, Νομός Λασιθίου – Σύλλογος Άγιος Νικόλαος, σύλλογος Σητείας, σύλλογος Ιεράπετρας.