Για τρίτο εικοσιτετράωρο συνεχίστηκε χθες η μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη από το χωριό Χορδάκι και επεκτάθηκε την Πέμπτη απειλώντας εννέα χωριά.
Χθες η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη και βελτιωμένη, καθώς πραγματοποιούσαν από το πρώτο φως της ημέρας και μέχρι να βραδιάσει ρίψεις νερού οχτώ εναέρια μέσα και τριακόσιοι περίπου πυροσβέστες.
Έβρεχαν κορμό – κορμό, δέντρο – δέντρο, προκειμένου να κατασβέσουν όλες τις εστίες και να μην αφήσουν υπολείμματα που μπορεί να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις.
Την επιχείρηση συντονίζει ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, συνεπικουρούμενος από τον συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγο Γιώργο Τσικαλά, και τον περιφερειακό διοικητή Κρήτης της Πυροσβεστικής, αρχιπύραρχο Μιχάλη Σεληνιωτάκη.
Χθες το βράδυ η φωτιά είχε οριοθετηθεί παρά την ένταση των ανέμων που συνέχιζαν να πνέουν, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε όλο το μέτωπο της φωτιάς αν και αντιμετωπίζονταν αμέσως, προκαλούσαν ανησυχία και δεν επέτρεπαν εφησυχασμό.
Το μέτωπο της φωτιάς άλλωστε ήταν τεράστιο οι άνεμοι ισχυροί και μάλιστα άλλαζαν πολύ συχνά κατεύθυνση εγκυμονώντας κινδύνους.
Οι πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα θα παραμείνουν και σήμερα και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.
Στο πύρινο μέτωπο παραβρέθηκε και χθες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Σαρρής.
Ο ίδιος μεταφέροντας την εικόνα της φωτιάς ανέφερε: «Τα πράγματα είναι καλύτερα. Υπάρχει μία εικόνα ύφεσης. Αυτό δεν σημαίνει όμως τίποτα. Υπάρχουνε εστίες οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν δυναμικές και μπορεί να μην φυσάει άνεμος στην Ορνέ, αλλά φυσάει στον Πλάτανο. Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες σε όλο το μέτωπο της φωτιάς και για αυτό απαιτείται επαγρύπνηση. Επιχειρούν οκτώ εναέρια μέσα. Τέσσερα μικρά καναντέρ, ένα έρικσον και τρία ελικόπτερα. Σκοπός μας είναι να τελειώσουμε με τη φωτιά και να επικεντρωθούμε μετά στα υπόλοιπα. Οι ζημιές είναι μεγάλες, οι καταστροφές είναι τεράστιες. Η μέριμνα υπάρχει για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα χωριά Αγία Παρασκευή, Βαθιακό και κάποιους από τον Πλάτανο. Ο μάχιμος πληθυσμός έμεινε εκεί γιατί βοηθούσε και αυτός την κατάσταση. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο στο Γερακάρι, ενώ στη σχολή Χωροφυλακής έχουμε εξασφαλίσει κλινοσκεπάσματα για την ανάπαυση των πυροσβεστών. Στη διάθεσή μας ήταν και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ αν χρειαζόταν οποιαδήποτε στιγμή να εκκενώσουμε χωριό».
Τεράστιες καταστροφές
Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Οι ζημιές ανυπολόγιστες. Χιλιάδες στρέμματα έγιναν κάρβουνο με τη φωτιά να κατακαίει στο πέρασμά της τις περιουσίες των ανθρώπων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του δήμου Αμαρίου, ενώ χθες ο δήμαρχος κατέθεσε νέο αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ολόκληρου του δήμου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε την Πέμπτη ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 7 Αυγούστου 2024 στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.
Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας των πυρκαγιών και των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν προκαλέσει.
Ο δήμος Αμαρίου παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι ενέργειες που λαμβάνονται επικεντρώνονται στην άμεση παροχή βοήθειας και την ταχεία ανάκαμψη της περιοχής από τις συνέπειες των πυρκαγιών.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός απαιτείται αυξημένη προσοχή και τις επόμενες ημέρες: «Θέλει προσοχή ακόμα. Είχαμε κάποιες αναφλέξεις ανά διαστήματα αλλά με το να έχουμε τα πολλά εναέρια μέσα, δηλαδή ελικόπτερα και αεροπλάνα, πιστεύουμε να μην έχουμε άλλες αναζωπυρώσεις. Όμως δεν υπάρχει εφησυχασμός, ο αέρας παραμένει δυνατός».
Ο δήμαρχος της πυρόπληκτης περιοχής κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στον δήμο του: «Χοντρολιές, ψιλολιές. Βοσκότοποι. Δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης. Όλα καταστράφηκαν. Χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν κάρβουνο. Δεν μπορώ να την υπολογίσω, είναι τεράστια έκταση. Η φωτιά έφυγε από τη Γέφυρα του Μανουρά από τον Άγιο Ιωάννη από κάτω και πέρασε τον Πλάτανο. Είναι πολλά τα χιλιόμετρα της καμένης γης».
«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Είναι τεράστια η έκταση που έχει κάψει. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Έχουν καεί υπερ-αιωνόβιες ελιές, έχουν καεί μουρέλα, τελικά καήκανε και πρόβατα. Ακόμη και τώρα, σήμερα, ψάχνουμε να δούμε το μέγεθος της ζημιάς» μας λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κλάδος.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλός πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, επεσήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης της περιοχής μετά τη καταστροφή που σημειώθηκε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί. Είναι μια επαρχία που πρέπει να την κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανή. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με την ιδιαίτερη ελιά που έχει εκεί, τη χοντρολιά, που κρατούσε ακόμη εκεί στο Αμάρι. Τα ελαιόδεντρα που κάηκαν είναι όλα χοντρολιές, από την ιδιαίτερη ελιά που έχουν εκεί στο Αμάρι. Και χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης εκεί της περιοχής. Αλλά να τελειώνουμε σήμερα με το μέτωπο και αυτό το σχέδιο θα το δούμε την επόμενη μέρα».
Προβλήματα σε νερό και ρεύμα
Μέχρι χθες το μεσημέρι πολλά χωριά του Αμαρίου αντιμετώπισαν προβλήματα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Η φωτιά έκαψε στύλους της ΔΕΗ και αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις. Το απόγευμα οι ζημιές είχαν αποκατασταθεί. Για την ασφάλεια των κατοίκων οι ηλικιωμένοι παρέμειναν και χθες στο ξενοδοχείο στο Γερακάρι, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν θα είναι απόλυτα ασφαλείς.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση όπως είπε ο κ. Κλάδος: «Τη νύχτα της Πέμπτης επιχειρούσαν οι άνθρωποι της ΔΕΔΔΗΕ και σήμερα ακόμη δουλεύει ο εργολάβος. Είχαν καεί πάνω από δέκα στύλοι. Σε δύσβατα σημεία. Σε ό,τι αφορά το νερό στο χωριό Άγιος Ιωάννης η γεώτρηση έπαθε μια βλάβη, αλλά τη φτιάξαμε άμεσα. Δεν μείναμε χωρίς νερό. Ίσως στο Αποδούλου να ΄χουν κάποια παράπονα, γιατί το Αποδούλου λόγω ξηρασίας έχει μείνει και κουβαλάμε με βυτιοφόρα. Αυτές τις δύο μέρες τώρα πήγε πίσω η μεταφορά νερού προς τον οικισμό. Εκεί δεν έχει πίεση το νερό».