21 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Στην απεργία της 6ης Απριλίου συμμετέχουν σύλλογοι και συνδικάτα εργαζομένων του Ρεθύμνου

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, σύλλογοι, συνδικάτα εργαζομένων του Ρεθύμνου συμμετέχουν στη γενική 24ωρη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει για την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ως διαμαρτυρία απέναντι στην ακρίβεια και στην υπέρμετρη φορολόγηση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Για τον προγραμματισμό και την καλύτερη οργάνωση της απεργίας τα προεδρεία όλων των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, πραγματοποίησαν Παγκρήτια Περιφερειακή σύσκεψη στο Ρέθυμνο, παρουσία και αντιπροσώπων του προεδρείου της Γ.Σ.Ε.Ε.

Όπως τόνισαν οι πρόεδροι των Ε.Κ της Κρήτης, οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τις ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά και είναι επιτακτική ανάγκη για διεκδίκηση αύξησης του κατώτατου μισθού.

Όπως τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κος Βαγγέλης Μουτάφης: «Οι εργαζόμενοι δώδεκα χρόνια πληρώνουν φτώχεια, απολύσεις και τώρα ακρίβεια. Δεν πάει άλλο. Μοναδικό μας όπλο είναι ο αγώνας και η προσπάθεια. Δεν μπορεί μονομερώς ο εργαζόμενος να πληρώνει τα βάρη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν αντέχουμε άλλο, πρέπει να στηριχτούμε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει ακρίβεια, πόλεμο, κορονοϊό και δεκαετή κρίση. Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στραγγαλιζόμαστε όλο και περισσότερο. Το μοναδικό μας όπλο για να παλέψουμε σαν εργαζόμενοι είναι η απεργία».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς επεσήμανε: «Τα νοικοκυριά έχουν φτάσει σε τραγική κατάσταση λόγω της ακρίβειας, ο μισθός εξαντλείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο, οι μισθοί είναι χαμηλοί και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά και η κοινωνία. Δεν βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και μέσω των κινητοποιήσεων, ζητούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 759 ευρώ, ανάλογες αυξήσεις σε όλους τους κλάδους και να επιστρέψει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και η διαπραγμάτευση μεταξύ των φορέων για τη συλλογική σύμβαση, αλλά και γενικότερα να υπάρξει δημοκρατική ρύθμιση όλων των εργασιακών σχέσεων».

Στην ίδια κατεύθυνση και η ομιλία του οργανωτικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Γιώργου Βουτηράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά «μέτωπα» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι επισημαίνοντας: «Στόχος είναι να αποφασίσουμε να στηρίξουμε την απεργία που γίνεται στις 6 Απριλίου. Τα προβλήματα είναι πολλά ξεκινούν από το ενεργειακό κόστος, τους χαμηλούς μισθούς, οι συμβάσεις υπάρχουν, αλλά οι περισσότερες δεν τηρούνται. Πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ υποχρεωτικά, διότι το κόστος είναι μεγάλο όπως και στα καύσιμα. Το ρεύμα έχει αυξηθεί και μπορούσαν να το προβλέψουν αυτό. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί να δώσει κάτι στον εργαζόμενο, αντίθετα χτυπάνε τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κος Γιάννης Μανωλικάκης απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή τόνισε «Έχουμε πάρει απόφαση για να κάνουμε συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Έχουμε έρθει σε επαφή με τα σωματεία μας και με κοινωνικούς φορείς. Κοιτάμε να βρούμε τρόπους, ώστε να γίνει μαζική συμμετοχή σε αυτή την απεργία. Από εκεί και πέρα οι διεκδικήσεις όπως λένε και οι αφίσες είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό. Ο μέσος κατώτατος μισθός που μας προτείνει και η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γύρω στα 806 ευρώ, ενώ εμείς αμειβόμαστε ακόμα με τα 662 ευρώ.»

 

Συνδικάτο Οικοδόμων: Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας

Στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απριλίου συμμετέχει το συνδικάτο οικοδόμων νομού Ρεθύμνου διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, στήριξη του εισοδήματός από το τεράστιο κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα, τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Το συνδικάτο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο Δημαρχείο.

Σε σχετική ανακοίνωση καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία, τονίζοντας μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 6 Απρίλη πρέπει να στείλει ενιαίο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στηριζόμαστε στον αγώνα μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες και μεσσίες. Τους γνωρίσαμε, ξέρουμε τι «καπνό φουμάρουν» και δεν ξεχνάμε τι μας έχουν φορτώσει στις πλάτες.

Δε διαλέγουμε ληστές του ιδρώτα μας. Τους έχουμε όλους απέναντί μας και τους πολεμάμε με τον αγώνα μας και την επιμονή μας να τον δυναμώσουμε για να έχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας. Έτσι χτίζουμε το σήμερα και το αύριο των αναγκών μας.

Σήμερα, έχουμε περισσότερα όπλα και αύριο θα έχουμε ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερες δυνατότητες για να επιβάλλουμε αυτό που έχουμε ανάγκη, για να γίνει πραγματικότητα το δίκιο μας».

 

Συμμετέχει και ο κλάδος της εστίασης

Στην απεργία της 6ης Απριλίου συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) που σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας λόγω της πανδημίας και έχει ιδιαίτερα πλήξει τον κλάδο μας τόσο από την ραγδαία αύξηση στην ενέργεια, την καλπάζουσα ακρίβεια στις Α’ ύλες, όσο και από τη γενικευμένη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πολύμηνης διάρκειας της πανδημίας, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αναχαίτισης από την πλευρά της κυβέρνησης θα δώσει την χαριστική βολή σε χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και τους εργαζόμενούς μας.

Καλούμε τα σωματεία-μέλη μας να συμμετέχουν δυναμικά στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, σε συμπόρευση με τις κατά τόπους ομοσπονδίες και άλλες κοινωνικές ομάδες, σε τοπικές συγκεντρώσεις, ώστε έστω και την ύστατη στιγμή να δώσουμε το μήνυμα πως αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα το λουκέτο είναι προ των πυλών με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία αλλά και την ανεργία».

Τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι:

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Πάγωμα οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας.

Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Πάγωμα αυξήσεων ενοικίων.

Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.