«Η μουσική είναι το ισχυρότερο από κάθε άλλο εργαλείο για την εκπαίδευση, επειδή ο ρυθμός και η αρμονία βρίσκουν το δρόμο τους στα ενδότερα της ψυχής» (Πλάτων).
Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η μουσική υπήρξε πάντοτε άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και η απλή έκθεση σε μουσικά ερεθίσματα βοηθά στην τόνωση των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνημονική λειτουργία, την επεξεργασία ακουστικών πληροφοριών, την ανάγνωση ακόμη και τον έλεγχο της προσοχής. Η δε παραγωγή μουσικής εξασκεί και ενισχύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, τη γλωσσική και μαθηματική ακρίβεια, καθώς και τη συνδυαστική σκέψη. Μία εξίσου σημαντική συνεισφορά της μουσικής είναι η διευκόλυνση της έκφρασης των εσωτερικών σκέψεων και συναισθημάτων των παιδιών. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που παίζουν μουσική έχουν λιγότερο άγχος, σκέφτονται πιο δημιουργικά, είναι λιγότερο εσωστρεφή κι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού μουσικής, ώστε να ανιχνεύσει το χαρισματικό παιδί μέσα στην τάξη του και να το βοηθήσει με κάθε τρόπο να αναπτύξει το φυσικό του χάρισμα. Η επιλογή ενός μουσικού εκπαιδευτηρίου πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και γνώμονα την παροχή ποιοτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Φέτος, το Δημοτικό Ωδείου Ρεθύμνου έχει την τύχη να απαρτίζεται από καταξιωμένο και έμπειρο καλλιτεχνικό -εκπαιδευτικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα: Στην σχολή Πιάνου υπεύθυνη θα είναι η καθηγήτρια πιάνου κ. Ντιάνα Νάγκη.
Η κυρία Νάγκη έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα CLUJ (Ρουμανίας) και με την Ορχήστρα Santa Barbara Youth Symhony California.
Έχει δώσει Ρεσιτάλ Πιάνου σε Ελλάδα – Ρουμανία – Ιταλία – Ουγγαρία – Γαλλία – Αμερική.
Έχει συμμετοχές ως τακτικό μέλος κριτικών επιτροπών, σε Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς στη Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία.
Δεκαέξι μαθητές της έπειτα από εξετάσεις σε Ωδεία της Ελλάδος απέκτησαν Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό: Άριστα Παμψηφεί και τρεις μαθητές της, Πτυχίο Πιάνου με Βαθμό: Α΄ Βραβείο και Άριστα Παμψηφεί.
Επίσης 15 Μαθητές της (από 6 έως 13 ετών), έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και έχουν αποσπάσει 46 πρώτα, 12 δεύτερα και έξι τρίτα βραβεία.
Έχει εκδώσει τo βιβλίο «Dictee Musicale, Μουσική γραφή καθ’ υπαγόρευση (με 5 cd)» που είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, ως Πανεπιστημιακό εγχειρίδιο στους σπουδαστές Μουσικών πανεπιστημίων.
Στη σχολή πιάνου θα διδάσκουν και οι: κ. κ. Γερακιανάκης Νικόλαος, Περακάκη Αφροδίτη και Τζουγανάκη Λυδία.
Στη σχολή Κλασικής Κιθάρας υπεύθυνος θα είναι ο κ. Σκαντζάκης Μάριος-Γεώργιος. Έχει παρακολουθήσει πλήθος masterclasses, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τους σημαντικότερους σολίστ και συνθέτες της κλασικής κιθάρας (Sérgio Assad, Marcyn Dylla, Dušan Bogdanović, Leo Brouwer, Manuel Barrueco, Zoran Dukić, Judicaël Perroy, David Russell κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς με κυριότερο τον Koblenz International Guitar Competition. Το 2016 υπήρξε μέλος της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Χανίων. Είναι κάτοχος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Κρήτης, με βαθμό «Άριστα» και με ειδίκευση στην Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff.
Στη σχολή της κλασσικής κιθάρας θα διδάξει και η κυρία Σταύρου Δήμητρα.
