Την ανάγκη οι πολίτες να συνεργαστούν επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δήμου Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης, απαντώντας σε επιστολή συμπολίτη αναφορικά με την εικόνες που καταγράφονται στην τουριστική περιοχή του Αδελιανού Κάμπου. Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρεται στις ενέργειες που έχουν γίνει από τον δήμο και στο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται, υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δεν γίνεται 50 άνθρωποι να καθαρίζουν τα απόβλητα 50.000 ανθρώπους, αν και οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουν τις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις».
Αναλυτικά, στην απάντηση του στα «Ρ.Ν.» ο Στέλιος Σπανουδάκης αναφέρει: «Σχετικά με το σχόλιο που δημοσιεύσατε στην 4η σελίδα του με ημερ. 6/5/2005 φύλλου της εφημερίδας σας και αναφέρεται σε επιστολή αναγνώστη σας με τίτλο «Για τα απορρίμματα στον Αδελιανό Κάμπο», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Η παράνομη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων, κλαδεμάτων, μπαζών και άλλων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της περιοχής του Άδελε και γενικότερα της Δ.Ε. Αρκαδίου, αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής. Προκαλείται από μερίδα επιχειρηματιών του τουρισμού αλλά και κατοίκων της περιοχής που επιμένουν να θεωρούν το νότιο παράλληλο του ΒΟΑΚ ως ΧΑΔΑ, να μην συνεργάζονται με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και να μην ακολουθούν του σχετικούς κανόνες διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαιτέρως προβεβλημένο και έχει απασχολήσει την επικαιρότητα επανειλημμένως. Αντίστοιχα προβεβλημένο είναι το γεγονός, ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Καθαριότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ώστε να γίνεται αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμός.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται καθημερινά σε ολόκληρη την εν λόγω περιοχή, ενώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οργανώνεται επιχείρηση απομάκρυνσης μπαζών και ογκωδών απορριμμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι ενεργοποιείται επιπλέον προσωπικό και μηχανήματα έργου.
Όσο θα συνεχίζει να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά από μερίδα συμπολιτών, είναι προφανές ότι δεν επαρκεί η απομάκρυνση των ογκωδών μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο το συγκεκριμένο συνεργείο καλείται να ανταποκριθεί σε αντίστοιχα προβλήματα που προκύπτουν και σε άλλα σημείου του Δήμου.
Όλα τα παραπάνω, σε συνάρτηση με το επίσης γνωστό ζήτημα, της έλλειψης προσωπικού και του μεγάλου όγκου δουλειάς, οδήγησαν στο να εκκινήσει ο Δήμος διαδικασίες ανάθεσης του έργου αποκομιδής των απορριμμάτων της Δ.Ε. Αρκαδίου σε ιδιώτη επιχειρηματία.
Ωστόσο, παρά την μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει το όλο θέμα, το οποίο απασχόλησε επί μακρόν και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης, δυστυχώς, κάποιοι κωφεύουν και συνεχίζουν να συσσωρεύουν κάθε είδους απορρίμματα σε διάφορα σημεία της Δ.Ε. Αρκαδίου (φυσικά και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες).
Οι υπηρεσίες, παρά τα συνεχή δρομολόγια και τις επιχειρήσεις απομάκρυνσής τους, είναι γεγονός, ότι δεν προλαβαίνουν να τα αντιμετωπίσουν όλα έγκαιρα, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι αντίστοιχες περιπτώσεις που προκύπτουν κάθε εβδομάδα. (Σχ. φωτογραφικό υλικό, στο οποίο καταδεικνύεται ο όγκος των απορριμμάτων που υπήρχε σε συγκεκριμένο σημείο στις 29 Απριλίου 2025, την αποκομιδή που έγινε στις 30 Απριλίου 2025 και ποια ήταν η εικόνα του ίδιου σημείου την 1η Μαΐου 2025).
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, ότι αν δεν συνεργαστούν όλοι οι συμπολίτες μας με τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και αν δεν γίνει κοινός τόπος η υποχρέωση διατήρησης της καθαριότητας και της ευπρεπούς εικόνας της πόλης και των οικισμών, προβλήματα τέτοιου είδους θα συνεχίσουν να υφίστανται. Θα το επαναλάβω μια φορά ακόμα, δεν γίνεται 50 άνθρωποι να καθαρίζουν τα απόβλητα 50.000 ανθρώπους, αν και οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουν τις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις.
Από την πλευρά μας θεωρούμε πως η τοποθέτηση εργολάβου θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την κατάσταση, ωστόσο, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν στους κανόνες που διέπουν την διαχείριση των απορριμμάτων, μετέχοντας έμπρακτα στην προσπάθεια για το κοινό όφελος, ώστε αν εξαλείψουμε τέτοια αρνητικά φαινόμενα που ντροπιάζουν την τοπική κοινωνία».