Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρευρέθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για τον εορτασμό της 51ης επετείου του Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Διονύσης Χατζηδάκης καθώς και εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μέλη της οικογένειας του ναυάρχου Νίκου Παππά, μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλικού «Βέλος» και συγγενείς αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού.
Ο κ. Υφυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι, το Κίνημα του Ναυτικού αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Παράλληλα, υπογράμμισε πως σήμερα που οι προκλήσεις που τίθενται δεν αφορούν στην ασφάλεια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αλλά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εκπαιδεύονται καθημερινά για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν, επιτυχώς, κάθε απειλή, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία ενώ αναφέρθηκε με δέος σε εκείνους που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος και για τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Σε μια γεμάτη συμβολισμούς για τον ελληνισμό χρονική και ιστορική συγκυρία, αφού φέτος γιορτάζουμε 50 χρόνια απρόσκοπτου δημοκρατικού βίου στην πατρίδα μας, η έμπρακτη επαναφορά στη συλλογική μνήμη εκείνων που με τις πράξεις τους συνέβαλλαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που πρέπει να τους αποδώσουμε.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά και με εντελώς διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, αναστοχαζόμενοι τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε δέος για εκείνους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, την οικογενειακή τους γαλήνη και τη σταδιοδρομία τους, για ένα ιδανικό: Την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Ένα ιδανικό που εκείνη την εποχή, εν μέσω της παντοδυναμίας της χούντας, ενδεχομένως εθεωρείτο ως ουτοπία, ως μια αυτοκτονική κίνηση, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Και όμως, αυτό το ιδανικό, αυτή η ευγενής ιδέα έγινε πραγματικότητα, χάρη και στην αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια των στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η δημοκρατία μας έχει πλέον στέρεες βάσεις. Δεν είναι ένα πολίτευμα που κερδίσαμε άκοπα, αλλά το κατακτήσαμε με πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια της νεώτερης ιστορίας μας. Ιδιαίτερα η μεταπολίτευση, αποτελεί το επιστέγασμα όλων αυτών των αγώνων που οδήγησαν στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην υποδειγματική λειτουργία του πολιτεύματος. Σε αυτή λοιπόν την κοινωνική μεταβολή, ιδιαίτερο ρόλο έχουν παίξει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και κυρίως το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η φιλελεύθερη ιδεολογία των στελεχών του, η αξεπέραστη αγάπη τους για τους δημοκρατικούς θεσμούς και οι δημοκρατικές παραδόσεις του Όπλου αποτέλεσαν μονόδρομο που οδήγησε στο Κίνημα του Ναυτικού και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί, σήμερα, μια υποδειγματική δημοκρατία οφείλεται και στο συγκεκριμένο κίνημα.
Πλέον, οι προκλήσεις που τίθενται δεν αφορούν στην ασφάλεια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αλλά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι αφοσιωμένες στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εκπαιδεύονται καθημερινά για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν, επιτυχώς, κάθε απειλή, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.
Τιμή και δόξα στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος και για τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».