14 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 70.000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σημαντική οικονομική ανάσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Σημαντική οικονομική ανάσα αποτέλεσε για μια ακόμα χρονιά η διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στην πόλη του Ρεθύμνου. Για δυο ολόκληρες ημέρες η πόλη έσφυζε από ζωή, αφού σε κάθε δρόμο, σε κάθε ανοιχτό κατάστημα δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα με εκατοντάδες επισκέπτες να απολαμβάνουν τη διαμονή τους στην πόλη που είχε φορέσει τα γιορτινά της για να τους υποδεχτεί.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την οργανωτική επιτροπή, από τα διαθέσιμα πάρκινγκ αλλά και από τις οργανωμένες κλίνες του Συλλόγου Ξενοδόχων, οι επισκέπτες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ξεπέρασαν φέτος τις 70.000. Περίπου 2.800 κλίνες διατέθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου για τη διαμονή των επισκεπτών, ωστόσο ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν περιλαμβάνονται τα airbnb, αλλά ούτε και οι επισκέπτες που διέμεναν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Τα επιπλέον δρομολόγια του ΚΤΕΛ από Ηράκλειο και Χανιά προς Ρέθυμνο που εκτελέστηκαν με τα λεωφορεία να είναι γεμάτα από κόσμο απ’ το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας αλλά και η κίνηση των ιδιωτικών ΙΧ αποτύπωναν χαρακτηριστικά την κοσμοπλημμύρα που επικρατούσε.

Οι χιλιάδες κόσμου που παραβρέθηκαν το τριήμερο της Αποκριάς στο Ρέθυμνο, ξεφάντωσαν με την ψυχή τους, απήλαυσαν τις εκδηλώσεις και γέμισαν τα ταμεία των καταστημάτων της εστίασης και της αναψυχής μιας και ήταν ασφυκτικά γεμάτα ήδη από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και την Δευτέρα, προκειμένου να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Με δεδομένη την επισκεψιμότητα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ρεθύμνης, Θωμάς Κρεβετζάκης, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η συνεργασία του δήμου με όλους τους φορείς και τις αρμόδιες αρχές: Αστυνομία, Τροχαία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΚΑΒ, νοσοκομείο, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν αποτελεσματική χωρίς να καταγραφούν σοβαρά προβλήματα και παραφωνίες.

Είκοσι επτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου το Σαββατοκύριακο σε κατάσταση μέθης. Ειδικότερα, το βράδυ του Σαββάτου διακομίστηκαν 10 άτομα, ενώ ανήμερα του καρναβαλιού 17. Σε καμία από τις 27 περιπτώσεις δεν χρειάστηκε νοσηλεία παρά η παροχή πρώτων βοηθειών.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της διοργάνωσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης, ανέφερε: «Οργανωτικά, ιδίως το τριήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στέφτηκε με επιτυχία. Το βασικό διακύβευμα για φέτος ήταν η επάνοδος των καρναβαλικών εκδηλώσεων με ασφάλεια, καθώς δεν μπορούσαμε ακριβώς να γνωρίσουμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος μετά από τρία χρόνια συγκράτησης και χωρίς καμία διέξοδο εκτόνωσης αυτήν την περίοδο. Όλοι οι φορείς που είχαν την εποπτεία και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό, είτε μιλάμε για την αστυνομία, είτε για την τροχαία, το νοσοκομείο, τον Ερυθρό Σταυρό, την πυροσβεστική, που ανταποκρίθηκαν στο έπακρο σε αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια οργάνωση με τα λιγότερα παρατράγουδα από κάθε άλλη χρονιά, και το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Μαρκάκης, ο διοικητής του νοσοκομείου, ήταν ένα Σαββατοκύριακο του Ρεθύμνου σαν να μην έγινε καρναβάλι. Σε αυτό βοήθησε και ο πολύ υψηλός βαθμός συγκέντρωσης των καρναβαλικών ομάδων, οι οποίες επόπτευσαν τόσο τη διάρκεια της παρέλασης, όσο και των εκδηλώσεων που είχαν προηγηθεί. Σε σχέση με τον κόσμο που ήρθε στην πόλη δείχνει να είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση, που για πρώτη φορά είχαμε μεγάλο αριθμό δύο διανυκτερεύσεων (Σάββατο και Κυριακή βράδυ). Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι τη Δευτέρα, ενώ παραδοσιακά είναι μια μέρα με εικόνες μαζικής αποχώρησης νωρίς το πρωί, η πόλη εξακολούθησε και ήταν γεμάτη και τη Δευτέρα το μεσημέρι, αλλά και μέχρι αργά το βράδυ. Δούλεψαν πάρα πολύ καλά τα καταστήματα της εστίασης, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν ανοιχτά. Φέτος υπήρξε η πιο ισορροπημένη κατανομή πόρων. Μεγαλύτερο κομμάτι πήρε η εστίαση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δούλεψαν Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Ήταν αυξημένος ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε σχέση, επίσης, με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως για μια βραδιά, φέτος κυριάρχησε και αυτή είναι η στόχευσή μας να δημιουργήσουμε ένα τριήμερο – τετραήμερο, προκειμένου να έρχεται από νωρίς ο κόσμος, να έχουμε μια διασπορά κατά τη διάρκεια του τετραημέρου έτσι ώστε να μην περιμένουμε την Κυριακή και να έχουμε μια κορύφωση, η οποία δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση του κόσμου. Ο κόσμος που παρακολούθησε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεπέρασε τις 70.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε καταγεγραμμένα από τις αφίξεις και τις συμμετοχές, χωρίς να έχουμε ακόμα την εικόνα από τα airbnb. Αυτός ο κόσμος αποτυπώθηκε και από τα πάρκινγκ που είχαν διατεθεί. Μάλιστα, είχαμε και προσέλευση από Παρασκευή βράδυ αρκετού κόσμου, με αποτέλεσμα η μοναδική όχληση που πήγε να δημιουργηθεί ήταν την Κυριακή το μεσημέρι γύρω στη 13:00, που είχαμε μαζική προσέλευση από Ηράκλειο και Χανιά. Πήγε να δημιουργηθεί ένα μικρό βραχυκύκλωμα στον κόμβο και στην περιοχή του Ατσιποπούλου, αλλά πολύ άμεσα έδωσε η τροχαία διέξοδο και λύθηκε το πρόβλημα.

