20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΣΤΟ 90% ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών κρατήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα

-Προβληματισμό προκαλεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε επιχειρηματίες του κλάδου

Σε επίπεδα προ πανδημίας κινείται η φετινή τουριστική περίοδος στον νομό Ρεθύμνου και τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι θετικά για όλη τη σεζόν. Η διατήρηση σε πολύ μεγάλο βαθμό των Γερμανών τουριστών που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη θέση των αφίξεων σε επίπεδο Κρήτης και Ρεθύμνου, αλλά και η επιστροφή των Βρετανών τουριστών που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά – οι οποίοι λόγω κορονοϊού δεν ταξίδεψαν τη προηγούμενη διετία – καθώς και των Σκανδιναβών για τους οποίους τόσο το Ρέθυμνο όσο και τα Χανιά αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς, επανέφεραν σε υψηλά επίπεδα τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού. Ήδη από τον Απρίλιο που άνοιξε η σεζόν οι πληρότητες απείχαν ελάχιστα από εκείνες του 2019, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά από τα δυο αεροδρόμια του νησιού, η απώλεια ήταν μόλις στο 3%, ενώ και τον Μάιο ο αριθμός των αφίξεων κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Πράκτορες και ξενοδόχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Το πρώτο δίμηνο (Απριλίου – Μαΐου) κινήθηκε σε καλά (φυσιολογικά για την εποχή) επίπεδα, ενώ και ο Ιούνιος αν και ξεκινά με πληρότητες της τάξεως του 70%, μετά το πρώτο δεκαήμερο, αυτές αγγίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 90%. Η εικόνα αυτή σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, διατηρείται μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Τα δεδομένα αυτά έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας στον τουριστικό κλάδο με τους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι μπορεί η φετινή σεζόν να αγγίξει η και να ξεπεράσει το 85% των αφίξεων του 2019.

Μοναδικό «αγκάθι» όπως λένε είναι η ακρίβεια και αυτό γιατί το τουριστικό πακέτο έχει ακριβύνει τη στιγμή που τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί έγιναν με τιμές του 2019.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης ανέφερε: «Η εικόνα είναι καλή, η κίνηση είναι καλή. Τώρα είμαστε σε περίοδο μικρής κάμψης από πλευράς τουριστικής κίνησης. Μετά τις 10-12 Ιουνίου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αυξάνουν.

Ειδικότερα, αυτή την περίοδο, οι πληρότητες κινούνται στο 70% και μετά τις 10 του Ιουνίου περνάει το 90%, κάτι που είναι λογικό, γιατί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη είναι πάντα πιο ζωηρό, καθώς κλείνουν τα σχολεία και κλείνουν και οι οικογένειες τις διακοπές τους. Η υψηλή αυτή τουριστική κίνηση διαρκεί μέχρι και τον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με άλλες κανονικές χρονιές, όπως του ’16, του ’17, του ’18, και του ’19, είμαστε ψηλότερα (έχουμε πουλήσει περισσότερα πακέτα) αναλογικά για το υπόλοιπο της σεζόν. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δε μπορεί να «παγώσει» η κίνηση και να μην συνεχιστούν με την ίδια ροή και τον ίδιο ρυθμό οι κρατήσεις. Και αναφέρομαι στη δυτική Κρήτη γιατί στη ανατολική Κρήτη απ’ ότι ακούω δεν είναι τόσο ψηλά οι κρατήσεις και αυτό ίσως να οφείλεται ότι οι Άγγλοι και οι Σκανδιναβοί έχουν επανέλθει δριμύτεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη η γερμανική αγορά βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων, ενώ σταθερά καλά κινείται η αγορά της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας που ακολουθούν. «Ο στόχος είναι ουσιαστικά να πλησιάσουμε το 80 με 85% του ’18-’19 και νομίζω ότι θα καταφέρουμε, ειδικά εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο θα καταφέρουμε να το πιάσουμε και ίσως να το περάσουμε αυτό. Αν τα πράγματα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και δεν αλλάξει κάτι, γιατί πάντα έχουμε στο μυαλό μας και τον κορονοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή και θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα συνεχίσει έτσι και θα έχουμε ένα δυνατό τρίμηνο» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στράτος Μπερέτης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε:

«Ο Απρίλιος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε έκλεισε 3% κάτω από το ’19. Ο Μάιος χωρίς να έχουν βγει τα στατιστικά δείχνει ότι θα πιάσουμε τις 570.000 (400.000 Ηράκλειο και 152.000 Χανιά) χωρίς να έχουν κλείσει τα στατιστικά, οπότε και εκεί φαίνεται να πιάσαμε τα νούμερα του ’19. Ομοίως και τον Ιούνιο οι πρώτες εικόνες δείχνουν πάνω από 100.000 αφίξεις στο Ηράκλειο και επίσης πάνω από 35.000 στα Χανιά, άρα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και εκεί θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2019, καθώς μέχρι στιγμής τα νούμερα που έχουμε είναι επιβεβαιωμένα, αλλά και οι προγραμματισμένες θέσεις ιδιαίτερα στο Ηράκλειο που είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο είναι στο 95% του ‘19 τουλάχιστον.

Στο Ρέθυμνο είχαμε μια κάμψη της τουριστικής κίνησης το πρώτο 10ημερο Μαΐου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί δεν είχαν βγάλει ακόμη πρόγραμμα, (που έχουμε πολλούς Σκανδιναβούς στη δυτική Κρήτη) κάτι που έγινε μετά τις 20 Μαΐου».

 

Αγωνιά για την ακρίβεια, συρρικνώνεται η κερδοφορία

Μία καλή χρονιά όπου ωστόσο το επίπεδο των εισπράξεων δεν θα αντικατοπτρίζει την υψηλή πληρότητα των ξενοδοχείων θα είναι, όπως φαίνεται η φετινή για τον τουρισμό. Το ενεργειακό κόστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις έχει εκτοξευθεί και σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υπηρεσίες δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τον κλάδο. Ωστόσο όπως επισημαίνουν πράκτορες και ξενοδόχοι τα φετινά συμβόλαια έχουν κλειστεί με τις τιμές του 2019, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις απορροφώνται από τους ίδιους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο το κέρδος. Μεγάλη είναι η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά κυρίως με τα συμβόλαια που θα αφορούν το 2023.

«Πάντα υπάρχουν κρατήσεις τελευταίας στιγμής, μένει να δούμε βέβαια πως θα εξελιχθούν οι τιμές των εισιτηρίων των αεροπλάνων, γιατί αυτοί υπολογίζουν τις τιμές του πετρελαίου τρεις μήνες από τώρα. Αυτοί βγάζουν τιμές για το επόμενο τρίμηνο σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου πως προβλέπεται θα είναι. Που σημαίνει ότι θα είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές στα αεροπλάνα.

Προς το παρόν αυτό δε φαίνεται να είναι αποτρεπτικό αλλά μένει να το δούμε.

Η ακρίβεια έχει επηρεάσει το τουριστικό πακέτο προς τα πάνω, οι αυξήσεις έχουν απορροφηθεί όμως από τους φορείς του γιατί ήταν συμφωνημένα συμβόλαια, δε μπορούσαμε να τα αλλάξουμε. Για του χρόνου έχουμε μια ανησυχία, γιατί δε ξέρω πως θα πάει αυτή η ακρίβεια και θα γίνει και το προϊόν μας αρκετά ακριβό. Οι τιμές στα συμβόλαια που κάνουμε για του χρόνου είναι ακριβές. Τα συμβόλαια ξεκινάνε από τον Μάιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερέτης.