Σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι μελέτες για τη δημιουργία του Κέντρου Διημέρευσης για τα άτομα με αναπηρία. Ένας σχεδιασμός ετών που σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά χάρη στις επίμονες προσπάθειες των δραστήριων μελών του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα χώρο όπου θα μπορούν τα άτομα με αναπηρία να έχουν μια στέγη για να κάνουν τις συνεδρίες και τις θεραπείες τους και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν δράσεις και να εξελίσσουν τις δεξιότητές τους.
Ήδη, όπως μας ενημέρωσε ο Παύλος Μελισσινός, διευθυντής δομών και δράσεων του Συλλόγου, η μελέτη, την οποία έχει αναλάβει και υλοποιήσει αφιλοκερδώς το γραφείο του Θοδωρή Νίνου, έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών, οι οποίες εκπονούνται επίσης αφιλοκερδώς από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε ένα περίπου μήνα.
Το κέντρο διημέρευσης του Συλλόγου έχει σχεδιάσει να λειτουργήσει στην περιοχή των Αρμένων σε κτίριο που βρίσκεται στη θέση «Πατητήρα», που είχε προσφερθεί ως δωρεά στον δήμο Ρεθύμνου το 1998 από τον γιατρό Εμμανουήλ Χριστουλάκη. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2020 παραχωρήθηκε στον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.
Ο Παύλος Μελισσινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει τελειώσει το σχεδιαστικό κομμάτι της μελέτης των κατόψεων, απλώς έχουμε καθυστερήσει στην μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών σχεδίων. Είναι μια μεγάλη μελέτη αυτή, γιατί συνεχώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, άλλαζαν τα δεδομένα των κανονισμών για τη χρήση τέτοιων χώρων. Επίσης έχουν έρθει κάποιες καινούργιες τεχνολογίες που εμείς τις προσθέσαμε στα σχέδια, ειδικά στα ηλεκτρομηχανολογικά, όπως είναι να βάλουμε σταθμό φόρτισης ρεύματος, να αλλάξουμε τις εγκαταστάσεις και να έχουμε και υγραέριο που να μπορούμε να δουλεύουμε πράγματα μέσα. Όλα αυτά όμως δεν είναι τόσο απλά, οπότε μας καθυστέρησε λίγο η εκπόνηση της μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών σχεδίων, η οποία γίνεται αφιλοκερδώς από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Ευελπιστούμε τέλη Μαΐου τα σχέδια των ηλεκτρομηχανολογικών να έχουν ολοκληρωθεί και έπειτα να γίνει μια επαφή με τη Διαχειριστική Αρχή, της περιφέρειας, για να μπορέσουμε να δούμε και να ανοίξουμε έναν άξονα προτεραιότητας, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο. Όταν τελειώσει η ηλεκτρομηχανολογική θα δούμε τι άλλα προαπαιτούμενα χρειάζονται για να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σε αυτό το κομμάτι εμπλέκεται και ο δήμος Ρεθύμνης, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Τον οικοπεδικό χώρο μας τον έχει παραχωρήσει ο δήμος Ρεθύμνης. Επίσης, το γραφείο του κ. Νίνου και ο Ο.Α.Κ. έχει άριστη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του δήμου, κατ’ εντολή του δημάρχου, Γιώργη Μαρινάκη, για ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες και να διευκρινιστούν τυχόν απορίες, να τις παρέχουν οι υπηρεσίες του δήμου, ούτως ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα διαδικασία. Το ζητούμενό μας είναι μέχρι το 2024 να υπάρχει το πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί το έργο, καθώς μιλάμε για μια υποδομή περίπου 1.200 – 1.400 τ.μ. συνολικά. Είναι ο υπόγειος χώρος, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος. Όλα αυτά τα τετραγωνικά πηγαίνουν ανάλογα με τους ωφελούμενους που θα δηλώσουμε και θα πάρουμε άδεια λειτουργίας. Εμείς θέλουμε να έχουμε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για 50 άτομα. Είναι ένας χώρος που είναι πολύ μεγάλος. Δεν είναι το κτίριο που υπάρχει τώρα. Θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσθήκη ακόμα ως υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος, το οποίο μετά την έγκριση χρηματοδότησης απαιτεί 2,5 – 3 χρόνια χρόνο αποπεράτωσης. Σε έναν αρχικό υπολογισμό που κάναμε πριν ακόμη ξεκινήσουμε τα σχέδια, αλλά και μετά που ολοκληρώθηκαν, εμπειρικά και μόνο, ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Αυτό βέβαια θα το δείξουν οι μελέτες που θα παραδοθούν στην τεχνική υπηρεσία του δήμου που θα ασχοληθεί με τον φάκελο. Παράλληλα με την ένταξη του έργου κατασκευής του κέντρου ευελπιστούμε να βρούμε και κάποιο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού του κέντρου».
Όπως εξήγησε ο κ. Μελισσινός, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Κέντρο Διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Ένα κέντρο που θα πηγαίνει, όπως λέει, το άτομο εκεί από το πρωί να κάνει όλες του τις συνεδρίες, τις θεραπείες, και τα ταυτόχρονα να εξασκηθεί και σε επαγγελματικές δεξιότητες.
«Σχεδιάζουμε ένα κέντρο διημέρευσης και φροντίδας στο οποίο θα γίνεται ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση στο άτομο. Επίσης θα υπάρχουν προ-επαγγελματικά εργαστήρια εκπαίδευσης και κατάρτισης των έφηβων και ενήλικων ατόμων με αναπηρία. Το κέντρο θα απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, όμως ευελπιστούμε μήπως μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και ένα τμήμα το απόγευμα σαν Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, γιατί το πρωί θα είναι Κέντρο Διημέρευσης για τα άτομα που χρήζουν θεραπεία. Ο διευθυντής του κέντρου θα είναι γιατρός, ο οποίος αυτός καθορίζει τις συνεδρίες και υπογράφει και εγκρίνει τις συνεδρίες κάθε ωφελούμενου. Η στελέχωσή του θα είναι από επαγγελματίες που ορίζει ο νόμος αρχικά. Το κέντρο είναι πρωτίστως για άτομα με αναπηρία, τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια προβλήματα. Δεν είναι κέντρο αποκατάστασης, θα είναι κάτι παρόμοιο με τον Σύλλογο «Αγάπη», και θα αφορά άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία» ανέφερε ο κ. Μελισσινός και πρόσθεσε ότι:
«Το κέντρο δίνει μια μεγάλη προοπτική. Είναι ένας μεγάλος χώρος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Θα μπορούν δηλαδή οι ωφελούμενοι να βγαίνουν και εκτός του κέντρου και να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά και να υπάρξει μια σύνδεση πραγμάτων. Να μην είναι κάτι στεγνό που θα έρχεται κάποιος να κάνει τις θεραπείες και θα φεύγει. Και οι θεραπείες βέβαια είναι ένα σημαντικό κομμάτι, γιατί πολλοί ωφελούμενοι τις έχουν σταματήσει αυτό το διάστημα ή τουλάχιστον δεν κάνουν όσες θα έπρεπε. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε και χώρο υποστήριξης και στον ωφελούμενο και στην οικογένειά του. Το πολύ μεγάλο κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνικοποίηση, η ένταξη, η εκπαίδευση και η δημιουργική απασχόληση αλλά με τη μορφή εκπαίδευσης και κατάρτισης».