Στη σχολή Βιολιού υπεύθυνος θα είναι ο κύριος Βαϊκγούσης Ελευθέριος. Ο κύριος Βαϊγκούσης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία εννέα ετών, μαθαίνοντας βιολί και βυζαντινή μουσική. Ως σπουδαστής βιολιού, κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία της Μέσης σε παγκρήτιο μαθητικό διαγωνισμό βιολιού το 2005. Διετέλεσε μέλος επί σειρά ετών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του δήμου Ρεθύμνης. Πλέον είναι κάτοχος διπλώματος βιολιού, διπλώματος βυζαντινής μουσικής, και αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διατελεί πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Χανίων Ερωδία, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν ορχήστρα νέων, κουαρτέτο εγχόρδων και άλλα μουσικά σύνολα με τα οποία πραγματοποιούνται συναυλίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την Κρήτη. Έχει παρακολουθήσει για τέσσερις χρονιές το διεθνές σεμινάριο βιολιού υπό τον Λεωνίδα Καβάκο. Τέλος, διατελεί μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης.
Για πρώτη φορά στο Δ.Ω.Ρ. θα λειτουργήσει το μάθημα του Πρακτικού Διδασκαλίας (με τη συμμετοχή της σπουδάστριας Κουνδουράκης Φοίβη) σε μελλοντικούς κατόχους Πτυχίου/Διπλώματος.
Στη Μονωδία και στο Σύγχρονο τραγούδι θα διδάξει η κυρία Μαριέλα Βιτώρου, η οποία είναι κάτοχος πτυχίου Πιάνου, Αντίστιξης και Διπλώματος Μονωδίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά στην τάξη της Φούγκας.
Παράλληλα με τη μουσική σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Λογοτεχνία. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Γαλλικών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως καθηγήτρια Μονωδίας σε Ωδεία της Κρήτης. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει παρουσιάσει παραστάσεις με το μουσικό σχήμα Grecanto και έχει υπάρξει μέλος πολλών χορωδιών. Το 2011 δημιούργησε ένα Μουσικό Σχήμα, τους Alma Libre, του οποίου έχει αναλάβει τη φωνητική προετοιμασία και με το οποίο έχει παρουσιάσει 7 μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Από το Νοέμβριο του 2021 είναι μέλος του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Στα Ανώτερα Θεωρητικά θα διδάξει η κα. Σταυρουλάκη Αναστασία.
Στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής υπεύθυνος θα είναι ο κύριος Κολλίντζας Δημήτριος, ο οποίος θα διδάσκει και κανονάκι. Είναι κάτοχος Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής, Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής και Πτυχίου ΠΑΕΑΚ. Επίσης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στην «Βυζαντινή Μουσικολογία – Υμνολογία» (Θεολογική Σχολή – Α.Π.Θ). Από το 2018 εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. στη Βυζαντινή Μουσικολογία, για την οποία είναι Υπότροφος του Ι.Κ.Υ Έχει καλλιτεχνική-επιστημονική δραστηριότητα, ως ομιλητής – εισηγητής σε μουσικολογικά συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει μουσικολογικά άρθρα και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδόσεις C.D. Είναι επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Είναι μέλος ορχηστρών και διαφόρων μουσικών σχημάτων, έχοντας συνεργαστεί με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Επίσης στη σχολή της Βυζαντινής Μουσικής θα διδάξει και ο κύριος Αριστείδης Μιχελιουδάκης.
Στη σχολή Φλάουτου θα διδάξει η κυρία Παπαδοπούλου Εύα, στο Κόρνο θα διδάξει ο κύριος Φωτόπουλος Ιωάννης και στην Τούμπα ο κύριος Παλιός Χαράλαμπος.
Στα τμήματα Μουσικοκινητικής και Μουσικής Προπαιδείας υπεύθυνος θα είναι ο κύριος Δρουλίσκος Ευάγγελος. Στην ίδια σχολή θα διδάσκει και η κυρία Μιρζογιάν Λιλίτ.
Στα παραδοσιακά όργανα θα διδάξουν οι κ. κ. Ηλιάκης Στυλιανός Λαούτο – Μαντολίνο και Κουτελιδάκης Κων/νος Λύρα -Μαντολίνο.
Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν τα παιδιά τους να γίνουν συνοδοιπόροι στα εκπαιδευτικά – μουσικά μας προγράμματα, μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNUe8DPKlCbo415ef5Q8ujAGmE_5UmguX53L6iMMeP9jUbZA/viewform
Σας περιμένουμε με φάρο τη μουσική να απογειώσουμε τα μουσικά δρώμενα στην πόλη μας.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου
Αντώνης Μαυράκης