Ανησυχητικό το ποσοστό της διαρροής μαθητών – Στο επίκεντρο οι δολιοφθορές σε βάρος καθηγητών και η παραβατικότητα των νέων
Σοβαροί προβληματισμοί γύρω από τα θέματα παιδείας αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του 37ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το π. Σάββατο στο Φαράτσι από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών.
Το πάλαι ποτέ έρημο χωριό που ο μοναδικός του κάτοικος κ. Κώστας Σιγανός, ζούσε με τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής είχε γεμίσει από ζωή και κίνηση με επισκέπτες ξεχωριστούς.
Τιμητικές παρουσίες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής κ. Μανόλης Χνάρης, η αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης στον τομέα επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Σαρρής, ο πρώην νομάρχης κ. Γιώργος Παπαδάκης, οι δήμαρχοι Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος (Βιτσιλας) Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε στον κ. Γεώργιο Ι. Σιγανό που είναι ο μεγάλος ευεργέτης του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής.
Ένας γενναιόδωρος επιχειρηματίας
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος έπλεξε πρώτος το εγκώμιο του κ. Σιγανού αναφερόμενος με το γλαφυρό ύφος που τον διακρίνει στη γνωριμία του με τον ευεργέτη κάτω από συνθήκες που κρύβουν όραμα και υψηλούς στόχους.
Έχοντας πληροφορηθεί ο Σεβασμιότατος τις φιλάνθρωπες διαθέσεις του κ. Σιγανού, που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α του πρότεινε να αναλάβει τη λειτουργία των σχολών αγιογραφίας κάτι που ο γενναιόδωρος επιχειρηματίας αποδέχτηκε με χαρά.
Και σήμερα μοιράζεται την επιτυχία αυτού του προγράμματος που φιλοξενεί περισσότερους από 150 μαθητές.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιότατος κάλεσε τον κ. Σιγανό για να του απονείμει την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τον Σταυρό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων.
Ένα πραγματικό κόσμημα φιλοτεχνημένο με ιδιαίτερη αισθητική που εντυπωσιάζει.
Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την παιδεία
Η εκδήλωση άνοιξε με τον καθιερωμένο αγιασμό και το καλωσόρισμα από τους: Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Μυλοποταμιτών κ. Μανόλη Κυρίμη, δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Γεώργιο Κλάδο, τον Φαρατσανό επιχειρηματία στην Αμερική κ. Γεώργιο Σιγανό και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου κ. Ελένη Μανιού.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και βράβευση των πιο καθαρών χωριών που αυτή τη φορά είχαν επιλεγεί οι Μαργαρίτες, η Αξός και οι Σίσες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Η Παιδεία ως απαραίτητο θεμέλιο και συστατικό ανάπτυξης» με συμμετοχή του κ. Χρήστου Λιονή ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και πρώην μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ις επενδύσεις για την Υγεία, του κ. Μιχάλη Ζαχαράκη διευθυντή του Γενικού Λυκείου Πανόρμου της κας Μαίρης Μπαγκέρη διευθύντριας του Σταυράκειου Γενικού Λυκείου Ανωγείων της κας Όλγας Μαρή, εκπαιδευτικής διδάκτορας εκπαιδευτικής διοίκησης και υποδιευθύντριας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου, τη κας Ειρήνης Σμπώκου διευθύντριας ΕΠΑΛ Γαράζου και Γιώργου Σκουλούδη απόφοιτου Γεωπονικής σχολής και νέου αγρότη, Ασπασίας Παρασύρη φοιτήτριας Νοσηλευτικής στο ΕΛΜΕΠΑ, Ανδρέα Μαστοράκη φοιτητή στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Αφροδίτης Αρετίνη φοιτήτριας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Μανούσος Κλάδος.
Ομολογουμένως ήταν άριστη η επιλογή του πάνελ γιατί ειπώθηκαν αλήθειες που μερικές ήταν και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.
Πρόβλημα η παραβατικότητα
Θα κρατήσουμε από όσα ακούστηκαν την παραβατικότητα νέων που υποχρεούνται να εξυπηρετούν την οικογένεια σε παρόμοιες δράσεις, την απαράδεκτη διαρροή μαθητών σε ποσοστό 10%, την απουσία των γονέων από την παρακολούθησης της προόδου των παιδιών και την παντελή έλλειψη προσοχής στα προβλήματά τους. Επίσης σχολιάστηκε η έλλειψη ενδιαφέροντος για δημιουργία συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και η συνέχεια που δίδεται τόσο στην «παράδοση» της οπλοφορίας – οπλοκατοχής Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα μαθητή που σε ερώτημα κοινωνικής έρευνας απόρησε γιατί να ξοδεύονται σε τελετή μυστηρίων μόνο 2000 σφαίρες ενώ θα μπορούσαν και περισσότερες.
Επίσης αναφέρθηκε ως ανησυχητικό φαινόμενο η αλόγιστη οινοποσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις και το απαράδεκτο συνήθειο της «κούπας» που επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις.
Εύστοχα ο κ. Ζαχαράκης έθιξε την ανάγκη διεύρυνσης του ρόλου του εκπαιδευτικού στα επαρχιακά σχολεία και αναφέρθηκε σε περιστατικά που απέτρεψαν μαθητές ακόμα και από απονενοημένα διαβήματα.
Η κα Σμπώκου έθιξε το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης που δημιουργεί πρόβλημα και στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών που ξεπερνούν και τις ανθρώπινες αντοχές πολλές φορές για να ανταποκριθούν στον υψηλό προορισμό τους. Και εξέφρασε τον μεγάλο της προβληματισμό για τα κύματα δολιοφθορών σε βάρος καθηγητών που έχουν πάρει σοβαρές διαστάσεις.
Από πλευράς τους οι μαθητές εξήραν το σπουδαίο ρόλο των ΕΠΑΛ και τη βοήθεια που τους προσέφεραν. Μίλησαν όμως και για τις μεγάλες δυσκολίες στην περίοδο κυρίως της μεγάλης προετοιμασίας των εξετάσεων που ενώ είχαν μεγάλη ανάγκη να εξυπηρετούνται από τα μέσα συγκοινωνίας ξαφνικά περιορίστηκε ο αριθμός των δρομολογίων σε απελπιστικό βαθμό.
Καταπέλτης ο κ. Χρήστος Λιονής έθεσε τον τύπο επί των ήλων και μίλησε για τις απαράδεκτες συνθήκες «στιγματισμού» περιοχών που καλλιεργούνται με ελαφρά τη καρδία ενώ όπως είχε αναφέρει και μια εκπαιδευτικός μέσα σε λίγες μέρες είχε καταφέρει να εμπνεύσει ενδιαφέροντα σε παιδιά επειδή διαπίστωσε τη δίψα τους για κάτι διαφορετικό και δημιουργικό.
Ο κ. Λιονής επέστησε ακόμα μια φορά την προσοχή όλων σε θέματα υγείας τονίζοντας ότι στον Ορεινό Μυλοπόταμο εμφανίζονται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και επικίνδυνων μορφών καρκίνου
Και έκλεισε με την ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά στις «παρεξηγημένες» περιοχές κι έφερε παράδειγμα τον εαυτό του που έχει κάνει αίτηση να εγγραφεί ως μέλος της κοινότητας Ζωνιανών !
Στο κλείσιμο της ενδιαφέρουσας αυτής συζήτησης ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως η ανάγκη ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της νεολαίας για γνώση , τη δημιουργία σχολής γονέων και την παροχή κινήτρων στους νέους για έκφραση μέσα από κοινωνικές και καλλιτεχνικές δράσεις
Ιδιαίτερα όμως τονίστηκε η ανάγκη προσέγγισης των γενεών και ο απεγκλωβισμός νέων από συνθήκες παραβατικότητας που ξεκινούν από το οικογενειακό περιβάλλον.
Στο επόμενο θέμα που ζητούσε απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί η παιδεία να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις ιδιαίτερα από την κα Λιονή που στήριξη την εισήγησή της και σε στατιστικά στοιχεία.
Ο κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης , δήμαρχος Ανωγείων αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της παιδείας και στην ανάγκη να αποκτά ουσιαστική σημασία, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί ο νέος να επιτύχει σε όποιο τομέα επιλέξει. Με την παιδεία αποκτάς άποψη και όχι απλά γνώμη και μάλιστα πρότεινε να μπει σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα νέων αγροτών το απολυτήριο Λυκείου.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ήταν του κ. Γιώργου Κλάδου (Βίτσιλα) που αναφέρθηκε στη δική του περίπτωση. Ξεκίνησε από την καλλιέργεια της γης, προχώρησε στη δημιουργία πρότυπου ελαιουργείου, ολοκλήρωσε με εξαιρετικές επιδόσεις τις σπουδές του στο Γυμνάσιο και Λύκειο και πέρασε με πολύ καλή σειρά στην Ανώτατη Εκπαίδευση φοιτώντας στη Γεωπονική Σχολή.
Και όλα αυτά έχοντας δημιουργήσει μια όμορφη πολυμελή οικογένεια με παιδιά και εγγόνια. Έτσι αποτελεί ο ίδιος λαμπρό παράδειγμα το πόσο βοηθά η παιδεία και στην κοινωνική προκοπή.
Συντονιστής στον κύκλο αυτό ήταν ο δημοσιογράφος και γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Δημήτρης Μαρής.
Έγιναν και άλλες συζητήσεις καθώς και παράλληλες δράσεις όπως σκιτσοπαρουσίαση «Χθες σήμερα αύριο στην Κρήτη».
Σκίτσα Βασίλη Γαλλιάκη μηχανικού Υποστήριξης Συστημάτων που παρουσιάζονται από 16 -21 Αυγούστου στην οδό Αγάπης και Ευτυχίας στην είσοδο του χωριού Μαργαρίτες. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 6-9 το βράδυ.
Στις παράλληλες δράσεις ήταν και μια καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και ένα καθαρό Μυλοπόταμο.
Στη διάρκεια του συνεδρίου επίσης βραβεύτηκαν και φοιτητές της περιοχής με χρηματικά βραβεία που χορηγός ήταν κι εδώ ο κ. Σιγανός.
Ήταν σε γενικές γραμμές ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο και με ανυπομονησία θα περιμένουμε τα πρακτικά του που θα έχουν πολλά να επισημάνουν που ίσως ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την επίλυσή τους. Έτσι ώστε ο Μυλοπόταμος να ανακτήσει την παλιά φήμη μιας ιστορικής περιοχής με βαθιές καταβολές στην αυθεντική κρητική παράδοση.