Σήμερα στις 11 το πρωί έχουν δώσει ραντεβού οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης προκειμένου να διαδηλώσουν για τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενή τομέα.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς εμφανίζονται να διεκδικούν λύσεις για τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κινδυνεύουν να τους οδηγήσουν σε ένα παρατεταμένο οικονομικό αδιέξοδο.
Τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα αναλυτικά έχουν ως εξής:
Κτηνοτροφία
1. Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα (όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα).
2. Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3. Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5. Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6. Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7. Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8. Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9. Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
Αμπελουργία
1. Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα).
2. Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds.
Ελαιοκομία
1. Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2. Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3. Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4. Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5. Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία, στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6. Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
Αλιεία
1. Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2. Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3. Επιδότηση για Νέους Αλιείς.
Μελισσοκομία
1. Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου.
2. Ελληνοποιήσεις μελιού.
3. Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4. Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5. Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6. Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης.
Αιχμές για τη διοργάνωση του αυριανού (15/01) παγκρήτιου αγροκτηνοτροφικού συλλαλητηρίου άφησε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Update με τη Σώτια Πεντεδήμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος σήμερα Τρίτη 14 Ιανουαρίου βρίσκεται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.
Όπως ανέφερε ο υπουργός είναι δημοκρατικό δικαίωμα να συμμετέχει κάποιος στο συλλαλητήριο ωστόσο επεσήμανε ότι η περιοδεία του στο νησί ήταν προγραμματισμένη καιρό πριν ενώ τα αιτήματα των αγροκτηνοτρόφων τα έμαθε μόλις χθες.
«Αν είχα αυτή την πρόθεση, προφανώς δεν θα έβαζα την αυριανή σύσκεψη στον Άγιο Νικόλαο στις 8:30 για να μην υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα σε όποιον ήθελε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο να βρίσκεται εκεί και ούτε είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν είναι προφανώς δημοκρατικό δικαίωμα σε οποιονδήποτε να συμμετέχει σε ένα συλλαλητήριο. Είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν ότι όταν υπάρχει ένα ζήτημα αυτοί οι οποίοι έχουν το ζήτημα φροντίζουν να το κάνουν γνωστό σε αυτόν που ενδεχομένως μπορεί να τους δώσει την λύση. Να γίνει η απαραίτητη επικοινωνία στον συγκεκριμένο χρόνο και να υπάρχει προφανώς η όποια απάντηση η οποία αν δεν τους ικανοποιούσε θα είχαν και κάθε λόγο να προβούν στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Οι παραγωγοί της Κρήτης, που έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται ανά νομό, ζητούν σήμερα πριν την αναχώρησή του από το Ηράκλειο και αφού επιστρέψει από το Λασίθι και μετά την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου να συναντηθούν με τον κ. Τσιάρα.
Ερωτηθείς για το αν θα πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση ο υπουργός ανέφερε: «Όσο καιρό ουσιαστικά υπήρχε η επιθυμία από όλους τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης να είμαι εδώ και να τους συναντήσω. Είμαι εδώ για να τους συναντήσω και οι ίδιοι οργανώνουν ένα συλλαλητήριο. Γίνεται ένα συλλαλητήριο το οποίο υποτίθεται έχει προγραμματιστεί πολύ καιρό και δεν είναι γνωστά τα θέματα τα οποία πρόκειται να προβληθούν. Κάπου εκεί νομίζω υπάρχει ένα μεγάλο κενό και εκεί ακριβώς νομίζω πως βρίσκεται η ουσία του θέματος. Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή, είμαι εδώ για να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση. Μακάρι και σήμερα και αύριο και όποτε θέλουν να μπορέσουν να κάνουμε αυτή τη συνάντηση».
Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης βρίσκονται οι οδηγοί ΤΑΞΙ του νησιού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΤΑΞΙ Κρήτης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Φίλοι αγρότες και συμπολίτες μας, δηλώνουμε δια μέσου της θέσης μας, ότι έχετε την αμέριστη συμπαράσταση από όλα τα ΤΑΞΙ της Κρήτης και σας ευχόμαστε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων σας και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε ως κλάδος».
Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων η Ένωση Δημάρχων Κρήτης η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει:
«Την αμέριστη συμπαράσταση, υποστήριξη και συμμετοχή στον αγώνα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Παγκρήτιας Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί και ανακοινωθεί από την Επιτροπή».
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ηρακλείου συμπαρίσταται, συμμερίζεται, κατανοεί, και επικροτεί την κινητοποίηση των Γεωργών – Κτηνοτρόφων και Αλιέων. «Θεωρούμε τα αιτήματα τους δικαία και ουσιαστικά, που χρήζουν άμεσης ικανοποίηση για να μην οδηγηθεί ο κλάδος της αγροτικής παραγωγή σε άμεσο και οριστικό αφανισμό». αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.