13 °C Rethymno, GR
10/12/2022

Στην τελική φάση η διαδικασία ανάθεσης του έργου ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο τελικό στάδιο περνά πλέον ο διαγωνισμός του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορά στη κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την ανέγερση νέου αμφιθεάτρου στου Γάλλου.

Σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρονται τα παρακάτω:

Διαβιβάστηκε σήμερα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης η Πρόσκληση μαζί με τα Παραρτήματά της για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 255.365.600€. Το έργο έχει πλέον εισέλθει στην τελική φάση (Β.2) της διαδικασίας ανάθεσης. Από προηγούμενα στάδια του διαγωνισμού έχουν προεπιλεγεί πέντε κατασκευαστικές εταιρείες, που δικαιούνται να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά εντός τεσσάρων μηνών. Θεωρούμε πως το έργο του ΠΚ θα έλξει επενδυτικό ενδιαφέρον και πως ο προσωρινός ανάδοχος μπορεί να αναδειχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν είναι ανταποδοτικό αλλά κοινωφελές. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα εξοφλείται με ρήτρα διαθεσιμότητας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα παρέχει υπηρεσίες (συντήρηση, καθαριότητα, φύλαξη, ασφάλιση) χωρίς να έχει καμία οικονομική δοσοληψία με τους χρήστες των χώρων. Όλα τα έσοδα της επένδυσης περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο θα καλύπτει τις δαπάνες διαχείρισης, ενέργειας και ύδρευσης.

Η κεντρική ιδέα του κτηριολογικού προγράμματος είναι πως δεν κατασκευάζουμε υποδομές φιλοξενίας με την στενή έννοια, αλλά οικιστικούς ιστούς προσαρμοσμένους στις ανάγκες νέων ανθρώπων, όπου δίπλα στις υποδομές φιλοξενίας μπορούν να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής.

Συνοπτικά, στην Πρόσκληση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς προβλέπεται η κατασκευή:

α. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου: 1810 κατοικίες δυναμικότητας 2.710 κλινών βορείως της Φιλοσοφικής Σχολής (1650 κατοικίες των 20.5 τμ [30 ΑΜΕΑ], 130 των 43 τμ και 30 των 90 τμ), δεύτερη είσοδος βορείως της Πανεπιστημιούπολης, οδοποιίες και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, δεύτερο εστιατόριο, play room, υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5, μπάσκετ και τένις, παιδική χαρά, χώροι διοίκησης, αποθηκευτικοί χώροι κτλ., συνολικής δομημένης επιφάνειας 65.099 τμ.

β. Στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου: 1026 κατοικίες δυναμικότητας 2.136 κλινών σε χώρο νοτίως του Γυμναστηρίου (743 κατοικίες των 20.5 τμ [23 ΑΜΕΑ], 250 των 43 τμ και 30 των 90 τμ), δεύτερος Βιολογικός Σταθμός, νέο Κέντρο Δεδομένων, με συνοδές υποδομές όπως παραπάνω, συνολικής δομημένης επιφάνειας 40.555 τμ.

γ. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου Νέο Μεγάλο Αμφιθέατρο (ΝεΜΑ) δυτικά της Φιλοσοφικής Σχολής, ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο δυναμικότητας 800 θέσεων, δομημένης επιφάνειας 5.639 τμ με όλες τις σύγχρονες υποδομές (χώρος στάθμευσης 200 θέσεων + 400 δίκυκλα, στούντιο ηχογράφησης, μεταφραστικοί θάλαμοι, αίθουσα πρόβας, αίθουσα διδασκαλίας, καμαρίνια, εστιατόριο κτλ.)

Έτσι το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθίσταται το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που ολοκληρώνει έργο με την μορφή της κοινωφελούς Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, και που θα αποκτήσει και θα διαχειρίζεται Πανεπιστημιουπόλεις κατά τα διεθνή πρότυπα. Οι υποδομές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν ευεργετικά όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας. Οι δικαιούχοι και οι όροι χρήσης θα καθοριστούν μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης δύναται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η περίοδος παροχής υπηρεσιών από τον ΙΦΣ ορίζεται σε είκοσι επτά έτη.

Από την Πρυτανεία