11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σε κινητοποιήσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο

Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και ουσιαστική στελέχωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και σύγχρονες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς ζητούν γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μετά την παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής.

Οι γιατροί επισημαίνουν πως οι συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο είναι απαράδεκτες και οδηγούν το προσωπικό σε παραιτήσεις και τις κλινικές σε διάλυση. Χθες με πρωτοβουλία της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γ.Ν.Ρ. και ακολούθως πορεία μέχρι το δημαρχείο. Στο χθεσινό συλλαλητήριο εκτός από γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου συμμετείχαν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του Μέρα 25 και της Ανταρσύα, καθώς και δεκάδες πολίτες.

Χθες το βράδυ μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου, εκπροσώπου του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, του βουλευτή Α. Ξανθού προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν τις ενέργειες για την προώθηση των αιτημάτων που αφορούν στην αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού.

Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης ανέφερε:

«Η κυρία Ιωαννίδου με τη θυσία της, κατά κάποιον τρόπο μας έδωσε μια μεγάλη νίκη, διότι μας δίνει το μήνυμα πως η δημόσια υγεία ψυχορραγεί, πως είναι άμεση ανάγκη να δράσουμε τώρα, πως πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για να επιβιώσει η δημόσια υγεία. Αυτά τα μηνύματα έχουν φτάσει παντού, έχουν φτάσει σε όλη την Ελλάδα, επειδή ακριβώς μιλάει στην ψυχή των ανθρώπων, έχει μια εντυπωσιακή υποδοχή πανελλαδικά. Επαναλαμβάνω, αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη, που μας χάρισε η οδυνηρή αυτή απώλεια την Ελένης στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς, με αφορμή το γεγονός αυτό, βλέπουμε πραγματικά μια εντυπωσιακή κινητοποίηση. Γι’ αυτό δεν μένω στην παραίτηση, μένω στη μεγάλη νίκη. Δεν την χάνουμε την Ελένη. Την Ελένη την έχει κερδίσει η δημόσια υγεία, θα είναι πάντα στους αγώνες για τη δημόσια υγεία, θα είναι πάντα στους αγώνες για την κοινωνική αλληλεγγύη, θα είναι πάντα δίπλα στον αποκλεισμένο και στον άπορο. Αυτό που συμβαίνει στο Ρέθυμνο, συμβαίνει πανελλαδικά. Καταγράφεται ένα «κύμα» παραιτήσεων νοσοκομειακών γιατρών λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας και κυρίως, λόγω της ελλείψεις προοπτικής βελτίωσης. Εδώ αναμένεται να συνεχιστούν οι παραιτήσεις, διότι υποβαθμίζεται σοβαρά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Υποβαθμίζεται σοβαρά η δυνατότητά μας να δουλεύουμε αξιοπρεπώς και να παράσχουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε. Αυτό το τονίζει η Ελένη στην επιστολή της, ότι ντρέπεται να κοιτάξει τον ασθενή της στα μάτια, διότι δεν μπορεί πια να παράσχει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Αυτό το νιώθουμε πάρα πολλοί και αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια να μην εγκαταλείψουμε.

Ήδη ξεκίνησαν παραιτήσεις ειδικευομένων. Η Παθολογική πρέπει να κλείσει. Με την σύνθεση που έχει τώρα, πρέπει να κλείσει. Έχει 10 ειδικευόμενους, ποιος θα τους εκπαιδεύσει; Ήδη η Πνευμονολογική κλινική έχει μείνει με τρεις γιατρούς. Παραιτήθηκε κάποιος και θα υπάρχει μια αναχώρηση για άλλο νοσοκομείο. Θα υπάρξει και από τη χειρουργική παραίτηση. Η εγκατάλειψη της δημόσια υγείας είναι που οδηγεί τους γιατρούς στις παραιτήσεις. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά, διότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαγορευτικές για να μπορέσει κάποιος με αξιοπρέπεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του».

Από την πλευρά της η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής, Ελένη Ιωαννίδου, που παραβρέθηκε στη χθεσινή κινητοποίηση σε σχετικές δηλώσεις της τόνισε:

«Μετά από 20 χρόνια υποβάλλω την παραίτησή μου. Η απογοήτευση και η ματαίωση που νιώθω είναι εδώ και αρκετό καιρό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια πορεία, μια διαδικασία των τελευταίων χρόνων, κατά την οποία έβλεπα συνέχεια να υποβαθμίζεται η δουλειά μου, να καταστρατηγούνται όλων τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν μπορούσα να περιθάλψω κατάλληλα του ασθενείς μου. Με έβαζαν να κάνω πράγματα που δεν ξέρω να κάνω, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Πλέον, δεν μπορώ να εργαστώ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς καμία προοπτική ότι κάτι θα αλλάξει στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση της διοίκησης είναι ότι δεν θα μου δώσουν τις 170 ημέρες κανονική άδεια, την οποία δεν έχω πάρει γιατί δεν μπορούσα να την πάρω, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, των αναγκών και της πανδημίας. Η λύση που θα βρουν είναι πάλι τύπου «μπαλώματος», να έρθει κάποιος να κάνει μια εφημερία (π.χ. αντί μεσημέρι να έρθει πρωί). Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι κλινική, είναι κέντρο διερχομένων. Δεν είναι δουλειά αυτή».

Και συμπλήρωσε ότι: «Ουδείς αναντικατάστατος. Η κλινική πάντα είχε πολύ καλούς γιατρούς, πολύ καλούς επιμελητές. Κάναμε καλή δουλειά και γι’ αυτό τον λόγο είχαμε πάντα πολλούς ειδικευόμενους γιατρούς. Όμως, όπως στη χειρουργική, όταν δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία οι ειδικευόμενοι δεν έρχονται για αυτόν τον λόγο και όχι επειδή είναι κακοί οι επιμελητές χειρουργοί. Όσο υποβαθμίζεται η δουλειά μιας κλινικής, ενός νοσοκομείου, οι νέοι γιατροί έχουν άλλες επιλογές και τις προτιμούν. Αυτό είναι το λογικό, δεν είναι ότι κάποιος είναι καλός και κάποιος κακός».

Ο Γιώργος Βρανάκης, χειρουργός στο νοσοκομείο αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στη χειρουργική κλινική ανέφερε:

«Τακτικά χειρουργεία δεν έχουμε τη δυνατότητα προγραμματισμού εδώ και χρόνια. Έχουμε τις λίστες αναμονής. Η κλινική σαφώς και υπολειτουργεί χωρίς ειδικευόμενους. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε δυο αίθουσες. Ειδικευόμενοι δεν υπάρχουν στην κλινική εδώ και πολλά χρόνια και δεν προβλέπεται να έρθουν άμεσα λόγω υπολειτουργίας. Ποιος θα ‘ρθει άλλωστε χωρίς να μπορεί να εκπαιδεύεται σε χειρουργεία. Η χειρουργική κλινική είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα γίνονται έκτακτα χειρουργεία και ορισμένα τακτικά αν και εφόσον υπάρχει προσωπικό, έχουμε αίθουσα και προσωπικό χειρουργικό. Είμαστε πέντε γιατροί μετά την αποχώρηση ενός συναδέλφου μας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αναστασία Καπελέρη, τόνισε:

«Το νοσοκομείο πρέπει να είναι ισχυρό και πλήρως στελεχωμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αλλά, σημαντικό είναι συγχρόνως να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτό και θέλουν να υπηρετούν σε αυτό, γιατί πιστεύουν σε αυτήν τη θεμελιώδη αρχή του δημόσιου συστήματος υγείας. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό φορέα, ένα κοινό μέτωπο με φορείς του τόπου μας, ώστε να διεκδικήσουμε ένα ισχυρό νοσοκομείο. Θέλουμε να αλλάξει ο οργανισμός, να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να το στελεχώσουν, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου.

Πρέπει να τονιστεί η ανάγκη δημιουργίας ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είναι πυλώνας κάθε συστήματος υγείας και λειτουργεί ως ανάχωμα για το νοσοκομείο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί και ένας οργανισμός, ο οποίος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το κέντρο υγείας αστικού τύπου, ώστε να λειτουργήσει και να δώσει αυτό που είναι ταγμένο να δώσει, δηλαδή υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, αξιόπιστες για τους πολίτες. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε το νοσοκομείο. Έχουμε ένα και μοναδικό νοσοκομείο. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο».

 

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου στηρίζει τις δράσεις της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. και ζητά αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στελέχωση του Γ.Ν.Ρ. με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ρ. λοιμωξιολόγου κ. Ιωαννίδου και οι ακόλουθες ανακοινώσεις της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου έρχονται να επισφραγίσουν την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη του τόπου μας.

Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών που πλήγωσαν το σύστημα υγείας, ακολούθησαν τα χρόνια της πανδημίας, που αντί να αποτελέσουν έναυσμα και ευκαιρία για ενδυνάμωση του χώρου της υγείας, μας βρίσκουν με μια β’βαθμια περίθαλψη υπό κατάρρευση και μια α’βαθμια ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου Ν.Π.Δ.Δ., θεσμικός συνομιλητής και θεματοφύλακας της φαρμακευτικής περίθαλψης έχει συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο τα τελευταία χρόνια, όποτε ήταν ανάγκη: Με δωρεές φαρμακευτικού υλικού και στο νοσοκομείο και σε άλλους φορείς και πολίτες, με επιστημονικές ημερίδες ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας, με συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις και σύμπραξη με επιστημονικούς φορείς και εργατικά σωματεία σε κινητοποιήσεις διεκδικήσεων.

Με την θεσμική μας ιδιότητα ως φορέας, με την επαγγελματική μας ιδιότητα ως υγειονομικοί μέλη της α’βαθμιας περίθαλψης, αλλά και ως πολίτες, οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου καταθέτουμε το «παρών» υπόμνημα με το οποίο :

  • Στηρίζουμε τις δράσεις της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου και ζητάμε ικανοποίηση των αιτημάτων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
  • Ζητάμε την συνολική στήριξη του υγειονομικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής περίθαλψης, με σοβαρές πολιτικές μεσο- και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, ώστε ο κάθε ασθενής να έχει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια την περίθαλψη που οφείλει η πολιτεία να του διασφαλίζει».

Η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ Ρεθύμνου εξέδωσε ανακοίνωση την οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η παραίτηση της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, άλλων γιατρών του νοσοκομείου, ειδικευόμενων και ειδικευμένων αλλά και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είναι η φυσική εξέλιξη της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης του υγειονομικού προσωπικού. Είναι απόρροια μια διαχρονικής απαξίωσης, υποστελέχωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα του Γ.Ν.Ρ. Είναι η έκφραση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, για τα οποία δεν παλεύουν μόνοι τους, έχουν δίπλα τους το εργατικό-λαϊκό κίνημα, όπως έχει αποδειχθεί τα χρόνια της πανδημίας και στην πόλη μας.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα υποστελέχωσης του Γ.Ν.Ρ., με άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να δοθούν οι άδειες και τα ρεπό, που φτάνουν μέχρι και τις 200 μέρες στο παλαιότερο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να λειτουργήσουν με επάρκεια όλα τα τμήματα.

Ο Ρεθεμνιώτικος λαός, οι υγειονομικοί, το εργατικό, λαϊκό κίνημα και στην πόλη μας, χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του για Αποκλειστικά Δημόσιο Και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την υπόθεση».