Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος εξαπέλυσαν χθες από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκαν στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου, μέλος του εκτελεστικού γραφείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – υπεύθυνη της πολιτικής γραμματείας για το περιβάλλον – κλιματική κρίση – ενεργειακή πολιτική και ο Γιώργος Σταθάκης, πρ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – πρ. αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης και πρ. βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ρεθύμνου και πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με θέμα «Μιλάμε για το περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση», ανέλυσαν διεξοδικά τα λάθη και τις παραλείψεις, όπως είπαν, της κυβέρνησης της ΝΔ που έχουν οδηγήσει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή οικονομική και ενεργειακή κατάσταση.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε τους τραγικούς χειρισμούς, όπως είπε, της κυβερνητικής πολιτικής τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ενεργειακή κρίση και η κρίση της ακρίβειας είναι προϊόν προφανώς μιας διεθνούς κρίσης γεωπολιτικών διαστάσεων, αλλά είναι και θέμα πολιτικής της κυβέρνησης και αυτή είναι η βασική κριτική που ασκούμε για τον χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης και για τον χαρακτήρα της ακρίβειας στην Ελλάδα. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ύπαρξη δύσκολων συνθηκών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρέδωσε έναν ενεργειακό τομέα ο οποίος είχε όλες τις δημόσιες υποδομές της ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, τα δίκτυα φυσικού αερίου κ.τ.λ.) και διατηρήσαμε υπό δημόσιο έλεγχο έναν κρατικό πυλώνα στον ενεργειακό τομέα, που ήταν η ΔΕΗ και ταυτόχρονα παραδώσαμε ένα σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, που προσπαθούσε να συναντήσει τους στόχους για το 2030 και το 2050 με μια σταδιακή απολιγνιτοποίηση, μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ και σταθερό το φυσικό αέριο. Η ΝΔ έκανε τρία πράγματα τα οποία ήταν τραγικά για τη μετέπειτα εξέλιξη του ενεργειακού στη χώρα: α) ιδιωτικοποίησε όλες τις εταιρείες ενέργειας β) προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση όχι για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ αλλά για να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από φυσικό αέριο και γ) η πολιτική που έλεγε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες ισχυρής κοινωνικής προστασίας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, τα οποία είχαν ως προϋπόθεση μια σειρά από μέτρα κοινωνικής πολιτικής κ.τ.λ., περίπου τις συρρίκνωσε ή τις κατήργησε. Άρα όταν ήρθε η ενεργειακή κρίση η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πιο ακραίας ιδιωτικοποιημένου τομέα ενέργειας με ενισχυμένο το φυσικό αέριο. Η πολιτική της ΝΔ ήταν η χειρότερη στην Ευρώπη, γιατί όλες οι χώρες πήραν κάποια μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική στην Ευρώπη που επιδοτεί επί 18 μήνες μόνο τα τιμολόγια, επιδοτώντας ουσιαστικά την κερδοσκοπία όλου του ενεργειακού τομέα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκεί που οι εταιρίες κέρδιζαν 200-300 εκ. ευρώ τώρα φτάνουν ή και ξεπερνούν το 1 δισ. Εκ του αποτελέσματος μιλάμε για πλήρως αποτυχημένη πολιτική στον ενεργειακό τομέα που έχει παρασύρει όλη την οικονομία».
Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου σχολίασε ότι: «Χαρακτηριστικός είναι ο ειδικός λογαριασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Τον βρήκαμε κυριολεκτικά χρεοκοπημένο από την πρωθυπουργία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Το παραδώσαμε αυτό το ειδικό τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εύρωστο ως ταμείο και αυτή τη στιγμή είναι ξανά χρεοκοπημένο. Θα μπορούσαμε να πάμε και στα ζητήματα γεωστρατηγικής, δηλαδή τι σήμαινε για την πατρίδα μας η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Οικολόγων Πράσινων. Πυορροούσε η πατρίδα μας στο ζήτημα των βόρειων συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας επί 27 συναπτά έτη και εμείς δεν βρήκαμε τη δημοσιονομική μέγγενη ως άλλοθι για να μην συγκρουστούμε προς τα έξω και προς τα μέσα, ώστε να επιλυθεί κάτι το οποίο μας έφερνε σε δυσχερή θέση στη Βαλκανική χερσόνησο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, ο κ. Σταθάκης και η κ. Δούρου μίλησαν για τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την έμφαση που η πολιτική του έδινε στο κοινωνικό κράτος.
Ειδικότερα ο π. υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανέφερε: «1) Εμείς παραδώσαμε μια πολύ νοικοκυρεμένη οικονομία, με ένα πολύ μεγάλο απόθεμα που επέτρεπε στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα χρόνια. Η ΝΔ θα μας παραδώσει μια οικονομία με δεκάδες προβλήματα κληροδοτημένα για την επόμενη διακυβέρνηση. 2) Παραδώσαμε μια οικονομία με σχετικά καλή κοινωνική συνοχή. Οι ανισότητες τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχουν αυξηθεί, έχουν διευρυνθεί και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι στατιστικές που βγάζει η Ευρώπη. Οι τελευταίες στατιστικές το επιβεβαιώνουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα και στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες διευρύνθηκε με πολύ μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια. 3) Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με δύο πράγματα, με το κοινωνικό κράτος και την προσπάθειά του να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους πολλούς μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών παροχών και κ.ο.κ., όπως και με τα κοινωνικά δικαιώματα και μια ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Αυτή τη στιγμή το κοινωνικό κράτος συμπιέστηκε πάρα πολύ, προχωράει σε άκρατη ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικουρική ασφάλιση, νοσοκομεία, γιατροί του Ε.Σ.Υ. με παράλληλη απασχόληση. Ένα μεγάλο μέρος πέρασε στις ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες. Συνεπώς και ταυτόχρονα δοκιμάζει στα όριά του τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αναφέρομαι στις υποκλοπές, στον τρόπο που έχει διαχειριστεί μεγάλα θέματα δικαιωμάτων και τρόπο λειτουργίας των θεσμών κ.ο.κ. Συνεπώς μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση καλείται να κάνει και τα τρία πράγματα. Να αποκαταστήσει την οικονομία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας σοβαρής οικονομικής ανάκαμψης, να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να ενισχύσει του θεσμούς και το κοινωνικό κράτος στην ελληνική κοινωνία».
Αιχμηρή ήταν και η απάντηση της κ. Δούρου, η οποία επεσήμανε πως δίδεται μια μάχη απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δίνουμε μόνο τη μάχη απέναντι σε μια κυβέρνηση που μας φέρνει στα πιο δύσκολα πρόσφατα χρόνια της ελληνικής ιστορίας, σε αυτά της οικονομικής, κοινωνικής, δημοκρατικής και ηθικής χρεοκοπίας. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής τουλάχιστον είχαν σημειωθεί 5.000 αυτοκτονίες και 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν λουκέτο το 2014. Άρα, δεν είμαστε εδώ για να επαναπατρίσουμε απλώς την ψήφο προς μια κατεύθυνση που θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα έλεγα ότι έχουμε ένα μέτωπο, θα έλεγα εξίσου σημαντικό σε μια κυβέρνηση τόσο επικίνδυνη που ανάμεσα στα άλλα που επιχειρεί να πει όλοι ίδιοι είμαστε» και πρόσθεσε ότι «Γιατί ένας νέος, μια νέα, ένας άνθρωπος που βρέθηκε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην αποφράδα μέρα του 2019 να ψηφίσει τώρα ΣΥΡΙΖΑ, θα απαντήσω γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς των κεκτημένων που επιχειρήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, χωρίς να παίρνουμε ως άλλοθι την παρουσία των τροϊκανών και τη μέγγενη τη δημοσιονομική. Την ίδια στιγμή γιατί τα τριάμισι αυτά χρόνια εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθήσαμε διά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στον συνδικαλισμό να μην ταΐσουμε περαιτέρω την απαξίωση προς τους θεσμούς και την παραίτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινωνική συνοχή και σοβαρές προτάσεις. Άρα έχουν πάρα πολλούς λόγους οι συμπατριώτες μας και εδώ στην Κρήτη, αλλά και στις Σέρρες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ».
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μανόλης Αυγενάκης, ο οποίος καλωσόρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης το μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, στην τοποθέτηση του ανέφερε:
«Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τόσο ευρωπαϊκά όσο και τοπικά ως Ρέθυμνο τις μεγάλες προκλήσεις σε επίπεδο περιβαλλοντικής έκπτωσης και ενεργειακής κρίσης οφείλουμε να στραφούμε σε ένα γενναίο και ριζοσπαστικό πλέγμα πολιτικών.
Διαγενεακά αλληλέγγυος ενεργειακός και πολεοδομικός σχεδιασμός, τόσο εντός όσο κι εκτός σχεδίου στο Ρέθυμνο αλλά και στα νέα σχέδια πόλης, με επαρκές και προσβάσιμο πράσινο, με συμπερίληψη του συλλογικού αναπτυξιακού μοντέλου κάθε τόπου και προστασίας της υλικής κι άυλης κληρονομιάς, με χωροθέτηση των ΑΠΕ, με συμπερίληψη μέσων σταθερής τροχιάς ή και ηλεκτροκίνητων ΜΜΜ και φιλικές εσωαστικές διαδρομές, με ενεργειακές κοινότητες και ισχυρό ρόλο της αυτοδιοίκησης σε αυτές, αλλά και επένδυση σε πιο αποδοτικές μορφές, όπως η παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο, είναι μερικά μόνο εργαλεία που μπορούν να διασφαλίσουν τόσο την αειφόρο ανάπτυξη χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο όμως κι ένα αξιοβίωτο μέλλον στον τόπο μας.
Βέβαια θα πρέπει όλα να εκκινούν από την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μακριά από «μονοκαλλιέργειες» αλλά με φιλικά μείγματα.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστούν και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις. Η ενέργεια είναι δικαίωμα όλων κι αυτό απαιτεί πολιτικές ενεργειακού αλλά και πολεοδομικού σοσιαλισμού που θα αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως πηγή κέρδους μόνο εφόσον διασφαλίζεται η δίκαιη πρόσβαση όλων σε αυτή, εφόσον διασφαλίζεται η ενεργειακή δημοκρατία».