Μαθητές και μαθήτριες του2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης». που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στις 26- 30 Μαρτίου 2025 με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας από την Ελλάδα και την ομογένεια. Το συνέδριο διοργανώνεται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την Υψηλή Σκέπη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίου.
Από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στα Ελληνικά και ομογενειακά σχολεία, η δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα στους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, η προβολή του έργου των μαθητικών ομάδων στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών και άλλων καινοτόμων προγραμμάτων, που υλοποιούν. Επιπλέον, η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής ατζέντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μια εποχή που ο πλανήτης δοκιμάζεται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και η αλληλεπίδραση, η ανατροφοδότηση της γνώσης που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η συμμετοχή μας στο συνέδριο πρόσφερε στους μαθητές/τριες την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη γεμάτη ιστορικές μνήμες Κωνσταντινούπολη.
Η μαθήτρια Ελευθερία Κανελλάκη γράφει για την εμπειρία της: «Ό,τι και να πω, όσα και να γράψω δε μπορώ να αποτυπώσω τις αξέχαστες εμπειρίες που ζήσαμε εγώ οι συμμαθητές μου και οι αγαπημένες μου καθηγήτριες. Όλα, η περιήγηση στην πόλη, τα αξιοθέατα ήταν όχι μόνο πανέμορφα μα και ξεχωριστά. Είχαμε εξαιρετική οργάνωση και ενημερωνόμασταν επαρκώς από τον ξεναγό μας για κάθε τι που βλέπαμε.
Η ιστορία στην Πόλη είναι έντονη και πηγάζει από παντού. Από τη μια θα δεις το Πατριαρχείο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, στο οποίο έγινε το συνέδριο που μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Πόλη, τον Ιππόδρομο, την Πρίγκηπο, τη Χάλκη με τη σημαντική Θεολογική Σχολή της και θα ζωντανέψουν μπροστά σου σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Από τη άλλη θα εντυπωσιαστείς με τα μεγάλα τζαμιά όπως του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και το Μπλε Τζαμί, με το τεραστίων διαστάσεων ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, τον Βόσπορο με τις εντυπωσιακές γέφυρες, τον πύργο του Γαλατά. Επίσης ιδιαίτερες, πολύβουες και γεμάτες κόσμο ήταν οι κλειστές αγορές. Η γεμάτη χρώματα και αρώματα Αιγυπτιακή και η Καπαλί Ταρσί με την τεράστια ποικιλία σε προϊόντα. Τα γνωστά παζάρια τιμών, για να μας πουλήσουν γλυκά, ρούχα, τσάντες, μπαχαρικά και ό,τι μπορείς να φανταστείς μας μετέφεραν στην Ανατολή.
Όλα είχαν τη μοναδική τους ομορφιά. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με την ανυπέρβλητη Αγιά Σοφιά, που παραμένει εκεί κατά το πέρασμα των χρόνων υπενθυμίζοντας την ελληνική της ταυτότητα. Αντίστοιχα η Παναγία των Βλαχερνών, όπου πρωτοακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος, μια τόσο σημαντική για τη Χριστιανοσύνη εκκλησία. Ομολογώ ότι όταν επισκεφτήκαμε τα δύο τελευταία ένιωσα ένα ρίγος και αισθάνθηκα περήφανη που είναι αναλλοίωτα στο χρόνο, δείχνοντας τη μοναδικότητά τους».
Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αυτό και ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Από το 2ο ΓΕΛ