Περίπου 5.000 άτομα ετησίως στηρίζει το κέντρο
Βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας στον νομό αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου που λειτουργεί από το 2008 και υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Ένα κέντρο στο οποίο απευθύνονται οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και βρίσκουν εκεί θεραπεία, υποστήριξη και ενδυνάμωση.
Το κέντρο παρά την υποστελέχωσή του, καθώς διαθέτει μόλις ένα ψυχίατρο που είναι και ο διευθυντής, τέσσερις ψυχολόγους, δυο νοσηλευτές, μια κοινωνική λειτουργό και μια επισκέπτρια υγείας εξυπηρετεί ετησίως περί τους 5.000 ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν υπηρεσίες από τα εξειδικευμένα ιατρεία που λειτουργούν στο κέντρο.
Συναισθηματικές διαταραχές, άγχος αλλά και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας χειρίζεται μεταξύ άλλων το προσωπικό του κέντρου όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του Ανδρέας Βαρδιάμπασης ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες χειρίζεται περιστατικά που έχουν να κάνουν με διαταραχές μνήμης.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση: «Οι πιο συχνές διαταραχές που αντιμετωπίζουμε ως περιστατικά στο κέντρο είναι οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, το γενικευμένο άγχος και η διαταραχή πανικού. Επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες έχουμε πάρα πολλά περιστατικά διαταραχών μνήμης που εξυπηρετούμε στο ειδικό ιατρείο που λειτουργούμε. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που μετά τα 60 έτη αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα διαταραχών μνήμης και άνοιας. Έχουμε και πάρα πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια τεράστια αύξηση αυτών των περιστατικών. Δεν ξέρω εάν έχουν αυξηθεί τα περιστατικά, πάντως ο αριθμός των καταγγελιών που φτάνουν πια στη δικαιοσύνη και στον εισαγγελέα έχει αυξηθεί πάρα πολύ».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Βαρδιάμπασης, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τη βια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περιστατικά αυτά να γνωστοποιούνται και κατ’ επέκταση οι πολίτες να απευθύνονται στις υπηρεσίες για βοήθεια και υποστήριξη: «Οι άνθρωποι πλέον απευθύνονται πιο εύκολα στις υπηρεσίες και στον νόμο για να επιμεληθούν αυτών των προβλημάτων τους, άρα έρχονται και εδώ. Ίσως έχουν αυξηθεί και σε πραγματικούς αριθμούς τα περιστατικά λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε, το στρες, των οικονομικών προβλημάτων και ενδεχομένως της πανδημίας που αύξησε τον χρόνο παραμονής στα σπίτια. Όλα αυτά ενδεχομένως να συντελούν αλλά δεν είναι και αποδεδειγμένο. Πιο εύκολο πια απευθύνεται ο κόσμος και λόγω του νέου νομικού πλαισίου και τις γνωστοποιήσεις από τα μέσα. Πολύ πιο εύκολα ένας άνθρωπος και κυρίως μια γυναίκα απευθύνεται στην αστυνομία και ζητάει βοήθεια, ενώ πριν 30 χρόνια ενδεχομένως να μην το έκανε. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά κατά τη γνώμη μου. Πολύ πιο εύκολα πια, ακόμη και ένα παιδί 15 χρονών μπορεί να πάρει τηλέφωνο και να ζητήσει βοήθεια ότι οι γονείς του δεν του φέρονται καλά. Συμβαίνει και αυτό πολύ συχνά. Όπως και οι εκπαιδευτικοί έχουν πλέον μεγαλύτερη ευαισθησία, πολλά περιστατικά ξεκινούν από το σχολείο. Βλέπουν οι εκπαιδευτικοί παράξενες συμπεριφορές στα παιδιά, το επικοινωνούν αυτό είτε στην αστυνομία, είτε στον εισαγγελέα και στη συνέχεια ο εισαγγελέας παρεμβαίνει και βλέπουν μετά ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο σπίτι. Έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ακόμη και η γειτονιά πλέον, μπορεί να πάρει ένας γείτονας τηλέφωνο, που παλιά δεν το έκανε».
Οι υπηρεσίες του κέντρου – Έμφαση στην πρόληψη
Ευρύ είναι το φάσμα υπηρεσιών που παρέχει το κέντρο σε άτομα που παλεύουν με ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η ατομική ψυχοθεραπεία, η ομαδική ψυχοθεραπεία και η υποστήριξη μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται, καθώς και μέσω των ειδικών ιατρείων που έχουν δημιουργηθεί και εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων.
Το κέντρο προσφέρει σημαντική βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος, κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές δυσκολίες, καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος που συχνά συνοδεύει την ψυχική νόσο.
Μείζονος σημασίας είναι και η πρόληψη στις ψυχικές νόσους, με το κέντρο να οργανώνει δράσεις ενημέρωσης στην κοινότητα με στόχο την εκπαίδευση του κόσμου για τις ενδείξεις που ενδεχομένως εμφανίζονται και προμηνύουν μια ψυχική ασθένεια, όπως και στη μείωση του κοινωνικού στίγματος, που ήδη έχει μειωθεί σημαντικά στις μέρες μας, που όλο και περισσότερα άτομα απευθύνονται στο κέντρο.
Καθημερινή είναι η υποστήριξη που λαμβάνουν οι ψυχικά πάσχοντες στο κέντρο που διαθέτει εξειδικευμένα ιατρεία, όπως ανέφερε ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ανδρέας Βαρδιάμπασης μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
«Διαθέτουμε ένα ιατρείο Διαταραχών Μνήμης που εξετάζεται ο ασθενής από ψυχίατρο, ψυχολόγο και από τη διεπιστημονική μας ομάδα, κάνουμε ό,τι εξετάσεις χρειάζεται και στη συνέχεια έχουμε ένα ιατρείο Νοητικής Ενδυνάμωσης. Όποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας μπορούν να έρχονται κάθε βδομάδα και να συμμετέχουν σε αυτό. Επίσης με τη βοήθεια του νοσοκομείου εξοπλιστήκαμε και με ηλεκτρονική μέσα, με τάμπλετ, για να μην γίνονται στο χέρι αυτές οι διαδικασίες, αλλά και στον υπολογιστή, είναι μια καινούργια δράση. Έχουμε το ιατρείο Γνωματεύσεων και επίσης έχει δημιουργηθεί και επίσημα το ιατρείο Ενδοοικογενειακής Βίας που αντιμετωπίζουμε δεκάδες αιτήματα από την εισαγγελία. Επίσης προσφέρουμε και κατ’ οίκον βοήθεια στο σπίτι για ασθενείς με τελικού σταδίου άνοια που δεν μπορούν να έρθουν εδώ».
Λειτουργία ιατρείου Περιγεννητικής Ψυχιατρικής
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λειτουργία του ιατρείου Περιγεννητικής Ψυχιατρικής στο ΚΨΥ στο Ρέθυμνο, το οποίο επικεντρώνεται στη φροντίδα της ψυχικής υγείας των γυναικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, μια περίοδος που οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε συναισθηματικές διαταραχές.
Το ιατρείο προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων, όσο και της οικογένειάς τους.
«Η λειτουργία του ιατρείου Περιγεννητικής Ψυχιατρικής σχετίζεται με τις παθήσεις των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας, όπως και διάφορες άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το γυναικείο φύλλο, όπως Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή και διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, που είναι ένα εξειδικευμένο ιατρείο. Πάρα πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της λοχείας ή της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν διάφορα θέμα, άγχος, κατάθλιψη και είναι πολύ σημαντικό να το μάθει ο κόσμος. Μπορούμε να δώσουμε οδηγίες ακόμα και για θέματα διατροφής και για θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο ανθρώπων που φέρνουν ένα παιδί στον κόσμο. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική δράση και μπορεί να επωφεληθεί πολύς κόσμος», τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Κύριο πρόβλημα του κέντρου η υποστελέχωση
Αυτήν τη στιγμή το ΚΨΥ στελεχώνεται από έναν ψυχίατρο, τέσσερις ψυχολόγους, δύο νοσηλευτές, μια κοινωνική λειτουργό και μια επισκέπτρια υγείας και είναι σημαντικό να ενισχυθεί το δυναμικό του κέντρου σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση, ώστε να επεκτείνουν τις δράσεις τους στην κοινότητα.
Όπως ο ίδιος ανέφερε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας που επισκέπτονταν τα χωριά του Ρεθύμνου για ενημέρωση και πρόληψη των ψυχικών ασθενειών έπαψε να λειτουργεί λόγω της υποστελέχωσης του κέντρου.
«Η υποστελέχωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο και σε ιατρικό και σε διοικητικό προσωπικό. Επίσης και το κτίριο που στεγάζεται το κέντρο είναι ένα ζήτημα, καθώς φιλοξενούμαστε στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ. Δεν έχουμε δικό μας κτίριο ούτε τα τετραγωνικά που θα έπρεπε να έχουμε για να κάνουμε πιο πολλές ομάδες», ο ίδιος αναφέρει.
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. επί της οδού Παπανικολάου 23 στην περιοχή της Καλλιθέας του Ρεθύμνου, όπου οι ψυχικά πάσχοντες μπορούν να απευθυνθούν ή και τηλεφωνικά στο 2310207999.