Λόγω του διαφαινόμενου κινδύνου διακοπής της ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Ατσιποπούλου, εξαιτίας της αιφνίδιας πτώσης των παροχών των γεωτρήσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ έλαβε την απόφαση της επ’ αόριστον διακοπής της άρδευσης στην περιοχή από τις 15 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων.
Σε σχετική ανακοίνωση της τονίζει: «Βάσει του άρθρου 2 του Κανονισμού Άρδευσης Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., παράγραφος 6(ε) περί διακοπής υδροδότησης στην άρδευση επ’ αόριστον, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η διακοπή υδροδότησης της άρδευσης στη Δημοτική Κοινότητα Ατσιποπούλου, επ’ αόριστον, προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστερες καταστάσεις στην ύδρευση.
Οι διακοπές θα γίνονται σταδιακά και θα ολοκληρωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Βασίλη Θεοδωράκη με τον οποίο συνομίλησαν τα «Ρ.Ν.», η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρή.
«Επειδή το νερό στο Ατσιπόπουλο είναι το ίδιο και στην ύδρευση και στην άρδευση, προβλέπεται από τον κανονισμό να κλείσουμε την άρδευση υπέρ της ύδρευσης. Αλλιώς δεν θα υπάρχει νερό να πιει ο κόσμος στο Ατσιπόπουλο. Είχα πει ότι θα βάζαμε σε λειτουργία μια νέα γεώτρηση, όπως και έγινε, όμως τελικά και αυτή η γεώτρηση ήταν στον ίδιο υδροφορέα με τις άλλες και δεν λειτούργησε.
Επομένως το νερό μειώνεται. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα. Είχαμε πάρει απόφαση από πριν και είχαμε περιορίσει κατά 50% το νερό της άρδευσης. Τώρα, επειδή η κατάσταση χειροτερεύει διακόπτουμε εντελώς την άρδευση στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι: «Στον Πλατανιά δουλεύουν τα δύο διυλιστήρια, το παλιό που είναι 3.000 και καινούργιο που είναι 4.000, οπότε παίρνουμε γύρω στα 6.000 κυβικά την ημέρα από εκεί και τα διοχετεύουμε στον Αδελιανό Κάμπο, Μασταμπά και Καστελλάκια, ενισχύουμε την πόλη. Στον Πλατανιά υπάρχει το νερό από το φράγμα, ενώ στο Ατσιπόπουλο δεν υπάρχει τίποτα. Είναι μόνο η γεώτρηση. Ήταν η εφεδρική που είχαμε κάνει, τη χρησιμοποιήσαμε και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Φοβάμαι πάρα πολύ και δεν έχουμε άλλες λύσεις, τις έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη».
Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε πολύ προβληματισμένος τονίζοντας ότι αν και η διακοπή της άρδευσης δεν έχει αποτελέσματα, τότε το έσχατο μέτρο είναι η προγραμματισμένη τμηματική διακοπή της υδροδότησης: «Εάν το νερό δεν φτάνει θα αρχίσουμε να κόβουμε την ύδρευση τμηματικά σε περιοχές-περιοχές. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ότι θα σώσουμε την κατάσταση με τη διακοπή της άρδευσης. Περιορίζεται, έτσι και αλλιώς, το νερό σε κατανάλωση λόγω φθινοπώρου. Ευελπιστούμε, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε στις περιορισμένες ποσότητες νερού που φτάνουν στο Ρέθυμνο από τη λίμνη του Κουρνά και τις Πηγές της Αργυρούπολης που επιβαρύνουν το πρόβλημα υδροδότησης.