Νέα ερώτηση στη βουλή για τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που καταστούν επισφαλή την λειτουργία του κατέθεσε στην βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης Στην ερώτηση του Βουλευτή γίνεται αναφορά στις συνεχείς διαμαρτυρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την δραματική υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες του Νομού.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η παθολογική κλινική είναι σε οριακό σημείο λειτουργίας, η ογκολογική κλινική έχει πάψει να λειτουργεί ενώ σοβαρή υποστελέχωση παρατηρείται και στη χειρουργική αλλά και στην ορθοπεδική κλινική.
Προβλήματα δε εντοπίζονται και στις υποδομές του νοσοκομείου αλλά και στο λοιπό προσωπικό, το οποίο εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων εργασίας και άρα δεν αποτελεί μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρει στην ερώτησή του, ότι τον Οκτώβριο είχε καταθέσει ξανά σχετική ερώτηση, η οποία όμως έμεινε αναπάντητη από τον αρμόδιο Υπουργό, ως εκ τούτου επανέρχεται και ζητά από τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων που τίθενται υπόψη του.
Αναλυτικά τονίζει:
«Σε ερώτηση που είχαμε καταθέσει στις 5.10.23 και η οποία ακόμα δεν έχει απαντηθεί, περιγράφονταν η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να είναι υποστελεχωμένο, με το εξωτερικό Παθολογικό ιατρείο να μην λειτουργεί και με ελλείψεις σε αρκετές κρίσιμες ειδικότητες. Παρά τις διαμαρτυρίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και της τοπικής κοινωνίας η Πολιτεία έχει αμελήσει να πράξει τα δέοντα και να στελεχώσει κατάλληλα ένα νοσοκομείο, στο οποίο βασίζονται οι χιλιάδες κάτοικοι του Νομού αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες του.
Για την οριακή αυτή κατάσταση του νοσοκομείου η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, με ακόμα μια ανακοίνωσή της, προειδοποιεί τους πολίτες για την επικινδυνότητα της υποστελέχωσης και ζητά να στελεχωθεί το νοσοκομείο με τις απαιτούμενες ειδικότητες για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του. Στην ανακοίνωση των γιατρών αναφέρεται ότι οι προκηρύξεις θέσεων που έγιναν για την στελέχωση του νοσοκομείου δεν είναι μαζικές, όπως θα έπρεπε, αλλά αφορούν μόνο σε ελάχιστες θέσεις που παρέμειναν κενές λόγω αποχωρήσεων ή παραιτήσεων. Τονίζουν δε ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών διαθέτει μόνο 2 ειδικευόμενους γιατρούς, ενώ θα πρέπει να διαθέτει 7 και πέραν τούτου δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση. Ως προς την παθολογική κλινική η κατάσταση είναι εξίσου οριακή καθώς λειτουργεί με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία και η προκήρυξη θέσης που έγινε δεν απέδωσε. Η χειρουργική κλινική είναι και αυτή υποστελεχωμένη καθώς λειτουργεί με 4 αντί για 7 γιατρούς και μάλιστα δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση. Η ογκολογική κλινική έπαψε να λειτουργεί κατόπιν της αποχώρησης του μοναδικού γιατρού της. Η κατάσταση στην Ορθοπεδική κλινική κινδυνεύει και αυτή να καταστεί οριακή δεδομένου ότι λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο με 3 γιατρούς καθώς η ειδικευμένη ορθοπεδικός ωθήθηκε σε παραίτηση λόγω υπερεργασίας και υποβλήθηκε άλλη μια παραίτηση ειδικευμένου γιατρού.
Ως προς τους ειδικευόμενους γιατρούς η κατάσταση δεν είναι διαφορετική , και αυτοί πλέον είναι ελάχιστοι και υπηρετούν κυρίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χωρίς μάλιστα να υπάρχει ειδικευμένος γιατρός κατά την εφημερία.
Η εικόνα είναι η ίδια και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Και εκεί υπάρχουν ελλείψεις και μεγάλος μέρος εργάζεται με σύμβαση εργασίας και δεν αποτελεί μόνιμο προσωπικό. Στα δε Κέντρα Υγείας του Νομού και οι υποδομές έχουν πολλά προβλήματα και οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι μεγάλες. Η τελευταία προκήρυξη για αγροτικούς γιατρούς στο Νομό Ρεθύμνου δεν απέδωσε καθώς όλοι οι γιατροί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτησή τους θα αποσπαστούν άμεσα στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Παρά λοιπόν το κρίσιμο αυτό σημείο, στο οποίο έχει φτάσει το Νοσοκομείο η Κυβέρνηση δεν μεριμνά για την στελέχωση του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι προκηρύξεις βαίνουν άκαρπες η μια μετά την άλλη καθώς δε δίνονται κίνητρα στους γιατρούς για να δουλέψουν στο ΕΣΥ, γνωρίζοντας ότι θα εξωθηθούν σε υπερεφημερεύσεις και σε ότι θα εργάζονται υπό συνθήκες κατάρρευσης. Μάλιστα η Κυβέρνηση αντί να στρέψει το δάχτυλο προς τον εαυτό της, το κουνάει επιδεικτικά απέναντι στους γιατρούς, κατηγορώντας τους για την απροθυμία τους να εργαστούν για το Ε.Σ.Υ. και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι οι συνθήκες είναι τραγικές, οι υποδομές προβληματικές ή ανύπαρκτες και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολοένα και αυξάνονται.
Επειδή οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη Υγείας.
Επειδή το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει φτάσει προ πολλού σε οριακή κατάσταση.
Επειδή παρά τις εντονότατες διαμαρτυρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Θεωρεί ότι με το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας του νοσοκομείου χωρίς να συντρέχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών;
2)Ποιες είναι, αναλυτικά ,οι κενές οργανικές θέσεις του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ;
3)Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών και ποιος είναι αυτός;
4)Προτίθεται να λάβει μέτρα για την εν γένει αναβάθμιση της ποιότητας των εργασιακών συνθηκών για το προσωπικό του Νοσοκομείου και ποια είναι αυτά;
5)Προτίθεται να λάβει μέτρα για να δώσει κίνητρα σε νέους γιατρούς για να μπορέσει να στελεχωθεί κατάλληλα το Νοσοκομείο και ποια είναι αυτά;