Το θέμα της πώλησης ή όχι των αμερικανικών 40 F 16 και η αναβάθμιση άλλων 80 στην Τουρκία έχει εξελιχθεί σε μήλο της έριδος ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τη μια πλευρά και το Αμερικανικό Κογκρέσο και ιδιαιτέρως την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων από την άλλη. Παρά τις αρχικές αρνητικές τοποθετήσεις του πρόεδρου Μπάιντεν για την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε επιτυχέστατη κυβίστηση στην πολιτική του, (σσ. η πολιτική κυβίστηση δεν είναι προνόμιο των ελληνικών κομμάτων μόνον), και έτσι ο πρόεδρος Μπάιντεν , από τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, επισήμως και δεσμευτικώς δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην πώληση των F 16 στην Τουρκία, τώρα μάλιστα που οι σύμμαχοι εντείνουν τις προσπάθειες του εναντίον του Πούτιν, (σσ. το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πιστή σύμμαχος της Μόσχας και δεν έχει υιοθετήσει καμμιά κύρωση σε βάρος της Ρωσίας διέφυγε που προεδρικού εγκεφάλου..)
Πίσω από τον κ Μπάιντεν και καθ’ όλη τη διάρκεια των περασμένων μηνών βρίσκεται σταθερά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ , το οποίο έχε βομβαρδίσει Λευκό Οίκο και Κογκρέσο με εισηγήσεις, υπομνήματα, δηλώσεις και λόμπι για να «αποδείξει» πόσο καλός σύμμαχος είναι η Τουρκία και πολύ περισσότερο ότι «από νομικής άποψης» δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Στον αντίποδα βρίσκεται το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι, με εργαλείο του τις επόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και μαζί του η ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Ο κ Μενέντεζ υποστηρίζει θερμώς ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να πάρει αμερικανικά όπλα , αφού έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά της ότι δεν τα χρειάζεται για καθαρά αμυντικούς σκοπούς αλλά για επιθετικές ενέργειες ( Συρία , Κούρδοι κλπ.), αλλά και ως απειλή για επιθετικές ενέργειες σε βάρος συμμάχου χώρας όπως η Ελλάδα.
Ο κ Μενέντεζ μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του έχει καλέσει τον πρόεδρο Μπάιντεν , δηλαδή την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία διότι , όπως εξήγησε « Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μια πλευρά είναι αυτή που εισβάλει συνεχώς στην εναέριο χώρο σας, εάν η μια πλευρά είναι αυτή που εισβάλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μια πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτόν τον τρόπο και σ αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία…»
Με άλλα λόγια, το Κογκρέσο και το ελληνοαμερικανικό λόμπι για πρώτη φορά επιδιώκουν να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο ως παράγων της εσωτερικής αμερικάνικης πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.
Η μάχη των F16 στην αμερικανική κυβέρνηση προκρίνεται δύσκολη και μακρά και οι ισορροπίες πολύ δύσκολα θα κρατηθούν . Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με το Κογκρέσο και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για τη λύση του αφού διευθετηθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις.
Το γεγονός πάντως είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του κ Μπλίνκεν δρα πλέον ανοιχτά υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας. Όσο για τον πρόεδρο Μπάιντεν αποδεικνύεται ευμετάβλητος στις θέσεις του…