Στα μονοπάτια της κρητικής γαστρονομίας «ταξίδεψαν» χθες φοιτήτριες από την Αμερική που είχαν τη ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία στη φάρμα Agreco Grecotel του Νίκου Δασκαλαντωνάκη.
Οι δεκατέσσερις φοιτήτριες από το πανεπιστήμιο της Γιούτα (Utah) της Αμερικής, που σπουδάζουν διατροφή και υγεία συνοδευόμενες από τον καθηγητή τους Randy Page, βρίσκονται στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα της κρητικής γης, να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής τους και να γευτούν στη συνέχεια παραδοσιακά προϊόντα.
Η φάρμα Agreco Grecotel αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα σύνδεσης του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα.
Οι φοιτήτριες που ασχολούνται με τον κλάδο της διατροφής και της μακροζωίας, ζύμωσαν ψωμιά, γνώρισαν τα τυριά της Κρήτης και τον τρόπο παρασκευής τους αλλά και πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν με το βιολογικό μέλι ή με παξιμάδι, γνώρισαν και γεύτηκαν το βιολογικό ελαιόλαδο και τον ντάκο, συμμετείχαν στο άρμεγμα κατσίκας ενώ έφτιαξαν και γεμιστά. Η περιπλάνησή τους στον χώρο της φάρμας τις μετέφερε σε μια άλλη εποχή, την οποία δεν είχαν ξαναβιώσει.
Εντυπωσιασμένες από τα αρώματα, τις γεύσεις αλλά και το αποτέλεσμα του συνδυασμού του τυριού με το μέλι, του ελαιόλαδου με την ντομάτα και το τυρί «αιχμαλωτίστηκαν» όπως είπαν χαρακτηριστικά από τη νοστιμιά και τις κρητικές ποικιλίες που όπως ανέφεραν ουδεμία σχέση έχουν με όσα είχαν δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Πρωτοπόρος η Grecotel στην καθιέρωση της Κρήτης ως γαστρονομικό προορισμό
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής λειτουργίας της Grecotel, ξενάγησε τις φοιτήτριες σημειώνοντας με έμφαση όλα τα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής. Όπως είπε το παράδειγμα της φάρμας Agreco και του συνόλου των μονάδων της Grecotel είναι ο «πιλότος» για την καθιέρωση της Κρήτης σε γαστρονομικό προορισμό. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε το πανεπιστήμιο της Utah, τον καθηγητή κ. Randy Page με μια ομάδα φοιτητριών δεκατεσσάρων ατόμων που ήρθαν στην Κρήτη για ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό που έχει να κάνει με την υγεία, τη μακροζωία. Όλες οι φοιτήτριες σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο Utah διατροφή, υγιεινό τρόπο ζωής, άσκηση και υγεία. Πιστεύω ότι αυτήν την επίσκεψη εδώ δεν θα την ξεχάσουν ποτέ στη ζωή τους. Το να ζυμώσουν οι ίδιες και να κάνουν ψωμί, να το φουρνίσουν και να το δοκιμάσουν ζεστό με εξαιρετικό βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Agreco είναι μοναδική εμπειρία, όχι μόνο για αυτούς, αλλά για τον οποιανδήποτε βρεθεί στο κτήμα του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στο βιολογικό κτήμα της Grecotel. Είχαν την ευκαιρία να αρμέξουν την κατσίκα, να τυροκομήσουν βράζοντας το γάλα με λίγο αλάτι, λεμόνι ή ξύδι κατά περίπτωση, σε πέντε λεπτά το πιο φρέσκο, το πιο αυθεντικό τυρί που μπορούν να δοκιμάσουν. Όπως και τόσα άλλα πράγματα. Ουσιαστικά παρακολουθούν ένα πρόγραμμα ταυτοποιημένο (branded), επώνυμο, που λέγεται «Γίνε αγρότης για μια μέρα». Βάσει ενός συγκεκριμένου προγράμματος με συγκεκριμένες λειτουργίες που ακολουθούμε, όχι μια τυχαία εμπειρία, μπορούν να ζήσουν αυτήν τη δραστηριότητα όπως ακριβώς περνούσαν τη μέρα τους και ζούσαν οι παππούδες μας. Είναι μια από τις τόσες δραστηριότητες ταυτοποιημένες. Αυτή θα έπρεπε να είναι η Κρήτη. Είναι αυτά τα πράγματα που προσθέτουν την υπεραξία και πραγματικά κάνουν την Κρήτη έναν γαστρονομικό προορισμό. Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ο ντάκος να είναι η Νο1 σε σαλάτα προτίμησης στον κόσμο. Επίσης, η ελληνική κουζίνα να είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας προτίμησης. Οι τόσες δραστηριότητες που γίνονται στην Κρήτη είναι για να την καθιερώσουν σαν γαστρονομικό προορισμό με πρωτοπόρο την Grecotel και το όραμα του κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη».
Και πρόσθεσε ότι:
«Η φιλοσοφία του κ. Δασκαλαντωνάκη δεν είναι μόνο εμείς να παράγουμε, να τυποποιούμε και να εμπορευόμαστε τα προϊόντα. Η φιλοσοφία είναι πάντα να βοηθάει μικρούς παραγωγούς, γι’ αυτό τα συνδυάζουμε με εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά κρασιά της Grecotel.
Ο κ. Randy Page καθηγητής με τη σύζυγό του συμμετείχαν στο συνέδριο που έκανε το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας τον περασμένο Νοέμβριο στη Grecotel με θέμα την κρητική διατροφή. Μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο επέλεξε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ταξιδιού οι φοιτητές του να έρθουν στην Κρήτη (μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τους Δελφούς) για να γνωρίσουν από κοντά την κρητική γαστρονομία.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Page, τόνισε: «Ξέρω πολύ καλά ότι η κρητική διατροφή είναι η κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής, είναι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Ήδη από τη μελέτη των επτά χωρών, που σύμφωνα με την οποία φάνηκε ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, είχε να κάνει ακριβώς με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή των παππούδων μας. Όταν ξεκίνησε ήμασταν στο τέλος του πολέμου και μάλιστα, είχε προηγηθεί μια έρευνα από το Ινστιτούτου του Rockfeller, που αυτοί έστειλαν επιστήμονες, γιατί περίμεναν ότι οι άνθρωποι εδώ στην Κρήτη μετά τον πόλεμο θα ήταν σε άθλια κατάσταση και εντυπωσιάστηκαν όταν τους βρήκαν να είναι σε τόσο καλή κατάσταση υγείας. Από όλους τους λαούς της Μεσογείου που λίγο πολύ μοιράζονται κοινά υλικά είναι το ιδανικότερο και το σωστότερο μέρος η Κρήτη για να έχεις αυτήν την εμπειρία».
Η Χάϊλι, φοιτήτρια αναφέρθηκε στην εμπειρία της τονίζοντας ότι: «Σπουδάζω δημόσια υγεία. Η εμπειρία μου εδώ είναι καταπληκτική. Είμαι ενθουσιασμένη με όλες αυτές τις δραστηριότητες. Είναι πολύ εντυπωσιακό να συμμετέχουμε και να κάνουμε οι ίδιες πράγματα. Λατρεύω τη μεσογειακή κουζίνα. Εδώ οι γεύσεις και τα αρώματα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά τα προϊόντα που βρίσκω στη χώρα μου. Το ελαιόλαδο είναι μακράν καλύτερο εδώ όπως και το τυρί και το μέλι».
Η Τσέϊς Λι από τη Χαβάη, μας είπε «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που είμαι εδώ. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία. Το φαγητό είναι πολύ διαφορετικό, αλλά το λατρεύω. Επίσης, στο φαγητό εδώ χρησιμοποιούν αρκετό λάδι και είναι φρέσκο. Έχουμε και εμείς μια φάρμα με φρέσκα προϊόντα, όμως εδώ εντυπωσιαστήκαμε με τα αρώματα, τη γεύση και τη διαφορετικότητα».
Σήμερα η εμπειρία των φοιτητριών θα συνεχιστεί στη λαϊκή αγορά και ακολούθως βόλτα σε καφενεία της πόλης.