Σε 10 εκατομμύρια υπολογίζονται οι θάνατοι που θα έχουν καταγραφεί έως το 2050, αν δεν ληφθούν άμεσα, σοβαρά μέτρα για τον περιορισμό χρήσης των αντιβιοτικών.
«Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι θα έχουμε ξεπεράσει τους θανάτους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους καρκίνους», ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου Διαμαντής Κοφτερίδης, με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Επιτήρηση Λοιμώξεων και Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών στα Νοσοκομεία της Κρήτης», που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο.
Ο ίδιος επισήμανε εξάλλου ότι «Το 73% των αντιβιοτικών χρησιμοποιείται για μη ανθρώπινη χρήση, στην κτηνοτροφία κυρίως, αλλά και τη γεωργία. Το να τα χρησιμοποιούμε λοιπόν και για άλλες χρήσεις, και φυσικά μέσα στα Νοσοκομεία, φέρνει μικροβιακή αντοχή, που για τον ΠΟΥ είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Η μικροβιακή αντοχή είναι μια σιωπηλή πανδημία».
Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, ευτυχώς έχει ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα και υλοποιούνται προγράμματα και στην Ελλάδα και στα Νοσοκομεία της Κρήτης. «Κάνουμε κι εμείς την προσπάθειά μας για τα Νοσοκομεία του νησιού, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας τους συναδέλφους μας που εργάζονται σε αυτά, ως προς τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Επιτήρησης των Λοιμώξεων για την Κρήτη, που θα ολοκληρωθεί αρχές του 2026.