,Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου με τις ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικά τμήματα όπως το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η παθολογική κλινική να είναι τέτοιες που να καλύπτονται με δανεικούς γιατρούς με μετακινήσεις προσωπικού από το ήδη υποστελεχόμενο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για ενίσχυση του Βενιζέλειου, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Ήδη μετά την παύση της διοίκησης με απόφαση του υπουργού, ο εκτελών χρέη διοικητή, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Χάρης Λυδάκης υπέβαλλε την Πέμπτη την παραίτησή του ενώ σήμερα ς βρέθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου καλύπτοντας εφημερία της παθολογικής κλινικής του ΓΝΡ.
Παράλληλα από την Τετάρτη είχε υποβάλλει την παραίτησή του και ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας,παραίτηση η οποία δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής δεκτή.
Η κατάσταση τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο είναι δύσκολη, η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι οριακή, το προσωπικό το υπάρχον εξουθενωμένο και η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας είναι πιο απαιτητική από ποτέ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο
Μια αγροτική γιατρός καλύπτει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και μια ειδικευμένη καλείται με εντέλλεσθαι να κάνει όλες τις εφημερίες, ενώ η εφημερία της παθολογικής κλινικής καλύπτεται από «δανεικούς» μετακινούμενους γιατρούς από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο. Το νοσοκομείο είναι υπό διάλυση υπογραμμίζουν οι υγειονομικοί ενώ το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου. Στο πλευρό τους έχουν πολίτες, επιστημονικούς συλλόγους όπως ο ιατρικός, ο φαρμακευτικός ο οδοντιατρικός, το ΤΕΕ Ρεθύμνου. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν στελέχη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης ανέφερε:
«Στην παθολογική κλινική λειτουργούμε με έναν μόνο μόνιμο γιατρό, που και αυτός είναι σε άδεια. Δηλαδή αυτήν τη στιγμή η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας λειτουργεί χωρίς μόνιμο γιατρό και με γιατρούς που μετακινούνται. Οι δύο συνάδελφοι που υπηρετούν στις οργανικές θέσεις βρίσκονται σε άδεια για λόγους κύησης, τοκετού, ανατροφής, ο τρίτος κάνει εφημερίες. Η Παθολογική κλινική λειτουργεί χωρίς μόνιμο γιατρό και αυτό είναι πέρα από κάθε νομιμότητα. Το ΤΕΠ λόγω της μεγάλης πίεσης που υπάρχει στου συναδέλφους και λόγω αναρρωτικών αδειών έχει μείνει επίσης με έναν μόνο μόνιμο γιατρό, ο οποίος και αυτός θα οδηγηθεί σε αναρρωτική με αυτούς τους ρυθμούς που καλείται να δουλέψει. Επίσης το νοσοκομείο δεν έχει αγροτικούς και ειδικευόμενους. Έχουν μείνει ελάχιστοι, διότι παραιτούνται και δεν έρχονται καινούργιοι επειδή οι συνθήκες είναι ασφυκτικές, προβληματικές. Η κατάσταση και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στην Παθολογική κλινική και στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, αλλά ειδικά στα τμήματα πρώτης γραμμής, είναι διαλυτική, είναι τραγική. Επίσης, μια συνάδελφος ειδική γιατρός του ΤΕΠ είναι η μοναδική που έχει μείνει. Καλείται να κάνει έξι εφημερίες στο πιο βαρύ τμήμα του νοσοκομείου σε δώδεκα μέρες, μέρα παρά μέρα. Αυτό ο κοινός νους κατανοεί ότι είναι διαλυτικό και εξουθενωτικό για έναν άνθρωπο και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες, οι πιθανότητες λάθους είναι μεγάλες, οι πιθανότητες να συμβούν ανεπιθύμητα γεγονότα είναι μεγάλες.
Η διαλυτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι μια κατάσταση ντόμινο. Το ένα επηρεάζει το άλλο αντικειμενικά. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην περίπτωσή μας, διότι οι παθολόγοι του Βενιζελείου δέχονται μεγάλη πίεση, δέχονται εντέλλεσθαι για να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρά το ότι έχουν αντιδράσει σφοδρά γιατί έχουν ήδη πάρα πολλή δουλειά εκεί και πάρα πολλές εφημερίες. Το αποτέλεσμα είναι όταν φεύγουν από εκεί να ανοίγουν νέα κενά στο Βενιζέλειο και νέα προβλήματα να δημιουργούνται. Αυτό δείχνει και η παραίτηση του διοικητή του Βενιζελείου, αυτό το αδιέξοδο καταδεικνύει, ότι με μετακινήσεις και με εντέλλεσθαι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα είναι η διάλυση των κλινικών. Αυτό βλέπουν στο Ρέθυμνο, αυτό βλέπουμε και στο Βενιζέλειο».
Αναφερόμενος στα «εντέλλεσθαι» των γιατρών του ΓΝΡ είπε:: «Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου διαρκώς δίνονται εντέλλεσθαι για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για τις εφημερίες. ,Τ, Εντέλλεσθαι έχει αυτήν τη στιγμή η συνάδελφος που καλύπτει το ΤΕΠ, έξι εφημερίες σε δώδεκα μέρες. Αυτήν τη στιγμή εξακολουθούν να έρχονται γιατροί από το Βενιζέλειο για να καλύπτουν την Παθολογική, όταν βρίσκονται, που δεν βρίσκονται πάντα. Στο ΤΕΠ δεν έρχονται, έχει μείνει μια ειδική γιατρός και δύο συνάδελφοι σε αναρρωτική».
Ο κ. Σαριδάκης εξέφρασε και τη θλίψη του για δηλώσεις που όπως είπε έγιναν από πλευράς διοίκησης για ευθύνες των γιατρών σημειώνοντας πως: «Είναι θλιβερό αυτό το οποίο μάθαμε ως δήλωση της διοίκησης ότι δηλαδή το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι υποστελεχωμένο διότι δυσφημείται από τους γιατρούς που αγωνίζονται. Είναι ντροπή να γίνονται, από όποιον γίνονται, τέτοιες δηλώσεις. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει που στην συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν τι θέσεις της Ένωσης και ενυπόγραφα, κρατούν ό,τι έχει απομείνει ζωντανό στον δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αυτοί που με τεράστιο προσωπικό κόστος υπηρετούν τον ασθενή χρόνια τώρα. Είναι αυτοί που με τους αγώνες τους έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση του νοσοκομείου μας και είναι αυτοί που μαζί με τον λαό θα ξανά βγουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή».
Απευθυνόμενος στους πολίτες – φορείς που είχαν συγκεντρωθεί χθες στην πύλη του ΓΕΝΡ αναφέρθηκε και σε δέκα παραιτήσεις – αποχωρήσεις από το νοσοκομείο μας. «Είτε αγροτικών γιατρών, είτε ειδικευόμενων γιατρών, είτε κρίσιμων ειδικοτήτων που θα επηρεάζουν σοβαρότατα μεγάλες κατηγορίες ασθενών, και ειδικότερα τους καρκινοπαθείς οι οποίοι θα μείνουν χωρίς ογκολόγο. Ο αριθμός αυτός, αλλά και το είδος των ειδικοτήτων δείχνουν πόσο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και πόσο σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς. Οι πιο ευάλωτοι, οι ασθενείς που δίνουν μεγάλο αγώνα, οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια για να μπορέσουν να κρατήσουν αυτούς τους συναδέλφους εδώ. Ίσα-ίσα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους διώξουν. Αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Χρειαζόμαστε άμεσα προσλήψεις, ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Έπρεπε να είχαν γίνει εχθές για να μείνουν ζωντανοί όσοι εργάζονται ακόμη. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε κάποια στιγμή για ξαφνικό θάνατο και αυτό κανένας από εμάς δεν θέλει να το επιτρέψει» κατέληξε τονίζοντας ότι τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί πανερεθεμνιώτικο συλλαλητήριο.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει σαφές ότι έχει καταρρεύσει εντελώς όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στο κομμάτι της παθολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η κατάσταση όμως πλέον είναι συνολική, αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τα προβλήματα διογκώνονται. Όποιες εμβαλωματικές προσπάθειες γίνονται δεν είναι επαρκείς, ούτε κατά διάνοια. Πλέον πρέπει όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες, να στηρίξουμε τις προσπάθειες των γιατρών και να πιέσουμε όσο γίνεται την πολιτεία να βρεθούν άμεσα λύσεις, γιατί είναι κάτι που αφορά όλους τους πολίτες και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είναι δηλαδή ένα στενό κλαδικό ζήτημα των γιατρών και των διεκδικήσεών τους. Είναι πρωτίστως ζήτημα δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό οι όποιες σχεδιαζόμενες προσπάθειες του υπουργείου για κατάργηση του αγροτικού γιατρού και προσπάθειες εμβαλωματικών λύσεων στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πια, μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαιτέρως. Διότι η κατάρρευση είναι μια αλυσίδα η οποία θα συμπαρασύρει και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μέρος της οποίας είναι και τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί. Και πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα, είτε στον δημόσιο τομέα ο οποίος είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένος, είτε στον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις ντροπής.