Περισσότερα από 10.000 στρέμματα γης έγιναν κάρβουνο στην μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Αμάρι στις 7 Αυγούστου και μαίνονταν ανεξέλεγκτη επί τρεις ημέρες.
Σχεδόν τα μισά στρέμματα αφορούν σε καλλιεργήσιμη έκταση, κυρίως ελαιόδεντρα και αμπέλια, ενώ χάθηκε μεγάλος αριθμός από μελίσσια.
Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους πληγέντες για το φυτικό κεφάλαιο έως και την Παρασκευή 30 Αυγούστου, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, για την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αίτηση περισσότεροι από 200 κάτοικοι, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή σήμερα θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού στην Αθήνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο. Παρόντες θα είναι ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης , ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, προκειμένου να διεκδικήσουν από το αρμόδιο υφυπουργό την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής στοχεύει στην αποκατάσταση των πληγεισών υποδομών και στην πρόληψη νέων καταστροφών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και λειτουργικότητα των δημόσιων έργων και υποδομών αρμοδιότητας των ΟΤΑ.
Την ίδια στιγμή έχει υποβληθεί και στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για χρηματοδότηση του δήμου για τις τέσσερις δημοτικές ενότητες του Αμαρίου που επλήγησαν σημαντικά από το πύρινο μέτωπο.
Συγκεκριμένα για τις πυρόπληκτες κοινότητες Αγία Παρασκευή, Αποδούλου, Πλάτανος και Νίθαυρη έχει γίνει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών που αφορά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου, Π. Μουρτζανός, στην αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης, αποκατάσταση δικτύων άρδευσης, κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάσταση οδικού δικτύου. Το ύψος της αιτούμενης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 1.380.000 ευρώ.
Παράλληλα, στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει αίτημα για χρηματοδότηση του δήμου με το ποσό των 250.000 ευρώ για:
α) ένα πυροφυλάκειο,
β) έξι δεξαμενές των 10 τόνων,
γ) δύο οχήματα 4×4 Πολιτικής Προστασίας,
δ) δέκα συστήματα πυρόσβεσης,
ε) δύο εξοπλισμούς εναέριας επιτήρησης drone
στ) και εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου εθελοντών για την ενεργοποίησή τους σε έκτακτα συμβάντα.