Τεράστιος όγκος εργασίας για δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους, δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα ραντεβού
Σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο του 50% κυμαίνεται η κτηματογράφηση στον νομό Ρεθύμνου, μια μόλις εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία (30 Νοεμβρίου) για την υποβολή των δηλώσεων περιουσίας στο Κτηματολόγιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Ρ.Ν.» η κτηματογράφηση ανέρχεται σε 42%, ποσοστό που ναι μεν είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα δεδομένα, είναι αδύνατον να γίνουν σε δυο μήνες όσα έπρεπε να γίνουν σε τρεισήμισι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία. Σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό κτηματογράφησης ανέρχεται στο 52%.
Πάντως οι σαφείς και ξεκάθαρες δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 30ης Νοεμβρίου έχει κινητοποιήσει το τελευταίο διάστημα τους πολίτες που σπεύδουν να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις τους στο γραφείο κτηματογράφησης. Τις τελευταίες ημέρες σχηματίζονται ουρές, ενώ δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ραντεβού. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης είναι και το γεγονός ότι πλέον η τηλεφωνική γραμμή του γραφείου του Ρεθύμνου μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ώστε από τα κεντρικά του Κτηματολογίου να γίνεται η καθοδήγηση στους πολίτες.
Εκτός όμως το γραφείο κτηματογράφησης, τεράστιος είναι και ο φόρτος εργασίας σε δικηγόρους, τοπογράφους μηχανικούς και συμβολαιογράφους, οι οποίοι προσπαθούν σε συνθήκες πίεσης και τεράστιου όγκου εργασίας να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές προθεσμίες.
Υπενθυμίζουμε ότι η παραπάνω διαδικασία υποβολής δηλώσεων αφορά στους δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου και το υπόλοιπο του δήμου Ρεθύμνου που δεν τακτοποιήθηκε στην πρώτη φάση: Αμνάτος, Αρχαία Ελεύθερνα, Ελευθέρνα, Έρφοι, Κυριάννα, Μέση, Παγκαλοχώρι, Πηγή, Πρίνος, Σκουλούφια, Χαμαλεύρι, Χάρκια, Βιλανδρέδο, Κάτω Πόρος, Μυριοκέφαλα, Άγιος Κωνσταντίνος, Άνω Βαλσαμόνερο, Γωνιά, Ζουρίδι, Καλονύκτης, Κάτω Βαλσαμόνερο, Μαλάκι, Μούντρος, Ρούστικα, Σαϊτούρες, Φραντζεσκιανά Μετόχια, Γουλεδιανά, Καρέ, Κάστελλος, Κούμοι, Όρος και Σελλί.
Όπως επισημαίνει το Κτηματολόγιο ΑΕ, όσοι δεν υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μέλλον, όπως καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος. Για οποιαδήποτε μεταβίβαση μετά τη λήξη της προθεσμίας, στην περίπτωση που το ακίνητό τους εμφανίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» στην κτηματολογική βάση, θα απαιτηθούν εξώδικες ή και δικαστικές ενέργειες.
Το εμβληματικό έργο που παραμένει εκκρεμότητα για πάνω από τρείς δεκαετίες, όπως αναφέρεται, προχωρά ώστε μέχρι το 2025 η χώρα να διαθέτει έναν σύγχρονο μηχανισμό καταγραφής και κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας του κάθε πολίτη.
Το Κτηματολόγιο όπως τονίζεται, δεν είναι απλώς μια καταγραφή. Είναι το εργαλείο που προστατεύει την ακίνητη περιουσία των πολιτών και διασφαλίζει τα δικαιώματά για τις επόμενες γενιές.
Ουρές την τελευταία στιγμή για τις δηλώσεις στο κτηματολόγιο
Μια εβδομάδα πριν την οριστική κατ’ όπως φαίνεται λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων περιουσίας στο Κτηματολόγιο (30 Νοεμβρίου), η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο είναι αφόρητη. Από τη μια οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από το κτηματολογικό γραφείο (στο Βιολί Χαράκι) για να εξυπηρετηθούν και από την άλλη δικηγόροι και τοπογράφοι μηχανικοί έχουν να διαχειριστούν στοίβες εγγράφων και προσπαθούν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που έχουν αναλάβει για τις δηλώσεις.
Οι σαφείς και ξεκάθαρες δηλώσεις από πλευράς υπουργείου και του αρμόδιου για το κτηματολόγιο υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πλην της 30ης Νοεμβρίου, παρά τα αιτήματα και τις επιστολές διαμαρτυρίας δικηγορών, δήμων και άλλων φορέων, έχουν ως αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα να καταγράφεται τεράστια κινητικότητα από πλευράς πολιτών που σπεύδουν στο παρά πέντε να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις υπό τον φόβο να χάσουν τις περιουσίες τους.
