14 °C Rethymno, GR
01/12/2022

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Στην Ολλανδία με το πρόγραμμα Erasmus+ το 2ο γενικό λύκειο Ρεθύμνου

Το 2ο γενικό λύκειο Ρεθύμνου είχε τη χαρά να συμμετάσχει στη δεύτερη διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «European school of the future-we move on» στο Nijverdal Ολλανδίας από 9 έως 14 Μαΐου 2022, μαζί με τις αποστολές των εταιρικών σχολείων από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και οι εμπειρίες για τους εκπαιδευτικούς (Μαραγκάκη Μανούσο, Αστρινάκη Μαρία) και για τους μαθητές (Ακουμιανάκη Μαρία, Μπερέτη Κωνσταντίνο, Βάρδα Εμμανουήλ, Δρυγιαννάκη Εμμανουήλ, Μπαριταντωνάκη Ελπίδα Δέσποινα) ήταν μοναδικές. Οι δραστηριότητες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του σχολείου Reggesteyn και στα υπέροχα γήπεδα που το περιβάλλουν. Μαθήματα minecraft για εκπαιδευτικούς σκοπούς, δραστηριότητες για την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και κυνήγι θησαυρού βοήθησαν τους μαθητές να εξοικειωθούν με μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία είχε στόχο τη δημιουργία πνεύματος συνεργασίας και τον οραματισμό του Ευρωπαϊκού σχολείου του μέλλοντος. Η επίσκεψη στο Άμστερνταμ έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν από κοντά μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και τα κανάλια της.

Η μαθήτρια Ακουμιανάκη Μαρία περιγράφει την εμπειρία της:

«Μπαίνοντας στο πρόγραμμα και επιλέγοντας να ταξιδέψω στην Ολλανδία δεν περίμενα πως θα «γεννηθούν» τέτοια συναισθήματα. Έπρεπε να ταξιδέψω με τέσσερα παιδιά, τελείως άγνωστα για εμένα. Μετά από πολλές συναντήσεις ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε, ωστόσο δεν υπήρχε ακόμα οικειότητα μεταξύ μας. Κι όμως μόλις ξεκίνησε το ταξίδι, αρχίσαμε όλοι να ερχόμαστε πιο κοντά. Φτάνοντας λοιπόν στο Nijverdal αυτό που αντικρίσαμε ήταν κάτι πανέμορφο, πέρα απ’ τις προσδοκίες μας. Το Nijverdal είναι ένα πανέμορφο μέρος με υπέροχα σπίτια και τοπία που μένουν αξέχαστα στον επισκέπτη. Οι οικογένειες οι οποίες μας φιλοξένησαν ήταν όλες γλυκές, ευγενικές και ευχάριστες, όπως και τα παιδιά.

Η καθημερινή ρουτίνα ξεκινούσε με πρωινό στα σπίτια και μετάβαση στο σχολείο μετά από σύντομη διαδρομή με το ποδήλατο. Βόλτες και παιχνίδια σε γήπεδα ήταν οι αγαπημένες απογευματινές δραστηριότητες. Στις εμπειρίες μας προστέθηκε η επίσκεψη με τρένο στο Άμστερνταμ. Το θέαμα ήταν πραγματικά πολύ όμορφο: Τεράστια κτήρια, ενδιαφέροντα καταστήματα, κανάλια και πολυκοσμία. Η επίσκεψη στο Upside Down Museum ήταν διασκεδαστική για όλους. Οι αστείες φωτογραφίες που τραβήξαμε θα μας υπενθυμίζουν τις υπέροχες στιγμές. Η απογευματινή ξενάγηση με πλοίο στα κανάλια ήταν επίσης πολύ αξιόλογη.

Με συγκίνηση αποχαιρετήσαμε τους μαθητές που έφυγαν την Παρασκευή. Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, έπρεπε κι εμείς να αποχαιρετίσουμε τους καινούργιους φίλους μας, λέγοντας τους «ευχαριστώ» και με την ελπίδα να ξαναβρεθούμε. Έτσι λοιπόν το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος με πολλές όμορφες αναμνήσεις».

Από το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου