Φ. Βογιατζάκη: «Με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, εκπαιδεύει και ενημερώνει τους πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και τους τρόπους μετριασμού τους»
Μια ακόμα σημαντική αναγνώριση του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή αποτελεί η επιλογή της πολιτείας να το ανακηρύξει σε Εθνικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ελλάδας. Ένα μουσείο με διεθνείς αναγνωρίσεις τόσο για τη μοναδικότητα των συλλογών του, τις υποδομές του, αλλά και την τεχνογνωσία σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
Το Παλαιοντολογικό μουσείο Ρεθύμνου ως γνωστό αποτελεί παράρτημα του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και η πρόεδρός του Φαλή Βογιατζάκη, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο στους χώρους του, στη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην ανακήρυξη του μουσείου Γουλανδρή ως Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της χώρας, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που αυτό έχει και θα συνεχίσει να έχει στα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Το ΜΓΦΙ επελέγη από την πολιτεία να ανακηρυχθεί Εθνικό μουσείο της Ελλάδας. Η χώρα μας με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδημισμό λόγω γεωγραφικής θέσης, ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχαν Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Η μετατροπή του ΜΓΦΙ σε Εθνικό αποτελεί μια προφανή επιλογή οικονομίας κλίμακας και η εμπεδωμένη διεθνής φήμη του συνάδει σε αυτήν την εξέλιξη» είπε η κ. Βογιατζάκη. Όπως άλλωστε έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις της, η ανακήρυξη του μουσείου Γουλανδρή σε Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της χώρας συνεπάγεται αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού των εργαστηρίων με τεχνολογίες και εργαλεία που θα καταστήσουν την ακόμη καλύτερη παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Η ίδια επεσήμανε τη σημασία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης αφύπνισης όλων μας: «Η πρωτόγνωρη έξαρση των πυρκαγιών σε όλον τον κόσμο, οι φοβερές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι παρατεταμένοι καύσωνες, το λιώσιμο των πάγων, εδραιώνουν σε όλο και περισσότερους την πεποίθηση ότι το κλίμα πράγματι αλλάζει δραστικά και θα προσέθετα γρηγορότερα από ό,τι νομίζαμε.
Ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή σε ανύποπτο χρόνο το 1964 ίδρυσαν το μουσείο το οποίο πρώτο το 1974 άρχισε να εφαρμόζει περιβαλλοντική εκπαίδευση για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης από την προσχολική ηλικία. Σήμερα εντατικά και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, εκπαιδεύει και ενημερώνει τους πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και τους τρόπους μετριασμού τους. Η αφύπνιση όμως πρέπει να γενικευτεί.
Στο δύσκολο αυτό έργο μας, σας καλούμε συμπαραστάτες όλους και τον κάθε ένα ξεχωριστά, την κρίσιμη αυτή για τα περιβαλλοντικά θέματα εποχή.
«Ας επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες και τις αξίες μας για μια οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στις φυσικές διαδικασίες γιατί είναι η μόνη βιώσιμη λύση».
Η κ. Βογιατζάκη, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση των απολιθωμένων ζώων της Ελλάδας από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων έως την εποχή των παγετώνων από τον Γεώργιο Λύρα, αναπληρωτή καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ομιλία με θέμα «Ψηφιακοί προϊστορικοί κόσμοι: Ανάπτυξη και δημιουργία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας για την παρουσίαση της προϊστορίας» πραγματοποίησε η Ασημίνα Αντωναράκου, καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι ήταν αμφότεροι μαθητές του Γιώργου Θεοδώρου, του επιστήμονα που μελέτησε και έστησε τον μουσειακό χώρο, αναφέρθηκε στους θησαυρούς που φιλοξενεί το Παλαιοντολογικό μουσείο, αλλά και τη σημασία του για την πόλη τονίζοντας ότι:
«Το Ρέθυμνο με τα παράκτια σπήλαιά του που φιλοξενούν πλούσια απολιθώματα, επέλεξαν ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή για να δημιουργήσουν το παλαιοντολογικό Μουσείο ως παράρτημα του ΜΓΦΙ. Με την επιστημονική βοήθεια του καθηγητή Γιώργου Θεοδώρου του τομέα Ιστορική Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ, μελετήθηκε και στήθηκε ο μουσειακός χώρος. Η συμβολή του στο έργο μας και η επαφή μας συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αλλά και της συζύγου του Δρ. Εύης Θεοδώρου που πρώτη υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παλαιοντολογικό μουσείο».
Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο και την προσφορά του Βασίλη Σιμιτζή, επιμελητή του μουσείου, επισημαίνοντας ότι: «Θέλω επίσης να εξάρω το δύσκολο και επιτυχημένο έργο του γεωλόγου μας Βασίλη Σιμιτζή, που όλα αυτά τα χρόνια ως επιμελητής του Παλαιοντολογικού μουσείου, αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες, δίνονται ζωή στις συλλογές μας που συνεχώς αυξάνονται. Με ξεναγήσεις σε σχολεία και σε ομάδες επισκεπτών στον χώρο τον μουσειακό, αλλά και εκδηλώσεις όπως ομιλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, συνέδρια, μέχρι και θεατρικές παραστάσεις, γίνεται και η αξιοποίηση του αύλειου χώρου μας. Ιδιαίτερα επισημαίνω την τελευταία συνεργασία του Παλαιοντολογικού μουσείου με το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιπλάνηση στον Ωκεανό της Τηθύος». Ευχαριστούμε πολύ τον κ Σιμτιζή καθώς και την άξια βοηθό του γεωλόγο Αναστασία Τζανουδάκη και τους εθελοντές που σας πλαισιώνουν. Ακόμη ευχαριστούμε τον δήμο Ρεθύμνης και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη για τη συμπαράστασή τους όποτε τους ζητηθεί».