15 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΗ Γ.Σ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Σημαντικός ο ρόλος των νησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κρήτη θα φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας το 2028, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης

«Η αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός ιστός της Ένωσης και τα νησιά πρέπει να είναι σημαντικοί δρώντες στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ένωσης», τόνισε α ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από το βήμα της 50ης γενικής συνέλευσης της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο με τη συμμετοχή 250 περίπου εκπροσώπων από τις Ευρωπαϊκές Παράκτιες Περιφέρειες.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Διάσκεψης Cees Loggen, περιφερειακό υπουργό της επαρχίας της Βόρειας Ολλανδίας, για την αλληλεγγύη που εξέφρασε στις πρόσφατες καταστροφές στην Κρήτη και αναφέρθηκε στις πράξεις αλληλεγγύης που έχουν καταγράφει ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνθήκες ποικίλων κρίσεων.

Για μια «πολύ σημαντική πρωτοβουλία της περιφέρειας Κρήτης να διοργανώσει ένα συνέδριο υψηλού ενδιαφέροντος για τα θέματα της νησιωτικότητας της Γαλάζιας Οικονομίας, όπου η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», έκανε λόγο ο παριστάμενος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η Διάσκεψη των Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών συγκεντρώνει περισσότερες από 150 Περιφέρειες από 24 κράτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Αντιπροσωπεύοντας περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, η CRPM υποστηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής επικράτειας. Μέσω του εκτεταμένου δικτύου επαφών της με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εθνικές κυβερνήσεις, η CRPM, από τη δημιουργία της το 1973, στοχεύει τη δράση της στη διασφάλιση ότι οι ανάγκες και τα συμφέροντα των περιφερειών μελών της λαμβάνονται υπόψη σε πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεντρώνεται κυρίως στην κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή, τις θαλάσσιες πολιτικές και τη γαλάζια ανάπτυξη και την προσβασιμότητα. Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, η γειτονία και η ανάπτυξη αντιπροσωπεύουν επίσης σημαντικούς τομείς δραστηριότητας για την ένωση.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε πως η Κρήτη θα φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας το 2028, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε την γενική διευθύντρια Θαλασσίων Υποθέσεων Charlina Vitceva, καθώς και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΝ Μανόλη Κουτουλάκη, υποσχόμενος μια ακόμα καλύτερη διοργάνωση όπου όλη η Κρήτη θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας.

Την σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης να διοργανώσει στο πλαίσιο της 50ης γενικής συνέλευσης των παρακτίων και απομακρυσμένων περιοχών της Ευρώπης ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα θέματα της νησιωτικότητας και της γαλάζιας οικονομίας, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της νησιωτικότητας με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε καταφέρει» επεσήμανε, «Μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των νησιωτικών λιμενικών υποδομών άνω των 200 εκατ. ευρώ και από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης», και  συνέχισε λέγοντας , «Μην λησμονούμε τα 80 εκατ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει για επιλεγμένες άγονες γραμμές με παράλληλη κινητροδότηση για τη δρομολόγηση νέων πράσινων πλοίων».

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. ΥΝΑΝΠ, «πρωταγωνιστεί, καθώς η νησιωτικότητα για την κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη αποτελεί επιλογή πρώτης προτεραιότητας, γιατί μην ξεχνάμε ότι στην νησιωτική Ελλάδα κατοικεί πάνω απ’ το 15% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το παραγόμενο ΑΕΠ απ’ τις νησιωτικές και τις παράκτιες περιοχές υπερβαίνει το 25%. Επομένως απαιτείται θεσμική θωράκιση, συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο και η κυβέρνηση μας κατάφερε να τα εξασφαλίσει κι αυτά».

Εκτενή αναφορά στα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της νέας νησιωτικής πολιτικής της Ελλάδος έκανε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης. ο οποίος είπε «Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά το ευρωπαϊκά καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει εισάγει η Ελλάδα και αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε νομοθέτησης για την ουσία της νησιωτικότητας. Δόθηκε η δυνατότητα, μαζί με την Ελλάδα, να συνταχθούν εκπρόσωποι κρατών μελών με όμοια ζητήματα ακολουθώντας τις ελληνικές καλές πρακτικές που ήδη έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στα ελληνικά νησιά».