30 °C Rethymno, GR
27/09/2022

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Στα Ανώγεια η έκθεση «1821, Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

Η έκθεση του Ιστορικού μουσείου Κρήτης με τίτλο «1821, Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» μεταφέρεται στα Ανώγεια από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης σήμερα στις 20:00.

Την έκθεση θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός και θα ακολουθήσει ξενάγηση από τους επιμελητές της.

Αμέσως μετά, στην πλατεία Αρμί, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας» σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρωνίτη.

 

Η έκθεση

Η υβριδική περιοδική έκθεση του Ιστορικού μουσείου Κρήτης πραγματεύεται το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης στον αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του 1821 και οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830. Το περιεχόμενο οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τη συμμετοχή των Κρητών στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού μουσείου Κρήτης.

Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους νέους ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη, με υπεύθυνο συντονισμού τον επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του ΙΜΚ Αγησίλαο Καλουτσάκη.

Την ψηφιακή εφαρμογή για «έξυπνες» συσκευές σχεδίασαν το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το δημιουργικό γραφείο Pencilcase. Tον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Βάσια Στυλιανίδη και το γραφείο 3SK Stylianidis Architects, τον γραφικό και ψηφιακό σχεδιασμό η Αριάδνη Καλοκύρη με τον Βαγγέλη Παπαδάκη (Pencilcase), τις μεταφράσεις στα αγγλικά η Ρόζμαρι Τζανάκη και ο Ben Petre, τις εκτυπώσεις η εταιρεία Kimon Γραφικές Τέχνες και τις ξύλινες κατασκευές η εταιρεία Λίβας Α.Ε.

Η ταινία

Η ταινία «Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας» αναδεικνύει την περίοδο 1669-1830 στην Κρήτη και τα παρακάτω ιστορικά γεγονότα:

Η σκληρή τούρκικη σκλαβιά, η εμφάνιση των Χαΐνηδων, η επανάσταση του Δασκαλογιάννη 1770, η έκρηξη της επανάστασης στην Κρήτη, Απρίλιος 1821 Παναγία Θυμιανή, η συμμετοχή των Ανωγειανών στις μεγάλες μάχες, νίκες – ήττες – ποταμοί αίματος – προσφυγιές, το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, Ιούλιος 1822, η συμβολή των Ανωγειανών στην επαναστατημένη Ελλάδα, η ανεξάρτητη Γραμβούσα, η Κρήτη εντός του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η συνέχιση των Αγώνων.

Επιστημονική εποπτεία: Θεοχάρης Δετοράκης

Αφηγητές: Μαρία Τζομπανάκη, Χρήστος Τσάγκας, Γιώργης Καράτζης

Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννα Σπυροπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Κάτια Καππάτου

Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος, Ξενοφών Βαρδάρος

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

Σενάριο-σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης

Παραγωγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.