17 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Στα λευκά τα ορεινά του νομού, συνεχίζονται και σήμερα οι χιονοπτώσεις

- Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η πολιτική προστασία, κλειστά σχολεία σε Αμάρι, Ανώγεια, Μυλοπόταμο και Αγ. Βασίλειο

Στα λευκά έχουν ντυθεί από το απόγευμα της Κυριακής τα Ανώγεια και τα ορεινά των δήμων Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου ενώ χθες χιόνια έπεσαν και στις παρυφές του Ρεθύμνου.

Σε όλο τον νομό επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

Ειδικότερα, η πολιτική προστασία περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η πορεία του καιρικού συστήματος με το όνομα «BARBARA», για την Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν έως και σήμερα Τρίτη (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).

Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της περιφέρειας Κρήτης, που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η πολιτική προστασία υπενθυμίζει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

Η κατάσταση με την κακοκαιρία χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη από το τμήμα πολιτικής προστασίας του νομού Ρεθύμνης που παραμένει σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο προϊστάμενος του τμήματος Νίκος Βότσογλου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται στους δρόμους και παρεμβαίνουν σε όποια περίπτωση χρειαστεί, ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Ωστόσο σημείωσε ότι σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σε αγιοβασιλιώτικο δρόμο, Αμάρι και Μυλοπόταμο οι χιονοπτώσεις είναι πυκνές και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη. Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση προς του πολίτες για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα συμβάντα.

Οι δρόμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν ανοιχτοί, με εξαίρεση το οδικό τμήμα Νίδα – Ανώγεια και το τμήμα Σπήλι – Γερακάρι.

Κλειστά σχολεία σε Ανώγεια, Αμάρι, Μυλοπόταμο και Αγ. Βασίλειο

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους Ανωγείων, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου δεν λειτούργησαν χθες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθήκων. Οι μαθητές θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στα Ανώγεια κλειστές είναι από χθες οι δομές του ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ ενώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμος, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου θα φροντίσουν για την επιμέλεια των ηλικιωμένων.

Στον δήμο Ρεθύμνου στη διάθεση των πολιτών θα είναι και σήμερα η κλιματιζόμενη αίθουσα του Α’ ΚΑΠΗ δήμου Ρεθύμνης και δωμάτια φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία της πόλης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Λόγω της επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών στο Ρέθυμνο και αύριο, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το τμήμα πολιτικής προστασίας και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνης ενημερώνουν τους συμπολίτες ότι η κλιματιζόμενη κεντρική αίθουσα του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου, θα παραμείνει στη διάθεσή τους, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για την εξυπηρέτηση τους.

Επιπλέον, ισχύει και η γενναιόδωρη προσφορά των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου «Jo-An» και του «Αυλή Lounge Apartments», οι οποίοι διαθέτουν αφιλοκερδώς στη διάθεση των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, δωμάτια για τη φιλοξενία τους μέχρι αύριο Τρίτη 7/2/23».

Σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης υπενθυμίζει την υποχρέωση εφοδιασμού των ιδιοκτητών οχημάτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον κινηθούν στο οδικό δίκτυο όπου επικρατεί χιονόπτωση, ολισθηρότητα ή παγετός

Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου

– Σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου Ανωγείων

– Στην επαρχιακή οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακάρι

– Στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

– Στα ορεινά τμήματα των δήμων Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Βιάννου και Γόρτυνας

Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου

– στους πρόποδες του Οροπεδίου Λασιθίου, στο Οροπέδιο Λασιθίου

– στην περιοχή Χαμεζίου-Αγκαθιάς Σητείας

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

– Επαρχιακή οδός Χανιά-Φουρνέ-Ομαλός (Από την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Ομαλό.

– Επαρχιακή οδός Χανιά-Μεσκλά-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Θέρισο).

– Επαρχιακή οδός Χανιά-Περιβόλια-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως Θέρισο).

– Επαρχιακή οδός Χανιά-Νεροκούρου-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Δρακώνας-Θέρισο)

– Επαρχιακή οδός Βρύσες-Ασκύφου-Χώρας Σφακίων (Από Κράπη έως Σφακιά).

– Στο τοπικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από Παλαιά Ρούματα έως Επαναχώρι του δήμου Καντάνου Σελίνου.