Υπήρξε μια εξαιρετική αστυνόμευση από την ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της προώθησης αλκοόλ προς τα ανήλικα. Αντίστοιχη υπευθυνότητα έδειξαν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην εξειδίκευση των περιπτώσεων τώρα, 1 ή 2 περιστατικά που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο αφορούσαν κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικα, σύμφωνα με την προανακριτική, το είχε προμηθευτεί από περίπτερο. Το ένα είναι επιβεβαιωμένο, το δεύτερο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα».

Η καλή συνεργασία, αλλά και ο σχεδιασμός που υπήρξε όπως τόνισε ο κ. Κρεβετζάκης είχε ως στόχο τα όποια προβλήματα καταγράφηκαν να αντιμετωπιστούν άμεσα:

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα λύθηκαν άμεσα, καθώς υπήρχε μια ιδιαίτερη προετοιμασία σε συνεργασία με τον ΟΡΚ (Οργανισμός Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού) ελήφθησαν μέτρα, όπως για τον αέρα να μην δημιουργήσει πρόβλημα, με σαφέστατες οδηγίες πάνω στα άρματα. Τα επικίνδυνα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, δηλαδή το κομμάτι της καταστροφής των πινακίδων σήμανσης προς την πόλη, που τα είχε αφαιρέσει ο αέρας, το συνεργείο του δήμου τα επανατοποθέτησε άμεσα. Το πρόβλημα που υπήρξε στη σκηνή, που θα μπορούσε να ακυρώσει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, διευθετήθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, κατευνάζοντας τη σκηνή και αφαιρώντας όλα τα επικίνδυνα πανιά στο δημαρχείο μπροστά, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, αλλά και των παρευρισκόμενων. Πολύ σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε με τη πτώση ενός πυλώνα της ΔΕΗ λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τα συνεργεία του δήμου χωρίς να προκληθεί το παραμικρό ατύχημα και χωρίς να γίνει αντιληπτή η πολύ μικρή διακοπή ρεύματος που έγινε. Από εκεί και πέρα, κυρίως από τα σχόλια αυτών που ήταν απ’ έξω, ήταν ένα καρναβάλι που είχε εξαιρετικό ρυθμό όσον αφορά την παρέλαση. Συγχαρητήρια στις ομάδες που περιφρούρησαν τον θεσμό του καρναβαλιού. Ήταν πολύ ευχάριστο να βλέπεις άρματα γεμάτα παιδάκια και πίσω τα προϊόντα να είναι ως επί το πλείστον νερά, αναψυκτικά και χυμοί. Η επιλογή των dj και ο ήχος όλης της παρέλασης ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο για το οποίο σχολιάστηκε. Επίσης, με την ολοκλήρωση της παρέλασης είχαμε μια πολύ μεγάλη διασπορά μέσα στην Παλιά Πόλη, δηλαδή ξεκινώντας από την πλατεία Μικρασιατών μέχρι και τον Άγνωστο ο κόσμος είχε διασκορπιστεί σε όλα αυτά τα σημεία, με αποτέλεσμα να ήταν ελάχιστες οι εστίες που υπήρξε έντονος συνωστισμός».

Ικανοποίηση αλλά και εγρήγορση για περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού

Σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη είναι το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά ήταν πολύ μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου τόσο στην παιδική όσο και στη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο φάνηκε και από τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες ήταν εξίσου αυξημένες τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή: «Στα χαρακτηριστικά των φετινών εκδηλώσεων, θα πρέπει να αναφέρουμε την πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στην παιδική παρέλαση, αλλά και στη νυχτερινή παρέλαση. Αυτό δικαιολογεί και θα πρέπει να είναι στόχευσή μας την ενίσχυση περαιτέρω τα επόμενα χρόνια το γεγονός ότι είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό γονέων μαζί με τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν, το ότι πλέον ο κόσμος διασκέδασε δύο και τρεις μέρες εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε τη κορύφωση της Κυριακής και δείχνει να είχαμε μια εκτόνωση όσον αφορά την κατανάλωση και τη διασκέδαση από το Σάββατο το βράδυ.

Στην παιδική παρέλαση είχαμε σχεδόν τριπλασιασμό των ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν. Μιλάμε για έναν αριθμό κοντά στις 5.000. Στη νυχτερινή παρέλαση η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί ήταν ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 10.000, ενώ για την μεγάλη παρέλαση ο αριθμός ήταν γύρω στις 14.000 – 16.000, χωρίς να έχουμε αυτήν τη στιγμή μια ακριβής αποτίμηση».

Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην αρτιότητα της διοργάνωσης επισημαίνοντας πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διοργάνωση του 2024, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του καρναβαλιού, αλλά και την επίλυση ζητημάτων που ταλανίζουν τις ομάδες του καρναβαλιού, ώστε το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι του 2024 να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

 

Χαρακτηριστικά είπε: «Μας αφήνει ένα πάρα πολύ θετικό αποτέλεσμα η λήξη της διοργάνωσης, γιατί το βασικό για εμάς ήταν η επανεκκίνηση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού να γίνει με ασφάλεια. Φυσικά υπάρχουν και οι προβληματισμοί, γι’ αυτό και άμεσα θα προχωρήσουμε σε συναντήσεις με τους φορείς προκειμένου να έχουμε μια καταγραφή των προβλημάτων τα οποία παρουσιάστηκαν και σε μια ολομέλεια του ΟΡΚ προκειμένου να δρομολογήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καρναβαλιού 2024, μαζί με διάφορα πράγματα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν σχολιαστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έντονα και τα οποία αφορούν την αισθητική αναβάθμιση του καρναβαλιού. Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι στην αρχή υπήρξαν διάφορα προβλήματα σε σχέση με τις αποθήκες, με το όλο πρόβλημα που υπήρξε με τη μεταφορά της οργάνωσης από την ΚΕΔΗΡ στον δήμο. Το θέμα των αποθηκών πλέον θεωρείται ληγμένο. Οι ομάδες του χρόνου θα φιλοξενηθούν στις νέες αποθήκες στην περιοχή του Μαρουλά. Οι προβληματισμοί μας θα συζητηθούν, τόσο οι δικοί μας στον δήμο, όσο και των καρναβαλικών ομάδων άμεσα το επόμενο διάστημα. Η επιτυχία της παιδικής παρέλασης, η οποία στην ουσία τριπλασιάστηκε φέτος, μας οδηγεί στο να πάμε σε έναν νέο σχεδιασμό. Αντίστοιχα και με τη νυχτερινή παρέλαση η οποία είναι διαρκώς αναβαθμισμένη και προξενεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετάσχει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, ξεκινώντας από τις καρναβαλικές ομάδες και την οργανωτική επιτροπή όλους τους φορείς που βοήθησαν να έχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα, την οικονομική υπηρεσία η οποία συνετέλεσε στο να πραγματοποιηθεί αυτό το καρναβάλι, μέσα σε πολύ μικρό διάστημα και με πολύ μεγάλη πίεση ολοκλήρωσε τις νόμιμες διαδικασίες για να μπορεί να ολοκληρωθεί το καρναβάλι, την υπηρεσία καθαριότητας η οποία εξαιρετικά όλα αυτά τα χρόνια προχωράει με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό στην αποκατάσταση της εικόνας της πόλης μετά την παρέλαση και στα στελέχη της διεύθυνσης πολιτισμού που σε αχαρτογράφητα για αυτούς νερά κατάφεραν να ανταποκριθούν με πολύ μεγάλη επιτυχία».