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Αντωνίου γραμματέας Φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνης, αναπληρωτής γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου σημείωσε ότι: «Είμαστε σήμερα εδώ με όλη την υγειονομική κοινότητα του Ρεθύμνου προκειμένου να καταστήσουμε σαφές σε όλο το Ρέθυμνο, κι όχι μόνο, ότι η κατάρρευση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα δημιουργήσει άσχημα επακόλουθα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών στην Ελλάδα. Το να αναβαπτίζουμε θεσμούς, όπως ο προσωπικός γιατρός, αλλάζοντας απλώς τους νονούς δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος στην κοινωνία. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι το ΕΣΥ καταρρέει, προσπαθώντας να σώσουμε αισίως κάποια κομμάτια προκειμένου να μπορέσουμε να το ξανά χτίσουμε από την αρχή, όπως πρέπει για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου».
Στηρίζει τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ο σύλλογος Ξενοδόχων
Την στήριξή του στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών για την ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό εκφράζει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Στην ανακοίνωσή του ανάφερε: «Ο σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου, έχει πάγια θέση την απόλυτη στήριξη του μοναδικού κρατικού, νοσηλευτικού ιδρύματος, που υπάρχει στον αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό – Ρέθυμνο. Εδώ και καιρό, εκφράζει βαθιά ανησυχία και αναδεικνύει την σοβαρότητα των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, διεκδικώντας, προς κάθε κατεύθυνση, υπεύθυνη, ουσιαστική, μόνιμη λύση στα φλέγοντα ζητήματα της στελέχωσης και της λειτουργίας του.
Σε εποχές αυξημένων κινδύνων και αβεβαιότητας, με πανδημικά κύματα, ενεργειακή, κλιματική ανασφάλεια και πολλές διεθνείς κρίσεις και προκλήσεις, καλούμαστε ως επιχειρηματίες, θεσμοί, φορείς και πολίτες, να διαμορφώσουμε την οικονομία, η οποία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, με γνώμονα την ανθεκτικότητα και την αειφορία. Καλούμαστε να παραμείνουμε ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί ως προορισμός, να διασφαλίσουμε στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους, το απαραίτητο αίσθημα της ασφάλειας και του σεβασμού στον άνθρωπο και στο ύψιστο αγαθό της υγείας.
Δυστυχώς, η σταθερά συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας και του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών, η απελπιστική έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η κρατική αδυναμία να επιλύσει χρόνιες δυσλειτουργίες, η ταχεία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οδηγούν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε μαρασμό, αφήνοντας τον πολίτη και τον επισκέπτη απροστάτευτο.
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως κάθε νοσοκομείο, μπορεί να επιτελεί το ρόλο του αποτελεσματικά, μόνο εάν έχει επαρκή στελέχωση με άρτια καταρτισμένο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα.
Ο σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και στις πρωτοβουλίες της ιατρικής κοινότητας και των πολιτών, για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Διεκδικεί την άρτια, συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου και την διαφύλαξη του κοινού αισθήματος ασφάλειας, που μόνο ένα ισχυρό, δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να προσφέρει και υποστηρίζει αμέριστα την ικανοποίηση όλων των αυτονόητων και δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων σε αυτό.
Καλεί όλους τους αρμόδιους, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επιδεινούμενη κρίση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και επιτέλους να αναχαιτίσουν τη διαχρονική υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στην πόλη και τον νομό μας, καθώς η υποβάθμιση αυτή αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου και το μέλλον όλων μας».
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου»
Μετά την παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου», όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων σημειώνει το υπουργείο προσθέτοντας ότι «Για το υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης. Το υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους».
Την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης αναλαμβάνει ο διευθυντής του Χειρουργικού τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας.