Σε θέματα στεγαστικής πολιτικής αλλά και στο project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, από το οποία θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ετησίως, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό, και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1 – 1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με τη φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.
Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ανέφερε, δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».
Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».
Πρόγραμμα μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων
Αναλύοντας στη συνέχεια το «φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου, επεσήμανε κατ’ αρχάς πως «δείχνει τη δουλειά που γίνεται μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας».
Πιάνοντας όμως το θέμα από την αρχή, «αυτό που διαπιστώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει σημαντικότατη ακίνητη περιουσία, για την οποία όμως δεν έχει κάνει την παραμικρή δουλειά εδώ και δεκαετίες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και αξιοποίησή της. Διαπιστώσαμε για παράδειγμα ότι έχουμε 19 υπουργεία, τα οποία στεγάζονται στο λεκανοπέδιο σε 191 κτίρια και από αυτά, τα 141 είναι μισθωμένα. Ενώ, δηλαδή, έχει δική του ακίνητη περιουσία, νοικιάζει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του με κόστος 60 εκατ. το χρόνο».
Κατά συνέπεια, συμπέρανε, το ποσό είναι «τεράστιο» και υπολογίζοντας πως μπορούν αν εξοικονομηθούν τουλάχιστον τα 40 εκατ., αυτά «μπορούν να χρηματοδοτήσουν σημαντικές κοινωνικές πολιτικές, μπορούμε να διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Εδώ, πρέπει να γίνει δουλειά νοικοκυρέματος, η οποία απαιτεί χρόνο βέβαια».
Περισσότερο αναλυτικός στη συνέχεια για το μελλοντικό κυβερνητικό πάρκο, είπε πως είναι «ένα εξαιρετικό ακίνητο 157 στρεμμάτων στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στα 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας», αλλά από την άλλη, «ένα ξένο σώμα εντός του δήμου».
Εκεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να μεταφερθούν «εννέα από τα 19 υπουργεία που είναι πολυδιασπασμένα σε όλη την Αττική», όπως είπε φέρνοντας και δύο παραδείγματα: «Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτή τη στιγμή διασπασμένο σε 37 κτίρια σε όλη την Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών σε 19 κτίρια. Αυτό είναι εικόνα τριτοκοσμικής χώρας», παρατήρησε ο Ά. Σκέρτσος.
Διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες στο κέντρο, εξήγησε πάντως πως η παρουσία τέτοιων υπηρεσιών και μόνον, δεν αποτελεί λύση. Το κέντρο «νεκρώνει» από κάποια ώρα και μετά, το απόγευμα, ανέφερε και υπογράμμισε πως «στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, θα υπάρξει μεγάλη έμφαση για την προσέλκυση πολλαπλών χρήσεων. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί», ήταν ο στόχος που έθεσε.
Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας».
Μέσω, εξάλλου, του project για το κυβερνητικό πάρκο, «θα απελευθερωθούν περίπου 350.000 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης». Συγχρόνως, όμως, «θα πρέπει να συζητήσουμε και για την απελευθέρωση κάποιων από τα κτίρια και οικόπεδα ώστε να γίνουν χώροι πρασίνου, να διευρύνουμε δηλαδή και το μέρισμα του πρασίνου στο συνολικό δημόσιο χώρο», είναι ένας άλλος, παράλληλος, στόχος.
Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που επίκειται να βγει μέσα στο φθινόπωρο, όπως και στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο το οποίο θα προκύψει συνολικά για τη μετεγκατάσταση αυτών των υπουργείων. Είναι ένα συνολικό project στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Αθηναίων, Δάφνης- Υμηττού, επιστημονικοί φορείς κ.ο.κ., ανέφερε ακόμη.
Είναι, επίσης, σε δημόσια διαβούλευση η στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η κυβέρνηση αναμένει τα σχόλια της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Με επόμενο βήμα, στις αρχές του 2023, το διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ, με αντικείμενο τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.
Ευκαιρίας δοθείσης, μίλησε όμως και για άλλες «φιλόδοξες παραμβάσεις», όπως αυτή στο νότιο μέτωπο, στο Ελληνικό ή οι, υπό σχεδιασμό, παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ, που θα γίνει, όπως δεσμεύθηκε, «σύγχρονο αθλητικό κέντρο αξιοποιώντας τη μεγάλη ολυμπιακή κληρονομιά».
Το μέλλον της χώρας
Και, σε ένα συνολικό «διά ταύτα», όλα αυτά αποτελούν «μέρος του σχεδίου Ελλάδα 2.0, του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό το σχέδιο βρίσκεται, μέσα από ενταγμένες δράσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το μέλλον της χώρας. Πώς θα αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, πώς θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό, πράσινο κράτος, και μια οικονομία που θα συμβαδίζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, έκανε, μάλιστα, λόγο για «μια σιωπηλή επανάσταση που δυστυχώς δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας», και η οποία αφορά στις δομές της οικονομίας. «Είναι γνωστό ότι αυτήν τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο εξωστρεφής και εξαγωγική από ό,τι ήταν πριν 10 – 15 χρόνια;», διερωτήθηκε και συνέχισε επισημαίνοντας πως από 20% μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας που είχαν οι εξαγωγές το 2010, αυτή τη στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 40%. Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει σημειώσει αύξηση 7% στις πτήσεις φέτος σε σύγκριση με το 2019, που επίσης ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό δεν έγινε τυχαία», σημείωσε με έμφαση.
Δημόσιες επενδύσεις 80 δισ.
Ανοίγοντας το κάδρο της επόμενης ημέρας για τη χώρα, περίπου 30-31 δισ. θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επιπλέον 22-23 δισ. μέσω του νέου ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικώς «για την επόμενη 5ετία αθροίζονται δημόσιες επενδύσεις της τάξης των 80 δισ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι μικρότερες». Εν κατακλείδι, «η Ελλάδα σταδιακά, με σταθερά βήματα όμως, αλλάζει προς το καλύτερο».
Η συνέντευξη στο 1ο Πρόγραμμα έκλεισε με την ερώτηση αν θα παραλύσει ο δημόσιος τομέας σε μία προεκλογική χρονιά. Αυτό δεν θα συμβεί, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση έχει αναλάβει, επιχειρηματολόγησε, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα παραδοτέα έργα, αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν.