19 °C Rethymno, GR
31/03/2023

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

Σταθερά υψηλές οι τιμές των καυσίμων, με το «σταγονόμετρο» η κατανάλωση στο Ρέθυμνο

-Προσωρινή «ανάσα» για πολλούς η επιδότηση του Fuel Pass

Παρά τη μικρή μείωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των καυσίμων στο Ρέθυμνο, γεγονός που οφείλεται στη γενικότερη πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να είναι υψηλές, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, με αποτέλεσμα η κατανάλωση …να βρίσκεται στον «πάτο». Οι μετακινήσεις με ΙΧ ντόπιων και επισκεπτών στο Ρέθυμνο έχουν περιοριστεί και το περπάτημα έχει επανέλθει σημαντικά στην καθημερινότητά τους.

Οι διαδρομές που γίνονται είναι οι απολύτως απαραίτητες και ο ανεφοδιασμός των οχημάτων είναι ο φθηνότερος δυνατός. Δημότες και τουρίστες διαθέτουν από 10 έως και 25 ευρώ για την εκ νέου προμήθεια των οχημάτων τους με καύσιμα, χωρίς να παραλείψουν να σχολιάσουν το «ράλι» της ακρίβειας που επικρατεί. Αυτοί που επιλέγουν να διαθέσουν περισσότερα από 25 ευρώ είναι ελάχιστοι, ενώ το «φούλαρε το» είναι μια φράση που οι πρατηριούχοι καυσίμων κοντεύουν να ξεχάσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, μέχρι την Τετάρτη στα πρατήρια του Ρεθύμνου η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 2,55 ευρώ το λίτρο στην περιοχή του Πλακιά, ενώ το πετρέλαιο στην Αγία Γαλήνη ξεπέρασε τα δύο ευρώ, φτάνοντας έως τα 2,11 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Ρέθυμνο βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τις ακριβότερες τιμές στα καύσιμα της Κρήτης, με πρώτο να είναι το Ηράκλειο. Ακολουθούν τα Χανιά και το Λασίθι.

Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Ηρακλής Ξυδάκης, ανέφερε ότι:«Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια μικρή πτώση στα καύσιμα, παρόλο που κανονικά θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη με βάση τη μείωση που έχει σημειωθεί στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Τα διυλισμένα καύσιμα ακολουθούν ακόμα την ανοδική τους πορεία. Δυστυχώς», εξήγησε.

Παραθέτοντας τον μέσο όρο των αριθμητικών δεδομένων του νομού Ρεθύμνου, ανέφερε ότι: «Η τιμή της αμόλυβδης στο Ρέθυμνο έχει πέσει κάτω από 2,40 και κυμαίνεται γύρω στο 2,36 με 2,39 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κυμαίνεται από το 1,95 μέχρι 1,98 ευρώ το λίτρο. Ευελπιστούμε μέσα στις επόμενες ημέρες να δούμε μεγαλύτερη πτώση και να αυξηθεί κάπως και η κατανάλωση στα μαγαζιά μας», σχολίασε ο κ. Ξυδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων έχει σαφώς αυξηθεί, λόγω της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, η απουσία των πολιτών του Ρεθύμνου είναι αισθητή. «Η κίνηση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, ειδικά από τους ντόπιους», διευκρινίζει. Τόσο οι Ρεθεμνιώτες, όσο και τουρίστες θα προτιμήσουν ελάχιστες ποσότητες για τον ανεφοδιασμό του μεταφορικού τους. «Συνήθως θα μας ζητήσουν μέχρι 25 ευρώ και μάξιμουμ έως 30 ευρώ. Τα φουλαρίσματα όμως έχουν τελειώσει, γιατί πολύ απλά αν πει κάποιος «φούλαρε το», δε θα τον φτάσουν ούτε 100 ευρώ». Ανέφερε επίσης, ότι μαζί με τη μείωση στην κατανάλωση, έχουν μειωθεί και οι μετακινήσεις των οχημάτων. «Το μόνο που κινείται είναι το πετρέλαιο, κυρίως λόγω των επαγγελματικών αυτοκινήτων που αναγκαστικά κινούνται».

Ο κ. Ξυδάκης βέβαια, παραδέχτηκε ότι η επιδότηση των καυσίμων με το Fuel Pass, κατάφερε να δώσει μια προσωρινή «ανάσα» σε πολίτες και πρατηριούχους, αφού ήταν μια βοήθεια που εκμεταλλεύτηκε πολύς κόσμος. «Δεν έχουμε συνολικά στοιχεία για τον νομό Ρεθύμνου, αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη επιδότηση, αλλά είδαμε ότι όσοι το πήραν το εκμεταλλεύτηκαν και έβαλαν καύσιμα. Με το Fuel Pass υπήρξε κίνηση και ο κόσμος έδειξε να βοηθιέται πολύ από αυτό», κατέληξε.

 

Τέλη Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Fuel Pass 2 αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του μήνα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό η διαδικασία για την αίτηση θα είναι η ίδια με του Fuel Pass 1. Έτσι οι αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης θα γίνουν ξανά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ του εκάστοτε δικαιούχου και θα φθάσει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η πίστωση των χρημάτων θέλει έως τρεις εργάσιμες μέρες, μετά την αίτηση. Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο η μοτοσυκλέτα.

Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ για ένα παιδί τα 36.000 ευρώ για δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

Οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 έχουν δύο επιλογές για να λάβουν το επίδομα βενζίνης:

– Είτε να εκδώσουν την ψηφιακή κάρτα καυσίμων στο κινητό τους για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων.

– Είτε να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο.