Η αλόγιστη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων παίρνει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί ντόμινο επιπτώσεων τόσο στην ποιότητα της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όσο και στην υγεία των καταναλωτών.
Σημαντικό είναι το πρόβλημα που καταγράφεται και στην Κρήτη, με την επιστημονική κοινότητα να εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη χρήση φυτοφαρμάκων και τα υπολείμματα χημικών ουσιών που φτάνουν μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
Αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος είναι τα όσα επεσήμανε το επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοξικολογίας Δημήτρης Πετράκης στον απόηχο της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου την περασμένη Κυριακή με θέμα «Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στην υγεία και στο περιβάλλον».
«Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σοβαρά κρούσματα σε υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Έχει υπάρξει απόσυρση παρτίδων κρητικού ελαιολάδου από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και με αυτό τον τρόπο δυσφημείται το κρητικό ελαιόλαδο», δήλωσε ο κ. Πετράκης και πρόσθεσε πως: «Αυτό έχει να κάνει με την ελλιπή κατάρτιση των αγροτών για τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από 27 δειγματοληψίες που πραγματοποίησε την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, βρέθηκαν στα 24 υπολείμματα φυτοφαρμάκων μεταξύ των οποίων παράνομα, αποσυρμένα ή ληγμένα φυτοφάρμακα».
Στο μεταξύ, δραματικές είναι οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση προϊόντων με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
«Η κατανάλωση προϊόντων που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα επιφέρει έντονο οξειδωτικό στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, σε όλα τα κύτταρα. Οι ενώσεις και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στα συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα, οξειδώνονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό το οξειδωτικό στρες που προκαλούν, επιφέρει έναν «καταρράκτη» βιολογικών, κυτταρολογικών και μοριακών επιδράσεων μέσα στο κύτταρο με αποτέλεσμα να κατακερματίζεται το dna και να δημιουργούνται σοβαρές δυσπλασίες και αναπτυξιακές βλάβες στα παιδιά», τονίζει ο παιδοχειρουργός και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοξικολογίας Δημήτρης Πετράκης.
Εξόχως ανησυχητικά είναι τα ποσοστά κατακερματισμού DNA που καταγράφονται στον τοπικό αγροτικό πληθυσμό σε θερμοκηπιακές περιοχές.
«Προκαλείται επίσης σοβαρή υπογονιμότητα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περιοχές που έχουν εκτεθεί σοβαρά στα φυτοφάρμακα, δηλαδή θερμοκηπιακές περιοχές όπως της Ιεράπετρας, του Γούδουρα και του Τυμπακίου, τα ποσοστά κατακερματισμού του DNA στα σπερματοζωάρια των αγροτών που εκτέθηκαν, είναι υπερδιπλάσια από τον φυσιολογικό δείκτη», επεσήμανε ο κ. Πετράκης.