Και μπορεί το ποσοστό της κτηματογράφησης σε επίπεδο νομού να μην έχει αυξηθεί θεαματικά, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Ρ.Ν.» δεν ξεπερνά το 42%, ωστόσο η προσέλευση πολιτών σε δικηγορικά γραφεία και σε γραφεία πολιτικών μηχανικών είναι τεράστια. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι έχουν κλείσει όλα τα ραντεβού στο κτηματολογικό γραφείο του Ρεθύμνου, ενώ ακόμα και το τηλέφωνο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε, πλέον είναι συνδεδεμένο με τα κεντρικά γραφεία του Κτηματολογίου στην Αθήνα, προκειμένου από εκεί να δίδονται σχετικές οδηγίες στους ενδιαφερόμενους πολίτες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
Υπενθυμίζουμε ότι η παραπάνω διαδικασία υποβολής δηλώσεων αφορά στους δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου και το υπόλοιπο του δήμου Ρεθύμνου που δεν τακτοποιήθηκε στην πρώτη φάση και ειδικότερα στις εξής κοινότητες: Αμνάτος, Αρχαία Ελεύθερνα, Ελευθέρνα, Έρφοι, Κυριάννα, Μέση, Παγκαλοχώρι, Πηγή, Πρίνος, Σκουλούφια, Χαμαλεύρι, Χάρκια, Βιλανδρέδο, Κάτω Πόρος, Μυριοκέφαλα, Άγιος Κωνσταντίνος, Άνω Βαλσαμόνερο, Γωνιά, Ζουρίδι, Καλονύκτης, Κάτω Βαλσαμόνερο, Μαλάκι, Μούντρος, Ρούστικα, Σαϊτούρες, Φραντζεσκιανά Μετόχια, Γουλεδιανά, Καρέ, Κάστελλος, Κούμοι, Όρος και Σελλί.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Δέσποινα Δασκαλάκη: «Τον τελευταίο μήνα το Ρέθυμνο φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό του, αυτόν που θα έπρεπε να είχε ο κόσμος και όλοι μας εξαρχής για να δηλώσουμε τα ακίνητά μας.
Οι πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί, ο κόσμος δηλώνει τα δικαιώματά του και θα έχει τη δυνατότητα αυτή μέχρι και το τέλος του μήνα. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, είναι πάρα πολύ πιεστική η διαδικασία και εμείς ζοριζόμαστε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον φόρτο εργασίας . Αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι του Ρεθύμνου έχουμε «κλατάρει».
Προφανώς αυτές οι εναπομείναντες 10 μέρες δεν επαρκούν και το λέω τόσο ως πολίτης, ως επαγγελματίας και ως συνδικαλιστικό όργανο. Εμάς η θέση μας είναι να δοθεί παράταση γιατί ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος και ο χρόνος λίγος.
Πιθανότατα υπάρχουν περιπτώσεις πολτών που δεν μπορούμε να τους αναλάβουμε, γιατί δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλη τη γραφειοκρατία και τη διαδικασία που χρειάζεται. Ωστόσο, αν δεν μπορεί ο ένας δικηγόρος, μπορεί ο άλλος, εργαζόμαστε νυχθημερόν και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το σύνολο των πολιτών».
Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες, όπως εξήγησε η κ. Δασκαλάκη είναι οι πολίτες με το συμβόλαιό τους, το πιστοποιητικό μεταγραφής και το Ε9, να απευθυνθούν στο γραφείο κτηματογράφησης για να τα δηλώσουν. Αν όπως είπε, το χωράφι έχει χρησικτησία, θα πρέπει να απευθυνθεί σε δικηγόρο, όπως και αν έχει θέματα κληρονομιάς που δεν έχει κάνει αποδοχή διαθήκης. «Ο κάθε δικηγόρος θα του πει ακριβώς τι να κάνει. Η πρώτη δουλειά του πολίτη είναι να βρει το Ε9 και να κάτσει να βρει τα χωράφια του, τις εκτάσεις του, σε ποια ακίνητα έχει συμβόλαιο, ποια είναι με εκκρεμή αποδοχή κληρονομιάς και ποια με χρησικτησία.
Στους πολιτικούς μηχανικούς, ο πολίτης απευθύνεται πριν απευθυνθεί στους δικηγόρους, γιατί θα πρέπει να έχει μετρηθεί το ακίνητο και να υπάρχουν και συντεταγμένες. Για να γίνει η κτηματογράφηση θα πρέπει να υπάρχει το ακίνητο με συντεταγμένες για να κλειδώσει πάνω στον χάρτη. Το σημαντικό είναι να κλειδώσουν τα ακίνητα πάνω στον χάρτη και να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά», εξήγησε.
Αντίστοιχα, ο τοπογράφος μηχανικός Στρατής Ψυχαράκης, έκανε λόγο για τεράστιο φόρτο εργασίας τόσο στον κλάδο των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων αλλά και στο γραφείο κτηματογράφησης: «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχει ατελείωτος όγκος εργασίας με πολίτες που σπεύδουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πίεση. Παράταση δεν υπάρχει στον ορίζοντα και προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθούμε μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Οι πολίτες σχηματίζουν ουρές στο γραφείο κτηματογράφησης που, πλέον, δεν δέχεται άλλα ραντεβού και οι πολίτες θα πρέπει στο εξής να κάνουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά».
Νέα προθεσμία για τη διόρθωση πρώτων εγγραφών στις περιοχές με ενεργό κτηματολόγιο
Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία θα δίνεται προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση της πράξης του Ελληνικού Κτηματολογίου, με την οποία διαπιστώνεται η εφαρμογή του συστήματος του σε αντικατάσταση του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών στο σύνολο της επικράτειας της χώρας. Πρακτικά αυτό δίνει νέο χρονικό πλαίσιο για διόρθωση πρώτων εγγραφών και εγγραφών που είχε λήξει η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής. Με απλά λόγια, όπως αναφέρεται, μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης για το σύνολο των ΟΤΑ της επικράτειας θα εκκινήσει η προθεσμία του ενός έτους.
Στο Ρέθυμνο η διαδικασία αυτή αφορά τις 12 περιοχές του δήμου Ρεθύμνου όπου είναι ενεργό το κτηματολόγιο, δηλαδή: Γεράνι, Αργυρούπολη, Μαρουλάς, Χρωμοναστήρι, Πρασές, Επισκοπή, Ρουσσοσπίτι, Αρμένοι, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Άδελε, Ρέθυμνο.