13 °C Rethymno, GR
22/03/2023

Στ. Πέτσας: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η κατασκευή του ειδικού σχολείου στο Ρέθυμνο

• Ο αν. υπουργός εσωτερικών με τον γεν. γραμματέα του ΥΠΕΣ παραβρέθηκαν χθες το πρωί στην τελετή αγιασμού του ανακαινισμένου δημαρχείου

Τη συνεχή στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης και στην κάλυψη στο μέτρο του δυνατού λειτουργικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία της αλλά και στην δρομολόγηση έργων, που αφορούν στην καθημερινότητα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μετέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που βρέθηκε στο Ρέθυμνο.

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του ειδικού σχολείου στο ΚΕΓΕ, το οποίο όπως είπε βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου, όπου σε ένα τεράστιο κτίριο 3.000 τ.μ. με σύγχρονες προδιαγραφές θα στεγάσει τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες του νομού Ρεθύμνου.

Στο φάκελο που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου τεκμηριώνει την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, που αποτελεί ζωτικής σημασίας για όλο το νομό, με δεδομένο ότι θα φιλοξενεί μαθητές από τους πέντε δήμους του νομού. Μαθητές που σήμερα στεγάζονται σε χώρους μικρούς, που δεν μπορούν να καλύψουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες τις ανάγκες των παιδιών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 10 εκ. ευρώ.

Πάντως σε σχετικό ερώτημα για το έργο κατασκευής του ειδικού σχολείου, που θα στεγάσει τις δομές ειδικής αγωγής σε χώρο που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, στο ΚΕΓΕ, το οποίο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου: «Για το ειδικό σχολείο δεν είναι μόνο για το υπουργείο Εσωτερικών προτεραιότητα. Τα θέματα που σχετίζονται με ειδικά σχολεία είναι στην «καρδιά» του πρωθυπουργού και από τη φύση τους είναι διαδημοτικά, εξυπηρετούν πολίτες πολύ περισσότερους από έναν δήμο. Άρα είμαστε πολύ θετικοί απέναντι σε αυτό. Έχω εξηγήσει στον κ. δήμαρχο ότι είναι ένα ζήτημα που θα το έχουμε στις προτεραιότητές μας, εξαντλώντας πρώτα άλλες χρηματοδοτήσεις που υπάγονται στο πλαφόν του προγράμματος, γιατί τέτοιου είδους όπως είναι το ειδικό σχολείο είναι διαδημοτικό και εξαιρείται του πλαφόν που έχουμε θεσπίσει. Είμαστε σε αυτήν τη φάση τώρα και νομίζω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σύντομα».

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας μέσα από συνεργασία και ενότητα αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία επιτυγχάνεται ο στόχος.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι έρχονται και άλλα έργα προς ένταξη το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε και μεμονωμένα έργα που χρηματοδοτούμε είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε όταν υπάρχει μια ανάγκη να χρηματοδοτήσουμε αποκαταστάσεις από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Φυσικά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε και κάποιες έκτακτες «εισαγόμενες» προκλήσεις. Μια από αυτές είναι το ενεργειακό κόστος. Έχουμε συνδράμει όλη την αυτοδιοίκηση με επιπλέον χρηματοδοτήσεις 307 εκ. ευρώ συνολικά σε όλους τους δήμους της χώρας το 2022. Ξεκινήσαμε με 25 εκ. ευρώ που θα είναι άμεσα διαθέσιμα το επόμενο διάστημα για τους δήμους και 20 εκ. ευρώ για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, μεριμνήσαμε για τη θέρμανση των παιδιών μας με επιπλέον 14 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, για τις σχολικές επιτροπές των δήμων. Άρα, στα μεγάλα έργα για το μέλλον λέμε «ναι» και βάζουμε χρήματα στο τραπέζι. Σε αγαστή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και φυσικά πάντα με την πολύ σημαντική συμβολή του Γ. Κεφαλογιάννη, όχι μόνο στην καθημερινή του δράση ως βουλευτή της περιοχής. Λέμε επίσης «ναι» στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα με έξτρα στήριξη της αυτοδιοίκησης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μ. Σταυριανουδάκης, πρόσθεσε ότι: «Το Ρέθυμνο είναι ένας δήμος, όπως είπε, που καλύπτει τις βασικές λειτουργίες και ανάγκες των ίδιων των ανθρώπων. Το Ρέθυμνο είναι μια από τις πόλεις που απέκτησε δική της αξία στην Κρήτη τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Είναι μια πόλη, που προοδεύει σε όλους τους χώρους και αποτελεί σημαντικό τόπο τουρισμού. Συγχαίρω τον δήμαρχο, εύχομαι πάνω από όλα καλή συνεργασία πάντα με το υπουργείο. Η πόρτα είναι ανοιχτή από τον υπουργό και από εμένα. Όλα αυτά για το καλύτερο αποτέλεσμα της κοινωνίας του Ρεθύμνου».

