17 °C Rethymno, GR
05/12/2022

ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΑΠΟ 1.60 ΕΩΣ 1.65 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, στα ύψη η τιμή του στο Ρέθυμνο

Με πολύ υψηλές τιμές που στο Ρέθυμνο θα ξεκινούν από 1.60 ευρώ έως και 1,65 ευρώ το λίτρο ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η συγκυρία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου Πρατηριούχων Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης, η τιμή αυτή είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και είναι στο ύψος της τιμής που πωλείτο το πετρέλαιο πέρυσι στη λήξη του χειμώνα. Το περιβάλλον είναι αβέβαιο και οι μεταβολές διαρκείς χωρίς κανένας να μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχτεί η τιμή αργότερα τον χειμώνα.

Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη είναι ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για εφοδιασμό πολυκατοικιών ή επιχειρήσεων με πετρέλαιο θέρμανσης. Από τη μια η υψηλή τιμή του και από την άλλη οι υψηλές θερμοκρασίες που διατηρούνται προς στιγμή έχουν ως αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μηδαμινή. Σε αυτό το περιβάλλον προστίθεται και το γεγονός ότι ήδη τα τελευταία χρόνια αρκετές πολυκατοικίες στην πόλη του Ρεθύμνου είτε έχουν σταματήσει να βάζουν πετρέλαιο είτε έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις ποσότητες ανεφοδιασμού σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Ξυδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινά ο εφοδιασμός των πρατηρίων και από το Σάββατο και τη Δευτέρα ανάλογα και με τη ζήτηση γιατί προς το παρόν είναι μηδενική, θα ξεκινήσει σταδιακά η διανομή. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Προς το παρόν οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον. Οι τιμές ξεκινούν στον νομό με 1.62 ευρώ το λίτρο, με 1.65 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι είχε ξεκινήσει με 1.10 ευρώ το λίτρο και στο τέλος της σεζόν είχε φτάσει στο 1.65 ευρώ. Το πως θα πάνε τα πράγματα θα φανεί καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών είναι καθημερινές. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος με την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Θεωρώ ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όλους και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί η όποια ζήτηση θα είναι πολύ περιορισμένη».

 

Από σήμερα η επιδότηση κατά 0,25 λεπτά το λίτρο

Εν τω μεταξύ από σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινά τελικά η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά στο λίτρο, με βάση τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη τροποποιούνται όσα προβλέπει ο νόμος για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής διάθεσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης. Και αποσαφηνίζεται ότι:

  • Η επιδότηση αφορά στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022.
  • Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο προ Φ.Π.Α.. Συνεπώς μαζί με ΦΠΑ 24% ή 17% διαμορφώνεται σε 23,4 – 24,8 λεπτά το λίτρο.
  • Η επιδότηση υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης τα οποία εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.
  • Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.
  • Με κοινή απόφαση που θα εκδώσουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα καθοριστούν η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.
  • Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.
  • Επιπλέον παράλληλα, με το άρθρο 2 της τροπολογίας, προβλέπεται και Ενίσχυση επιχειρήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συνολικού ύψους έως και 60 εκατομμυρίων ευρώ.