Π. Σημανδηράκης: Διατάξεις του νομοσχεδίου εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας
Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίζεται σήμερα στη βουλή το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α).
Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει για την Κρήτη δύο ΦΟ.Δ.Σ.Α, τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και τον ΕΣΔΑΚ, ενώ συνολικά στη χωρά προβλέπει 14, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις καθώς πολλοί φορείς διαφωνούν στη συνένωση. (Σήμερα στη χωρά υπάρχουν 21 ΦΟ.Δ.Σ.Α).
Διατάξεις του νομοσχέδιου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αλλά και στους δήμους καθώς όπως τονίζουν προβλέπεται αφαίρεση αρμοδιοτήτων από δήμους και ΦΟ.Δ.Σ.Α και μεταφορά τους στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου.
Όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» πρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου ΦΟ.Δ.Σ.Α και δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, το νομοσχέδιο δεν λύνει σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη υποστελέχωση των ΦΟ.Δ.Σ.Α, αντιθέτως δημιουργεί νέα προβλήματα. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν διατάξεις στο νομοσχέδιο όπου αρμοδιότητες που ανήκουν στους δήμους και στους ΦΟ.Δ.Σ.Α αφαιρούνται και ουσιαστικά τις παίρνει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου του δίνεται η δυνατότητα να διενεργεί διαγωνισμούς, το οποίο για εμάς είναι ζήτημα σοβαρό και εγείρει και θέματα συνταγματικότητας. Και γενικότερα το νομοσχέδιο αυτό δεν απαντά στα ουσιαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς διαχείρισης οι οποίοι, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδα και Ε.Ε. οι ΦΟ.Δ.Σ.Α μαζί με τους δήμους θα διαχειριστούν όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να μπορέσουμε το 2030 να πιάσουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί από Ελλάδα και Ευρώπη. Και οι στόχοι αυτοί είναι 10% η ταφή των απορριμμάτων και 60% η ανακύκλωσή τους», ανέφερε.
«Οι ΦΟ.Δ.Σ.Α καλούνται να διαχειριστούν το ποσό των 800εκ. ευρώ όπως προβλέπει η συμφωνία που έγινε τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι τα πρώτα χρήματα ουσιαστικά που θα δοθούν και αφορούν είτε την κατασκευή νέων μονάδων ανάκτησης και επεξεργασίας απορριμμάτων είτε για τον εκσυγχρονισμό και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία νέων ρευμάτων ανακύκλωσης, δηλαδή, κάδους, γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, απορριμματοφόρα και όσα χρειάζονται για να ενισχυθεί η ανακύκλωση.
Θα γίνει μια κατανομή ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβάλει ο κάθε ΦΟ.Δ.Σ.Α και από κει και πέρα μαζί με τους δήμους θα πρέπει να τα απορροφήσουν και να τα αξιοποιήσουν σύμφωνα με το σχέδιο που θα έχουν καταθέσει.
Στο άρθρο 11 και 13 του νομοσχεδίου υπάρχει μια αναφορά που λέει ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να αποφασίζει σε κάποιες περιπτώσεις να αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα τη διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών. Και εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι δεν μπορεί ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας και υπουργός να παίρνει μια αρμοδιότητα η οποία από το σύνταγμα ανήκει στους δήμους», καταλήγει ο κ. Σημανδηράκης.