«Το έργο συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων» τονίζει ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός»
Με τη διαχείριση μικρών ποσοτήτων απορριμμάτων αναλογικά και από τους πέντε δήμους του νομού Ρεθύμνου, συνεχίζεται η περίοδος της δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Αμαρίου, περίοδος η οποία σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε το εργοστάσιο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Οκτώβριο. Η νέα μονάδα αποτελεί ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα για τη μετάβαση της Κρήτης στην κυκλική οικονομία.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς και στην επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κρήτης. Η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής.
Με την επεξεργασία αυτή επιτυγχάνεται με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, παραγωγή κομπόστ από το προδιαλεγμένο και το ανακτημένο οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ, αξιοποίηση βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία του εργοστασίου θα αξιοποιηθούν και οι δυο χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο έργο κατασκευάζεται στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, θα λειτουργεί για πέντε χρόνια με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα πέντε χρόνια.
Το έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς πόρους. θα βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, θα αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία.
Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου και τη έναρξη της λειτουργίας του εκφράζει σε δήλωσή του στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανος τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ανάδοχο εταιρία, η δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Με την κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα έχει πραγματοποιηθεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Το έργο συμβάλει στην κατεύθυνση της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, στην προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Πρόκειται για μια σύνθετη και πολυεπίπεδη επένδυση, η οποία ξεκινάει τη λειτουργία της χάρη στη διαχρονική υπεύθυνη στάση όλων των δημοτικών διοικήσεων του δήμου μας, επιλύοντας το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου» .
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.
Αναλυτικά, η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ.
– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
– Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
– Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
– Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.
– Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
– Μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.
– Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
– Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για έξι μήνες.
Το έργο περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο τμήμα του τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, η οποία θα αφορά πλέον στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ), ενώ η επιλογή του αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του Ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.
Εν αναμονή της χρηματοδότησης για τρίτο κύτταρο στο Αμάρι
Εν τω μεταξύ ο δήμος Αμαρίου σχεδιάζει να αγοράσει ένα χώρο στον όποιο θα μπορεί να κατασκευαστεί ένας νέος ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων του νομού σε βάθος χρόνου.
Ήδη έχει κατατεθεί στην περιφέρεια Κρήτης ο φάκελος με την οικονομοτεχνική μελέτη, διεκδικώντας χρηματοδότηση για την αγορά χώρου, για την κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΥ, ώστε μετά τη δεκαετία να υπάρχει ετοιμότητα και οργάνωση για να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η διαχείριση των απορριμμάτων. Για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ άλλωστε έχει ήδη γίνει η μελέτη από το πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο είχε προκρίνει επτά χώρους σε κοντινή περιοχή, οι οποίοι και δεν προκαλούν καμία όχληση στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Σημειώνεται ότι το κόστος για την αγορά χώρου ΧΥΤΥ ανέρχεται σε 1.5 εκ. ευρώ, χρήματα για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις από την περιφέρεια για την εξασφάλισή τους. Με την εξαγορά αυτή θα καταστεί εφικτή η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων του νομού με ασφάλεια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ορίζοντας 10ετίας που θέτουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αυξάνοντας τον σχετικό δείκτη στα 50 και πλέον έτη.