14 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Οι υποψήφιοι από την Κρήτη για την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – 42 άτομα για 16 θέσεις

-Όλοι υποψήφιοι από την Κρήτη ανά νομό, 42 άτομα διεκδικούν 16 θέσεις

Σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες τόσο στην Κουμουνδούρου στο κεντρικό επιτελείο του κόμματος όσο και στα κατά τόπους επιτελεία για τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού και μελών του κορυφαίου του κομματικού οργάνου, της Κεντρικής Επιτροπής, που θα διεξαχθούν σε λίγα 24ωρα,την Κυριακή 15 Μαΐου.

Σε όλη την χώρα θα στηθούν κάλπες σε 990 εκλογικά τμήματα συνολικά, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ.

Στοίχημα της Κουμουνδούρου είναι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες, συμμετοχή που καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τα στελέχη του κόμματος να την επικοινωνήσουν στην κοινωνία και να δώσουν με την παρουσία τους και την ψήφο τους «μήνυμα πολιτικής αλλαγής» όπως είπε προχθές το βράδυ από το Ρέθυμνο ο κ. Τσίπρας.

Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη και ξεκάθαρη ως μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, εκείνο που μένει να αναδειχθεί από τις κάλπες είναι το ποσοστό της εκλογής του.

Πιο δύσκολα τα πράγματα για την ανάδειξη των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όταν οι υποψηφιότητες είναι 733 συνολικά, που σημαίνει ότι θα βρεθούν εκτός περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους γι’ αυτό και θα είναι σκληρή η μάχη του σταυρού και ειδικά στην περίπτωση των βουλευτών που διεκδικούν μια θέση στην Κ.Ε. και που για ευνόητους λόγους επιθυμούν την εκλογή τους πάση θυσία.

Η ιδιαιτερότητα των διπλών εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός ότι για μεν την εκλογή του προέδρου έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλα τα άτομα άνω των 15 ετών εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών αλλά και κείνα που θα εγγραφούν έως και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Στην περίπτωση όμως ανάδειξης των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα ψηφίσουν μόνα τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσοι δηλαδή έχουν γίνει μέλη μέχρι και την 21η Μαρτίου.

Η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής είναι διαδικασία που αποτελεί για πολλούς υποψηφίους ένα δύσκολο γρίφο. Ειδικά για άνδρες υποψηφίους ακόμη και με ισχυρό κομματικό έρεισμα, για στελέχη πρώτης γραμμής, η εκλογή δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση. Καθώς σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 50% των μελών που θα εκλεγούν θα είναι γυναίκες,(οι 150 δηλαδή),το 20% θα προέρχεται από τους βουλευτές και το 20% θα προέρχεται από τη διεύρυνση. Με τις ποσοστώσεις αυτές, θα εκλεγούν στο κομματικό όργανο υποψήφιοι που μπορεί να λάβουν πολύ λιγότερες ψήφους από άλλους που αν και θα συγκεντρώσουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης θα βρεθούν τελικά εκτός Κ.Ε.

 

Οι υποψήφιοι από την Κρήτη για την Κεντρική Επιτροπή

Η Κρήτη, θα «δώσει» στην Κεντρική Επιτροπή 16 μέλη, τόσες είναι οι θέσεις που αναλογούν στο νησί, τις οποίες διεκδικούν 42 υποψήφιοι. Οι μισοί είναι μέλη του κόμματος της Π.Ε.Ηρακλείου, 8 από την Π.Ε.Χανίων, 7 από την Π.Ε.Λασιθίου και 6 από την Π.Ε.Ρεθύμνου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου θα λειτουργήσουν 7 εκλογικά τμήματα τα οποία ανά δήμο είναι τα εξής:

Αγίου Βασιλείου: Δημαρχείο – Σπήλι.

Αμαρίου: 1. Αγια Φωτεινή – Δημοτική αίθουσα και 2. Φουρφουρά – Δημοτικό κατάστημα.

Ανωγείων: Δημοτική αίθουσα Μ. Κεφαλογιάννης (κατω από Τράπεζα Πειραιώς).

Άνω Μυλοποτάμου: Σχολείο Κράνας.

Κάτω Μυλοποτάμου: ΚΑΠΗ Περάματος.

Ρεθύμνης: Κτίριο Αντιπεριφέρειας.

Οι υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, ανά Πειφερειακή Ενότητα είναι οι παρακάτω (αλφαβητικά):

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (21)

 1. Αυγουστάκη Ελένη
 2. Δανέλλης Σπύρος
 3. Δρακάκης Νίκος
 4. Καλουδιώτη Μαρία
 5. Κιούλπαλης Ανέστης
 6. Λούτας Ευάγγελος
 7. Μακρή Κορνηλία
 8. Μαμουλάκη Ελένη
 9. Μαχιμάρη Ευθυμία
 10. Ξύδη Βιβή
 11. Παπαδάκης Μιχαήλ

12.Παυλιδάκης Γιάννης

13.Πιτσέλη Φωτεινή

14.Σκουλάς Γεώργιος

15.Σμπώκος Βασίλης

16.Σμυρνάκη Αγγελική

17.Τζεδάκη Σοφία

18.Τρευλάκης Νικόλαος

19.Τσουκαλά Αικατερίνη

20.Ψαρρά Στέλλα

21.Ψιμόπουλος Δημήτρης

 

 

ΛΑΣΙΘΙΟΥ (7)

1.Αβραμάκης Εμμανουήλ

2.Καζαμία Ειρήνη

3.Καλλιντέρης Γιώργος

4.Καφετζάκη Μαρία

5.Λαμπράκης Μιχαήλ

6.Πετράκη Πελαγία

7.Σταυρακάκη-Λουτριανάκη Χρυσή

 

ΡΕΘΥΜΝΟΥ (6)

1.Βάθης Ιωάννης

2.Βλαστός Γιώργος

3.Καλπάκη Φωτεινή

4.Μανουσάκη Χρυσούλα

5.Ξανθός Ανδρέας

6.Τρούλης Γιώργος

 

 

ΧΑΝΙΩΝ (8)

1.Βαγιωνάκη Βάλια

2.Γιακουμάκη Ελένη

3.Καζάσης Φώτης

4.Μαλλιαρού Ευαγγελία

5.Παπαδεράκης Αντώνης

6.Παπανδρέου Ανδρέας

7.Πολάκης Παύλος

8.Σαλεβουράκης Μανώλης