Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μια ημέρα όχι γιορτής αλλά υπενθύμισης και αφύπνισης για τους ανθρώπους εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικά, νοητικά ή άλλα προβλήματα, οι οποίοι προσπαθούν να βγουν από το περιθώριο και να ενσωματωθούν ως ενεργά μέλη στις κοινωνίες που ζουν, χωρίς να στερούνται εκπαίδευσης, υγείας, εργασίας και ψυχαγωγίας. Μια προσπάθεια που χρειάζεται τη στήριξη και την υποστήριξη όλων μας καθώς εν έτει 2024 τα εμπόδια είναι πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητα.
«Είμαστε αποφασισμένοι η θεμελιώδης αρχή του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» να μετατραπεί σε Τίποτα χωρίς εμάς», αναφέρει στο μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το τοπικό Σωματείο ΑμεΑ.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου που αριθμεί 1.750 μέλη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και διαμαρτυρίας.
Ως σωματείο έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της απασχόλησης, στις θέσεις εργασίας. Κυρίως με τα διετή προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία έχουν και παράταση άλλους έξι μήνες. Όπως και στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο σε επιχειρήσεις που απευθύνεται το πρόγραμμα. Γίνονται βήματα, αλλά είναι πολύ μικρά. Υπάρχει πολύς κόσμος που πρέπει να δουλέψει, γιατί είναι αναγκαιότητα. Δεν είναι μόνο για λόγους οικονομικής ανεξαρτησίας, είναι και λόγοι κοινωνικής ένταξης.
Επειδή μιλάμε για συμπερίληψη τα τελευταία χρόνια, έχουμε αφήσει πίσω μας την κοινωνική ένταξη. Η συμπερίληψη σημαίνει ό,τι σχεδιάζεται και εφαρμόζεται πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων, και των ανθρώπων με αναπηρία. Αυτό να ισχύει παντού, στην εκπαίδευση, στην προσβασιμότητα κ.λπ. Μιλάμε βέβαια και για τη διαβίωση στην κοινότητα, που εκεί ενώ η εθνική στρατηγική προέβλεψε την αποϊδρυματοποίηση, δεν έχει γίνει κανένα βήμα ως προς αυτό. Συχνά ακούμε για θεσμικές αλλαγές, αλλά δυστυχώς η ζωή των ατόμων με αναπηρία, όχι μόνο μένει εκεί που ήταν, αλλά έχει πέσει κάτω. Η ακρίβεια – που είναι για όλο τον κόσμο βέβαια- αλλά τα άτομα με αναπηρία έχουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους. Μιλάμε για θεραπείες και για χίλια δυο πράγματα. Το βιοτικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλό», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Τσαχάκης.
Ήδη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα μια δημοσκόπηση μέσω ενός ερωτηματολόγιου 50 ερωτήσεων, το οποίο θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη στις 3 Δεκεμβρίου.
Ζητούμενο η προσβασιμότητα
Η προσβασιμότητα, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, δεν αφορά μόνο την ανεμπόδιστη διέλευση σε δρόμους, υπηρεσίες και καταστήματα. Αφορά και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, εργασίας και εκπαίδευσης. Βήματα μπορεί να έχουν γίνει όμως δεν είναι αρκετά. Τουλάχιστον δεν είναι αυτά που καθιστούν αξιοπρεπή τη διαβίωση των ΑμεΑ. Για αυτό το τοπικό Σωματείο ζητά τη στήριξη και τη συνεργασία του δήμου Ρεθύμνης.
Όπως είπε ο κ. Τσαχάκης: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι η προσβασιμότητα. Στους δρόμους, στις υπηρεσίες, παντού.
Πολλά είναι τα προβλήματα και στη νέα πόλη, όχι μόνο στην παλιά. Απλώς στην παλιά φαίνονται γιατί είναι ένας συγκεκριμένος χώρος που είναι συσσωρευμένα εκεί εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί συνυπάρχουν με τους κατοίκους που κι αυτοί ενοχλούνται. Εκεί έχουμε επιπρόσθετα προβλήματα γιατί είναι άνθρωποι με βαριές αναπηρίες και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.
Έχουν γίνει κάποια πράγματα, όμως εκκρεμούν πάρα πολλά ακόμα. Έχουμε την επιτροπή Προσβασιμότητας, που δεν έχει κάνει δεύτερη συνεδρίαση. Θα πρέπει να κάνουμε πρακτικά πράγματα και όχι να καθόμαστε να συζητάμε αυτά που έχουμε πει και ξανά πει. Εμείς είμαστε υπέρ των αναπλάσεων. Παρόλο που ξεσηκώνεται ο κόσμος και μειώνονται πραγματικά κατά το 1/3 οι θέσεις στάθμευσης και ταλαιπωρείται ο κόσμος, όμως έχει δοθεί δημόσιος χώρος στα πεζοδρόμια στον πολίτη. Πρέπει να είναι ελεύθεροι και άνετοι οι χώροι, τα άτομα με αναπηρία να είναι ανεμπόδιστα και ασφαλή να πηγαίνουν στον προορισμό τους. Από εκεί και πέρα έχουμε προβλήματα με τις καταλήψεις δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα όχι μόνο στην παλιά πόλη, αλλά και στη νέα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη του δήμου σε θέματα αθλητισμού και πολιτισμού. Το επόμενο διάστημα θα καλέσουμε τους αρμόδιους αντιδημάρχους να έρθουν στο σωματείο να τα συζητήσουμε και να δούμε που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να γίνουμε πιο εξωστρεφείς».
Να γίνουν περιφερειακά τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ)
Ο κ. Τσαχάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ), ενώ όπως είπε, ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση σε πρόσφατη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ώστε τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ να γίνουν περιφερειακά κέντρα.
«Παράλληλα, έχουμε προβλήματα με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Ρεθύμνου, οπού υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εκεί συστεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων που έχει κι αυτό ελλείψεις προσωπικού και συστεγάζονται όλα εκεί και ασφυκτιούν. Κάθε δομή θα πρέπει να έχει τον χώρο της. Μαθαίνω ότι κάνουν συνεντεύξεις στο Κέντρο Παιδιών και Εφήβων ακόμα και στην κουζίνα, στο μαγειρείο. Πρέπει να λυθεί», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» και πρόσθεσε ότι: «Πρόσφατα, στο γενικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, πριν από 15 ημέρες, είχα προτείνει αφού εξελίχθηκαν έτσι τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και έγιναν ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ και έχουν ευθύνη οι διοικήσεις των νοσοκομείων, τουλάχιστον να γίνουν περιφερειακά κέντρα αποκατάστασης. Μας ενδιαφέρει γιατί το δικό μας καλύπτει όλη την Κρήτη. Είναι κοντά στον Β.Ο.Α.Κ. και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τον δικό του οργανισμό, το προσωπικό που προβλέπεται και να λειτουργήσει ως Κέντρο Φυσικής και Λειτουργικής Αποκατάστασης. Αυτήν την πρόταση την βρήκαν ενδιαφέρουσα όλοι και νομίζω ότι θα προωθηθεί και να δοθεί μια λύση, γιατί αυτά τώρα είναι στον αέρα. Σήμερα έγκειται στη διάθεση του κάθε διοικητή να παίρνει προσωπικό από εκεί, να πηγαίνει για ανάγκες στο νοσοκομείο ή αλλού, και δεν γίνεται δουλειά. Παράλληλα, τα κέντρα έχουν και πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Για παράδειγμα, η πισίνα στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Ρεθύμνου τώρα λειτουργεί, που δεν λειτουργούσε για πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν υπάρχει γερανάκι που κατεβάζει τα καρότσια μέσα στην πισίνα. Είχε δύο που σκούριασαν μέσα στα χρόνια. Έχουμε ένα mini bus, που κι αυτό έχει σκουριάσει, στο υπόγειο κάτω. Αυτά θέλουν αντικατάσταση, θέλουν συντήρηση. Είχε ηλεκτρομασάζ κ.λπ., δεν λειτουργούν κι αυτά. Έχουν σαπίσει και σκουριάσει από τον χρόνο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαχάκης και στην ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού των κοινωνικών δομών, όπως το Κέντρο Κοινότητας και το ΚΕΠ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τα άτομα με αναπηρία και να μην τα παραπέμπουν στο Σωματείο.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία θα πραγματοποιηθεί δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 και ώρες 9:00 π.μ. έως 13:30 μ.μ.