9 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ

Στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Πέμπτης συμμετέχει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΛΜΕ μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των Προέδρων,για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου με βασικά αιτήματα,μεταξύ άλλων, την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών,την αναβάθμιση του ρόλου τους (με βάση τα αιτήματα που ψηφίστηκαν στο 20ο συνέδριο) καθώς και την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο και η ΕΛΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,όπως επίσης στους μαθητές και στους γονείς τους.

Στην ανακοίνωσή της,η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αναφέρει:

«Εδώ και δώδεκα χρόνια κάνουμε υπομονή να περάσει η κρίση, να συμμορφωθούμε στους θεσμούς και στην τρόικα, να βάλουμε πλάτη ως κοινωνία στην πανδημία, να παρακολουθούμε χωρίς αντισταθμίσματα τον πληθωρισμό να ανεβαίνει.

Οι δαπάνες για την Παιδεία είναι σε ιστορικό χαμηλό. Τα σχολεία συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες για επισκευές, θέρμανση και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θεσμοθετούνται και στην Εκπαίδευση. Αναπληρωτές και νεοδιόριστοι υπόκεινται σε αβάσταχτα έξοδα για στέγαση και μετακινήσεις, χώρια τις δαπάνες έναντι διδάκτρων και σπουδών για τα περιβόητα «προσόντα», που αλλάζουν κατά το δοκούν. Όταν διορίζεσαι και λες «αλλάξανε τα πράγματα», το κράτος κλέβει το όνειρο σου με ανακλήσεις διορισμών, ατομικές αξιολογήσεις με διευθυντές – «στρατηγούς», διώξεις συνδικαλιστών και άλλα μέτρα για να περάσει κλίμα φόβου και ατομικισμού μέσα στα σχολεία και ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους.

Κάθε αναμονή και παθητική στάση θα ανοίγει δρόμο σε κάθε κυβέρνηση για να ξηλώνει όλο και περισσότερα δικαιώματα. Ήρθε η στιγμή να πούμε «Φτάνει πια!» σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, ήρθε η στιγμή να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Απεργούμε γιατί:

Διεκδικούμε την αναβάθμιση του παιδαγωγικού μας ρόλου σε ένα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν που να καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.

Απαιτούμε να υπογραφούν εδώ και τώρα οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των δόκιμων εκπαιδευτικών διορισθέντων το 2020. Τέρμα πια με την κοροϊδία και την ομηρεία!

Ζητάμε αυξήσεις μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.

Ζητάμε άμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022 και ξεπάγωμα των διετιών.

Επίσης ζητάμε:

Κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων και ΕΒΕ.

Κατάργηση του αντεκπαιδευτικού Νόμου της αξιολόγησης που κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς.

Επίλυση των κτιριακών ζητημάτων για όλα τα σχολεία του νομού

Εξίσωση ωραρίου Νηπιαγωγών, κάλυψη όλων των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς.

Καμία Ανοχή – Καμία Αναμονή,παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Όλοι την Πέμπτη15 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».

Εν τω μεταξύ η ΕΛΜΕΡ αναφέρεται στις κενές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στα σχολεία επισημαίνοντας πως:«Τρεις εβδομάδες πριν την αλλαγή του χρόνου και ακόμα τα κενά στα σχολεία και συγκεκριμένα στην Ειδική Αγωγή είναι εκατοντάδες. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που μαρτυρά την περιφρόνηση του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης για αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της παιδείας μας».

Στο Ρέθυμνο όπως αναφέρει η ΕΛΜΕΡ «Η κατάσταση αυτή βιώνεται εδώ και χρόνια με την τραγική πραγματικότητα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, την κατάργηση τομέων όπως έγινε στο ΕΝΕΕΓΥΛ, τα κενά και τα «μπαλώματα» – για τα οποία ευθύνη έχει και η ΔΔΕ Ρεθύμνου.

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ζητάμε:

Α) Από το ΥΠΑΙΘ:

Να καλύψει άμεσα ΟΛΑ τα κενά στην Ειδική Αγωγή.

Να επανιδρυθεί ο τομέας Πληροφορικής στο ΕΝΕΕΓΥΛ και να ιδρυθεί τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας.

Β) Από τη ΔΔΕ Ρεθύμνου:

Να μας αποστείλει τα υφιστάμενα κενά στην ΕΑΕ.

Να ανακοινώνονται τα κενά (Γενικής και Ειδικής) στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ μετά από κάθε φάση τοποθετήσεων.

Να αποκατασταθούν στις αρχικές τους τοποθετήσεις όλοι οι συνάδελφοι της Ένταξης που είχαν υποστεί τροποποιήσεις των τοποθετήσεών τους. (Ήδη, μετά και την παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία είχαμε προχωρήσει, κάποια από τα σχετικά αιτήματα θεραπεύτηκαν).

Καθιστούμε επίσης σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η υπομονή της εκπαιδευτικής κοινότητας όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα της Ειδικής Αγωγής (και όχι μόνο της Ε.Α.) έχει εξαντληθεί και με την έναρξη του νέου έτους θα προχωρήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε δυναμικές κινητοποιήσεις».