«Οι θεσμικοί όταν έχουν καλή χημεία μεταξύ τους και μια σχέση εμπιστοσύνης μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από όσα μπορεί ο καθένας να υποθέσει. Για αυτόν τον λόγο, εγώ μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη συνεργασία μου με το υπουργείο Εσωτερικών και με τον συγκεκριμένο υπουργό, ο οποίος πραγματικά έχει ευήκοον ους σε όλα τα λογικά επιχειρήματα και αιτήματα που του παρουσιάζω είτε ως δήμαρχος του Ρεθύμνου, είτε ως πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γ. Μαρινάκης.

Στη συνεργασία των φορέων ξαναφέθηκε στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή επισημαίνοντας πως: «η περιφέρεια έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους δήμους, με όλους του φορείς, με την εκκλησία, με τα πανεπιστήμια της Κρήτης, καθώς θεωρούμε, ότι για το καλό πρέπει να συνεργήσουν πολλοί για να προσφέρουμε στον τόπο μας. Άλλωστε, γι’ αυτό ορισθήκαμε, για να προσφέρουμε στον τόπο μας και στους ανθρώπους του, στους οποίους οφείλουμε πολλά. Εμείς σαν περιφέρεια θα συνεχίσουμε, εφόσον βέβαια ο λαός εκλέξει την επόμενη φορά, να προσφέρουμε με την ίδια ζέση στην πατρίδα μας, στον τόπο μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΚ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνου, Θοδωρής Νίνος, στον χαιρετισμό του είπε: «Η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κουλτούρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς στο Ρέθυμνο δεν αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον σας ως ειδικό, αλλά ως μια ένδειξη ακόμα πιο σημαντική προς την κατεύθυνση που είπα, υπό την έννοια ότι το Ρέθυμνο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς όσον αφορά το ιδιωτικό κομμάτι. Εάν το επιτελικό κράτος, το οποίο προφανώς υποστηρίζουμε και στηρίζουμε, δεν ακολουθήσει αυτήν την ανάπτυξη στο επίπεδο των δημόσιων και δημοτικών επενδύσεων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι θνησιγενής».

 

Αγιασμός στο ανακαινισμένο δημαρχείο

Ο αν. υπουργός και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ παραβρέθηκαν χθες το πρωί στον αγιασμό του ανακαινισμένου δημαρχείου Ρεθύμνου. Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, παρουσία του βουλευτή του νομού, της αντιπεριφερειάρχη, του πρύτανη και αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ, του αστυνομικού διευθυντή, του διοικητή της Π.Υ, του λιμενάρχη, του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, του δημοτικού συμβουλίου και των υπαλλήλων του δήμου. Παρών ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος, Κ. Δανδουλάκης.

«Ένα δημόσιο κτίριο πρέπει να ξεχωρίζει σε πολλά πράγματα, πολύ περισσότερο όταν είναι ένα δημαρχείο», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, εξάροντας την καλή συνεργασία του δήμου και της περιφέρειας με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ επεσήμανε πως αγάπη και χρηστή διοίκηση είναι τα δυο χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι αιρετοί: «Αγάπη για την προσφορά στον τόπο, αγάπη για το καθήκον που μπορεί να βελτιώνει τη ζωή των δημοτών, των επισκεπτών, όλων αυτών που έρχονται σε αυτόν τον υπέροχο τόπο. Φυσικά, χρηστή διοίκηση γιατί πρέπει να σεβόμαστε τον μόχθο των δημοτών και των φορολογουμένων, που από τον ιδρώτα τους παίρνουμε ένα μέρος προκειμένου να επενδύουμε στην κοινωνική συνοχή, στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και σε έργα που κοσμούν την περιοχή, όπως ένα δημαρχείο σύγχρονο, με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και αισθητικά λειτουργικό. Όταν βρισκόμαστε σε έναν τέτοιο χώρο, εργαζόμενοι και επισκέπτες νιώθουμε μια περηφάνια ότι αυτό που πραγματικά κάνουν είναι μια ανταπόδοση στη κοινωνία. Αυτό ήταν το βασικό ζήτημα που μας φέρνει στη συνεργασία που πρέπει να διέπει τη δική μας λειτουργία, σαν κεντρική κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση και φυσικά με τους πολίτες. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της συνεργασίας, γιατί έχουμε πάρα πολλά έργα ακόμα που υλοποιούμε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών σε όλη την Κρήτη, αλλά και στο Ρέθυμνο».

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, είπε: «στα χρόνια της πανδημίας η αυτοδιοίκηση απέκτησε την αξιοπιστία που της άξιζε, κάτι που στο παρελθόν είχε προσβληθεί σε σχέση με την ανώτερη κρατική διοίκηση, αμφισβητώντας την αξιοπιστία αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Σήμερα, χαιρόμαστε που ένας δήμαρχος, όπως είναι ο κ. Μαρινάκης, ανακαινίζοντας το δημαρχείο δίνει μια ένδειξη γραφής πρώτος, από που πρέπει να ξεκινάει ένας δήμος για να είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός, σεβόμενος τις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το προσωπικό».

Αναφερόμενος στο έργο του δημαρχείου ο δήμαρχος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του ξεπέρασε το 1,3 εκ. ευρώ, που αφορούσε τόσο τη στατικότητα του κτιρίου όσο και την ενεργειακή του αναβάθμιση, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτοπαραγωγή ενέργειας και να είναι αυτόνομο ενεργειακό: «Κάναμε αυτήν την πολύ σοβαρή παρέμβαση, με την οποία απαντάμε σε όλα τα προβλήματα ενός σύγχρονου κτιρίου. Να είναι ασφαλές, να είναι υγιεινό για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και ενεργειακά να έχει μηδενική κατανάλωση. Όλα αυτά τα συνδυάσαμε, τα κάναμε. Εμείς είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν προγράμματα αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Ο δήμος μας έχει ήδη αναβαθμίσει σχολεία και έχει ένα γενναίο πρόγραμμα μπροστά του και για άλλα σχολεία και δημόσια κτίρια. Σήμερα μας τιμά με την παρουσία του και το λέω με όλη τη σημασία της λέξης, ο αναπληρωτής υπουργός. Οι θεσμικοί όταν έχουν καλή χημεία μεταξύ τους και μια σχέση εμπιστοσύνης μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από όσα μπορεί ο καθένας να υποθέσει. Για αυτόν τον λόγο, εγώ μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη συνεργασία μου με το υπουργείο Εσωτερικών και με τον συγκεκριμένο υπουργό, ο οποίος πραγματικά έχει ευήκοον ους σε όλα τα λογικά επιχειρήματα και αιτήματα που του παρουσιάζω είτε ως δήμαρχος του Ρεθύμνου, είτε ως πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.». Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την τεχνική υπηρεσία, τον μελετητή και όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του έργου και ιδιαιτέρως τον υπουργό και τον γ. γραμματέα για την παρουσία τους στην τελετή του αγιασμού.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στον χαιρετισμό του, μετά τον αγιασμό ανάφερε: «Νομίζω ότι αποτελεί ένα παράδειγμα κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης, αλλά στο τέλος της ημέρας, όπως σωστά ανέφερε και ο αγαπητός φίλος Στέλιος, στην ουσία είναι οι πολίτες, οι οποίοι θα χαίρονται τις υπηρεσίες του δημαρχείου, αλλά και γενικότερα το προϊόν όλης αυτής της συνεργασίας. Νομίζω ότι πράγματι, αυτήν την τελευταία διετία, την οποία περάσαμε εμείς στην πανδημία και από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, απέδειξαν πως όταν υπάρχει συνεργασία όλων των επιπέδων όλων αυτών των αρχών και θεσμικών φορέων, έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε. Το Ρέθυμνο αποτελεί ένα μικρό νομό σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Όμως, ακριβώς αυτή η συνεργασία των θεσμικών φορέων έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αποτελέσματα πολλαπλάσια από το μέγεθος του νομού.»

Η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαι και εγώ ιδιαίτερα συγκινημένη, καθώς σε αυτό το κτίριο έχω υπηρετήσει ως δημοτικός σύμβουλος δύο δημοτικές θητείες, όπως ήταν παλιά. Επομένως σήμερα, το να βρίσκομαι εδώ στα εγκαίνιά του, σε ένα τόσο ωραίο ανακαινισμένο κτίριο πραγματικά και εμένα με συγκινεί πάρα πολύ».