Από τις 2 Φεβρουαρίου ως τις 7 Φεβρουαρίου 2025 , 12 μαθητές των τομέων Οικονομίας και Διοίκησης και συγκεκριμένα του τμήματος Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Υγείας-Πρόνοιας και Ευεξίας των τμημάτων Αισθητικής Τέχνης και Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Μαρίας Τσίρκα και Ρεβέκκας Γάσπαρη, ταξίδεψαν στην πόλη Barcelos, στην Πορτογαλία ως μέρος του εγκεκριμένου σχεδίου Εrasmus+ με τίτλο «Επαγγελματική ετοιμότητα με δεξιότητες του 21ου αιώνα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ». Αυτή ήταν η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη από τις τέσσερις που έχουν προγραμματιστεί σε Ισπανία και Γερμανία.
Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν κατά πρώτον η αλληλεπίδραση των μαθητών μας με μαθητές άλλων χωρών, η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία μεταξύ τους και κατά δεύτερον η γνωριμία με τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται εκεί στους αντίστοιχους επαγγελματικούς τομείς των σπουδαστών.
Εκεί, γνωρίστηκαν με μαθητές από Αφρική, Ινδία, Αγγλία, Ρουμανία και Πορτογαλία όπου συνεργατικά συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις όπως κατασκευές από φυσικά αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά που συνέλλεξαν από τις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού, χόρεψαν τοπικούς και μοντέρνους χορούς και τέλος έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να εξασκήσουν την Αγγλική γλώσσα και να επικοινωνήσουν με ανθρώπους από διαφορετικά κράτη, με διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα. Ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στο οικολογικό αποτύπωμα και ανέπτυξαν μέσα από τις δημιουργίες τους νέες ιδέες χρήσης των απορριμμάτων και φυσικών υλικών της θάλασσας.
Το φιλικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τους μαθητές των άλλων σχολείων, έγινε η αφορμή για περαιτέρω επικοινωνία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα δρώμενα των δραστηριοτήτων μπόρεσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να παρακολουθήσουν και οι συμμαθητές τους των αντίστοιχων ειδικοτήτων που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό ταξίδι.
Οι μαθητές επίσης επισκέφθηκαν μία Επαγγελματική Σχολή Τουρισμού, ένα σύγχρονο Ινστιτούτο Αισθητικής κι έναν Παιδικό Σταθμό, γνωρίζοντας εργαλεία, τεχνικές και σύγχρονες καλές πρακτικές των τομέων τους αντίστοιχα.
Τέλος, ξεναγήθηκαν μέσα από πολιτιστικές επισκέψεις στις γύρω πόλεις γνωρίζοντας την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές με το δικό τους πολιτισμό.
Η εμπειρία ήταν μοναδική και πρωτόγνωρη σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών.
Νέοι στόχοι , νέοι ορίζοντες ανοίγονται για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου….
Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου