Στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρης μίλησε για τη σημασία του έργου και για τον σχεδιασμό της περιφέρειας
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο που πρόκειται να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, μπαίνει στην τελική ευθεία.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Κρήτης Νίκος Ξυλούρης σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 με τον Σωτήρη Μεταξά και τον Κώστα Κεφαλογιάννη, το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου έχει ολοκληρωθεί, ενώ αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται οι απαραίτητες δοκιμές από την ΑΔΜΗΕ.
Το καλοκαίρι εκτιμάται να τεθεί σε λειτουργία, τόνισε ο κ. Ξυλούρης, ενώ ανέλυσε τη σημασία που έχει αυτό το έργο για το νησί, όπως επίσης μίλησε και για τον σχεδιασμό της περιφέρειας: «Είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό έργο σε ό,τι αφορά την καλωδίωση και τη διασύνδεση τη Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Έχει τελειώσει το κατασκευαστικό κομμάτι. Ο ΑΔΜΗΕ είναι στη φάση των δοκιμών που έχουν ξεκινήσει. Επικαιροποίησα τις λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία του έργου και ελπίζουμε το καλοκαίρι να είναι σε πλήρη λειτουργία το καλώδιο και να έχει συνδέσει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα».
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι σε ένα τόσο μεγάλο έργο καθίσταται αναπόφευκτο να μην υπάρχουν «ατέλειες» κατά τη διαδικασία των δοκιμών: «Ένα τόσο μεγάλο έργο είναι βέβαιο να έχει «παιδικές ασθένειες» – όπως τις χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του έργου – σε ό,τι αφορά στις ατέλειες που μπορεί να έχει στα χιλιάδες χιλιόμετρα καλώδια. Θα κάνουν τις δοκιμές και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε ρεύμα, θα έχουμε διασυνδεδεμένη την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα είμαστε ένα δίκτυο που δεν θα χρειαζόμαστε πια τεχνικά να καίμε υδρογονάνθρακες, θα είμαστε ένα κομμάτι του ηλεκτρικού δικτύου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν είμαστε πλέον ένα νησί όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση, είμαστε ένα κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως είναι όλα τα άλλα διασυνδεδεμένα νησιά», τόνισε ο κ. Ξυλούρης.
«Ένα μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και της ασφάλειας»
Η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο δεν αποτελεί μόνο ένα τεχνικό έργο, αλλά και ένα στρατηγικό βήμα προς την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ώστε η Κρήτη να θωρακιστεί περαιτέρω από πιθανούς κινδύνους, όπως βλάβες ή δολιοφθορές.
«Είναι το μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και της ασφάλειας της Κρήτης. Με ένα τόσο μεγάλο καλώδιο εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Όμως μιλώντας με τους τεχνικούς που έχουν την ευθύνη για την ηλεκτροδότηση της χώρας, η Κρήτη χρειάζεται 3-4 εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας, καθώς ένα ατύχημα, μια φθορά, ακόμα και μια δολιοφθορά, δεν θα έπρεπε να είναι θωρακισμένη η Κρήτη και από άλλες εναλλακτικές πηγές; Είναι λοιπόν τα δύο καλώδια που μας κάνουν κομμάτι του ηπειρωτικού χώρου, είναι τα εργοστάσια που θα είναι σε ψυχρή εφεδρεία. Θα είναι η ντόπια παραγωγή που υπάρχει και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο».
Στο μακροπρόθεσμο πλάνο περιλαμβάνεται και η πιθανότητα διασύνδεσης της Κρήτης με το Ισραήλ μέσω ενός νέου καλωδίου.
«Ενδεχομένως το επόμενο θα είναι το καλώδιο που θα έρθει από το Ισραήλ, μακρόχρονο σχέδιο, αλλά είναι μια δυνατότητα διασύνδεσης με μια ακόμη εξωτερική πηγή, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζονταν απολύτως την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Κρήτης. Αυτό το έργο που έγινε τώρα είναι το κυριότερο, αυτό που καλύπτει ενεργειακά την Κρήτη, δεν μπορεί να είναι μοναδικό, αλλά θα είναι το ουσιαστικό που θα λειτουργεί από τώρα και μετά στην ηλεκτρονική τροφοδότηση της Κρήτης».
Τα εργοστάσια του νησιού θα μπουν σε «ψυχρή εφεδρεία»
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αφορά τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη ο σχεδιασμός προβλέπει τη διατήρησή τους σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας». Αυτό σημαίνει ότι, αν και δεν θα λειτουργούν καθημερινά, θα είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης, όπως για την αποφυγή ενός black out, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
«Το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν θα παράγει τα καυσαέρια που παράγονται τώρα, θα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Και το κυριότερο θα είναι πιο εύκολη η έναρξη της λειτουργίας τους. Ο σχεδιασμός είναι όταν εξασφαλιστεί η επάρκεια της Κρήτης είναι να σταματήσουν τα εργοστάσια να δουλεύουν, όχι όμως να φύγουν. Εάν χρειαστούν για οποιαδήποτε λόγο, θα μπορούν εύκολα να πάρουν μπροστά και να δώσουν ρεύμα στην Κρήτη. Το νησί ιδιαίτερα το καλοκαίρι δεν έχει περιθώριο για ένα black out. Οπότε τα εργοστάσια θα είναι stand by. Όσο καιρό θα δουλεύουν θα είναι με καλύτερο καύσιμο και όταν ποτέ χρειαστεί να πάρουν μπροστά για να καλύψουν ένα ατύχημα που μπορεί να υπάρξει στην Κρήτη. Οπότε ο σχεδιασμός λέει ότι τα εργοστάσια θα μείνουν, αλλά θα μπουν σε ψυχρή εφεδρεία».
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη