Σημαντική και άκρως απαραίτητη είναι η παρουσία και η δράση του ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο, παρέχοντας υπηρεσίες από το 2013 έως και σήμερα στην τοπική κοινωνία. Στην προσπάθεια να αφουγκραστούν τις ανάγκες των πολιτών, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να συνεισφέρουν στον τομέα της πρόληψης, αποκατάστασης και επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, ο ΟΚΑΝΑ παρέχει τρεις διαφορετικές υπηρεσίες στον νομό Ρεθύμνης.
Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 λειτουργεί είναι η Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας Εξαρτήσεων, ενώ από πέρυσι έχει ενταχθεί στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Παρέμβασης. Όλες οι μονάδες στοχεύουν στην εξάλειψη των εξαρτήσεων, τόσο από ψυχοδραστικές ουσίες, όσο όμως και από αλκοόλ, τζόγο, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο και απευθύνονται σε εφήβους αλλά και σε ενηλίκους.
Στο πλαίσιο των δράσεων και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε κάθε είδους εξάρτηση, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η οποία έχει καθιερωθεί από το 1987 να τιμάται στις 26 Ιουνίου, ο ΟΚΑΝΑ διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης καλλιτεχνική εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κρητικός καλλιτέχνης Πέτρος Μαρούλης, ενώ τη χορευτική πλαισίωσή της είχε αναλάβει η μουσικοχορευτική ομάδα «Ελπίδες» των Πυρρίχιων Δρώμενων.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η ψυχολόγος και υπεύθυνη της πρότυπης μονάδας θεραπείας εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου, Παρασκευή Ζιώγου εξήγησε λεπτομερώς τα πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται οι τρεις υπηρεσίες του οργανισμού, ενώ παράλληλα έδωσε περισσότερα στοιχεία, αναφορικά με τα εξαρτημένα άτομα στο Ρέθυμνο. «Αυτή τη στιγμή στον ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου υπάρχουν τρεις υπηρεσίες. Πρώτη είναι η Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας Εξαρτήσεων, η οποία απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρήση, κατάχρηση και εξάρτηση ψυχοδραστικών ουσιών αλλά και τις οικογένειές τους. Πριν ένα χρόνο και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Κρήτη, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους άλλες δύο υπηρεσίες, το Πολυδύναμο Κέντρο, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και συμπεριφορικών εξαρτήσεων, όπως είναι ο τζόγος, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Και η τρίτη μας υπηρεσία, είναι η Κινητή Μονάδα Παρέμβασης, η οποία είτε με πεζοπόρα τμήματα εντός της πόλης, είτε μετακινούμενη εκτός αστικού ιστού, παρέχει υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα με στόχο την κινητοποίηση τους και την παραπομπή τους σε θεραπευτικά προγράμματα».
Ισάριθμος ο αριθμός εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά και αλκοόλ στο Ρέθυμνο – Πιο εύκολη η αναζήτηση βοήθειας σήμερα
Η ποικιλία στα είδη των εξαρτήσεων που απευθύνονται οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, δικαιολογούνται σύμφωνα με την ίδια, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο και εξαρτήσεις που αφορούν σε νόμιμες ουσίες, όπως είναι το αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Παράλληλα, ιδιαίτερη βάση δίνεται και σε εξαρτήσεις από το διαδίκτυο, τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια. «Προσπαθούμε πάντα να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες. Τα εξαρτημένα άτομα από ναρκωτικά και από αλκοόλ, είναι ισάριθμα στο Ρέθυμνο. Σε σχέση με τις άλλου τύπου εξαρτήσεις επειδή είναι πρόσφατη η σύσταση των αρμόδιων μονάδων, δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πολύ ξεκάθαρη εικόνα. Το σίγουρο είναι ότι πάντα η τοπική κοινωνία περνάει κάποιο στάδιο, ώστε να αναγνωρίσει πρώτα το πρόβλημα και στη συνέχεια να αποφασίσει να απευθυνθεί σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Όπως μας είπε, πριν από 10 χρόνια ο κόσμος δυσκολευόταν να αναγνωρίσει ότι η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως να επηρεάζει σοβαρά τη ζωή και καθημερινότητα του ατόμου. Επιπλέον, ένας ακόμη παράγοντας που «εμπόδιζε» την αναζήτηση βοήθειας, ίσως ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα κοντά στον πολίτη, προκειμένου να μπορέσει να απευθυνθεί. «Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί στεγαζόμαστε εντός πόλης, στο νοσοκομείο, και υπάρχει πλέον μια εξοικείωση του κόσμου μαζί μας. Έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι η εξάρτηση ή/και ο εθισμός είναι ένα πρόβλημα υγείας. Ο κόσμος λοιπόν, έρχεται να ζητήσει βοήθεια και το εντυπωσιακό είναι ότι οι άνθρωποι δε φοβούνται πια να έρθουν μήπως στιγματιστούν. Έχουμε δουλέψει πολύ το κομμάτι του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού», ανέφερε.
Οι έφηβοι του Ρεθύμνου οι οποίοι απευθύνονται στον ΟΚΑΝΑ δεν είναι πολλοί, με την κυρία Ζιώγου να επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν δύσκολο πληθυσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει διαπιστωθεί ότι απαιτείται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που χρειάζεται το εξαρτημένο άτομο μέχρι να κατανοήσει ότι έχει πρόβλημα και να ζητήσει την ανάλογη βοήθεια. «Για παράδειγμα, έχουμε δει ότι ο μέσος όρος ηλικίας εξαρτημένων από ναρκωτικά είναι περίπου στα 30 έτη, μέχρι δηλαδή να κατανοήσουν το πρόβλημα, να βιώσουν τις συνέπειες στο σώμα τους ή να έρθουν αντιμέτωποι με νομικά προβλήματα. Ενώ για το αλκοόλ, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 40 έτη. Επίσης το προφίλ τους είναι διαφορετικό. Στο Ρέθυμνο δε θα δούμε τους εξαθλιωμένους χρήστες, αλλά από εκεί και πέρα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτός ο πληθυσμός. Επίσης υπάρχει και ο κρυφός πληθυσμός, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι λειτουργικοί αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα», διευκρίνισε η ψυχολόγος και υπεύθυνη της πρότυπης μονάδας θεραπείας εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου.
Κλείνοντας, όπως τόνισε, για την εξάλειψη των εξαρτήσεων απαιτείται πολύ δουλειά, τόσο στο κομμάτι της πρόληψης, εισχωρώντας στην οικογένεια, όσο και στο κομμάτι της θεραπείας και της επανένταξης στην κοινωνία.
Αναγνώριση του έργου «ζωής» που επιτελεί ο ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, Θωμάς Κρεβετζάκης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Μια από τις σημαντικότερες δομές στη δημόσια υγεία, υπήρξε η δημιουργία του ΟΚΑΝΑ όπου με την ίδρυση του, έχουμε για πρώτη φορά, μια επιστημονική, σύγχρονη και διαρκής προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος, που κακά τα ψέματα το συναντάμε διάχυτο στην κοινωνία, ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος. Όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΚΑΝΑ, με δράσεις, τόσο αποκατάστασης αλλά και πρόληψης, έχει βοηθήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ωφελούμενων, προσαρμοζόμενος διαρκώς στις σύγχρονες απαιτήσεις τις ιατρικής».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνης, Λευτέρης Μαρκάκης, ευχαρίστησε την κυρία Ζιώγου και όλα τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ, προσθέτοντας ότι: «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια γιατί μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης ο ΟΚΑΝΑ επί τοις ουσίας επιτελεί ένα πολύ σημαντικό και κοινωνικό έργο ζωής».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνης Γιώργος Στεφανάκης, επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια όλοι παρακολουθούν την προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει επιλογή και υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τα άτομα που παλεύουν με τις εξαρτήσεις. «Είναι πολύ σημαντικό το έργο αυτής της διεπιστημονικής ομάδας, που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες και δουλεύουν όλοι πολλές φορές στα όριά τους, αφού το προσωπικό δεν είναι ποτέ αρκετό, ειδικά όταν η μάστιγα των εξαρτήσεων απλώνεται στις κοινωνίες μας. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται στη στήριξή μας όλο τον χρόνο».
Κλείνοντας, η Αθηνά Καραδάκη, αστυνόμος Β’, προϊσταμένη Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης, εξήγησε ότι η αστυνομία, εκτός φορέας καταστολής του φαινομένου χρήσης ναρκωτικών, του παράνομου εμπορίου και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, επιθυμεί κάθε δυνατή συνεργασία η οποία μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των φαινομένων αυτών. «Δυστυχώς στην πόλη μας υπάρχει ευρεία και εμπορία και χρήση ναρκωτικών, πλην όμως είναι ευχάριστο και πολύ χρήσιμο να γίνονται τέτοιες δράσεις».
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην εκδήλωση δε μπορούσαν να παρευρεθούν ο βουλευτής Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης και η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, στέλνοντας παρόλα αυτά τους χαιρετισμούς τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και στις τρεις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, οι οποίες όπως ανέφερε: «Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως στέκονται κάθε μέρα, με ενσυναίσθηση και προσήλωση σε ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους». Από την πλευρά της η κυρία Λιονή μετέφερε ότι «Πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά, σε ότι αφορά την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας που λειτουργεί ανασταλτικά στην πρόοδο και την εξέλιξη κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγάλο αυτό και σύνθετο πρόβλημα, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από την πολιτεία, την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία ή από οποιονδήποτε άλλο κοινωνικό φορέα. Η αντιμετώπιση και η ριζική καταπολέμησή του είναι διαδικασία σύνθετη και γι’ αυτό προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια από το σύνολο της κοινωνίας, φορέων, θεσμών. Είναι ευνόητο ότι όσα μέτρα και αν λάβει η πολιτεία δε θα αποδώσουν αν δεν υπάρξει αντίστοιχη κοινωνική στήριξη».