23 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ «ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»

Στη Διαχειριστική Αρχή ο φάκελος της μελέτης ανάπλασης της Πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων

Στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης, βρίσκεται ο φάκελος της μελέτης του έργου, που αφορά στην ανάπλαση της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, το οποίο περιλαμβάνεται στις δράσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.

Μέσα από τον άξονα αυτό ο δήμος Ρεθύμνου φιλοδοξεί σε περαιτέρω ανάδειξη της πλατείας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, που θα την καταστήσουν αφετηρία του ιστορικού κέντρου, σταθμό ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, χώρο ανάπαυσης, ενοποιώντάς την ταυτόχρονα με μια διάβαση με το δημοτικό παρκινγκ.

Η μελέτη προβλέπει την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο σχεδιασμό που θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της πόλης.

Τη μελέτη έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας του δήμου Ρεθύμνου, Μάνος Τσάκωνας, και αυτή βασίζεται στη διατήρηση όλων των στοιχείων που σήμερα υπάρχουν στον χώρο, τα οποία ωστόσο θα δομηθούν σωστά, ώστε να αναδειχτεί η περιοχή.

Η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων μια διάβαση για να περνάμε από το πράσινο, όπου θα δημιουργηθεί στο σημερινό παρκινγκ, στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Η νέα διάβαση, βάσει της μελέτης, οδηγεί ακριβώς στη θέση που είναι ο ανδριάντας του Κωστή Γιαμπουδάκη, ο οποίος αναδεικνύεται, έρχεται στο επίπεδο που είναι το σημερινό πεζοδρόμιο της λεωφόρου Κουντουριώτη. Από εκεί με πλατύσκαλα, που είναι συγχρόνως και καθιστικά ο πεζός μπορεί να οδηγηθεί στη Μεγάλη Πόρτα. Παράλληλα η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου διαγώνιου, που οδηγεί από το ανατολικό κομμάτι της πλατείας που είναι ο ιερός ναός, στη Μεγάλη Πόρτα. Παράλληλα μέσα από την μελέτη αναδεικνύεται και τακτοποιείται το πράσινο, συμπληρώνονται τα καθιστικά, η πλειοψηφία των οποίων «κοιτάζει» τη Μεγάλη Πόρτα. Στη μελέτη προβλέπεται η τοποθέτηση «έξυπνων» (smart) καθιστικών, που εντάσσονται στο πρόγραμμα του open mall, που με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί ο επισκέπτης να φορτίζει το κινητό του. Παράλληλα δημιουργείται καινούριο πλακόστρωτο εξαρχής, στις αποχρώσεις του γκρι, διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Επίσης, η στάση του λεωφορείου μετακινείται προς τα ανατολικά και έρχεται πριν τον ανδριάντα του Γιαμπουδάκη, περίπου εκεί που είναι σήμερα το περίπτερο και δημιουργείται μια μεγάλη εσοχή για το λεωφορείο, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα όπως σήμερα. Τα περίπτερα παραμένουν σε λειτουργία και μετατοπίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις και διαστάσεις, σύμφωνα με την καινούρια κανονιστική. Το κιόσκι ενημέρωσης θα μετατοπιστεί προς την πλευρά των ταξί. Όλα τα δέντρα και οι δεντροστοιχίες παραμένουν στη θέση τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, συμμετέχουν από κοινού ο δήμος Ρεθύμνης και ο Εμπορικός σύλλογος. Ο δήμος χρηματοδοτείται με το ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», σχεδιάζεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

 

Συνάντηση δήμου – έμπορων για το open mall

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του δήμου Ρεθύμνου και του εμπορικού συλλόγου, ο όποιος επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα, προκειμένου να δρομολογήσουν από κοινού τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και για τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στα εμπορικά καταστήματα και για τις οποίες η Αρχαιολογία ήταν αρνητική, επισημαίνοντας ότι «Θα πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για ανάπτυγμα του μετώπου και όχι αποσπασματικές επεμβάσεις όπως παρουσιάζονται».

Δήμος και εμπορικός σύλλογος συνεργάζονται ώστε να βρεθεί η λύση για να προχωρήσει το έργο.

 

Το φθινόπωρο η επανέναρξη των εργασιών στην οδό Μελισσηνού

Εν τω μεταξύ, το φθινόπωρο και μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται να ξεκινήσει ξανά το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσηνού. Το έργο είχε αρχίσει από την ανατολική πλευρά και συγκεκριμένα από το ύψος της Τροχαίας, σε ένα μήκος δρόμου 200 μέτρων. Ωστόσο σε συνεργασία του δήμου με τον ανάδοχο, οι εργασίες σταμάτησαν ώστε να μη υπάρχει όχληση στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνατε ότι στις εργασίες περιλαμβάνονται: Κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών, ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσηνού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50 μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15 μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο-απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου, αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.114.870,63€.