Ο δήμος διεκδικεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία τριών ΚΗΦΗ στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Λάππας, Αρκαδίου και Ν. Φωκά
Δεύτερο σπίτι για 45 άτομα τρίτης ηλικίας αποτελεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) που στεγάζεται σε κτίριο στη Πλατεία Μικρασιατών στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, όπου καθημερινά τους παρέχεται φροντίδα και ένα ζεστό φιλόξενο περιβάλλον από το προσωπικό της δομής.
Δεν πρόκειται απλώς για ένα κέντρο φροντίδας, αλλά για έναν χώρο όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να περάσουν τον χρόνο τους δημιουργικά, με ασφάλεια και να κοινωνικοποιηθούν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, όπως γυμναστική, χορό και ασκήσεις ενίσχυσης μνήμης.
Παράλληλα στα ΚΗΦΗ παρέχεται στους δικαιούχους ιατρική φροντίδα σε καθημερινή βάση από γιατρό που παρακολουθεί την υγεία των ωφελούμενων.
Η σημασία του ΚΗΦΗ είναι μεγάλη τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για τις οικογένειές τους, καθώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους και στους φροντιστές τους.
«Έχει αλλάξει η ζωή των ωφελούμενων» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Ρεθύμνης Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ περιέγραψε τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν στη δομή και βοηθούν τους ωφελούμενους στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της απομόνωσης, καθώς και στη νοητική ευεξία: «Οι παροχές είναι πολλές, υπάρχει γιατρός καθημερινά για αρκετές ώρες και πληθώρα δραστηριοτήτων. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν ομάδες γυμναστικής στον βαθμό που μπορούν ως κινησιοθεραπεία. Επίσης έχουν ξεκινήσει και κάνουν εκδρομές. Πρόσφατα πήγαν στα Μυριοκέφαλα και πριν από περίπου δύο μήνες πήγαν στο Αρκάδι. Παρόλο που είναι άτομα με κινητικά προβλήματα ή με άνοια, με φροντίδα και με αγάπη είναι δραστήριοι. Μέσα στην ημέρα τους κάνουν δημιουργικά πράγματα, όπως επίσης τρώνε και ξεκουράζονται στο κέντρο. Μέσα στην ημέρα τους υπάρχει μια ποικιλία από δραστηριότητες, έχουν ομάδα με παραδοσιακούς χορούς και χορεύουν, κάνουν κατασκευές και χειροτεχνίες. Πρόσφατα είχε έρθει η ρευματολόγος κ. Ζαχαριουδάκη και μίλησε για τις ρευματοπάθειες. Έρχονται γιατροί και άλλοι επιστήμονες. Επίσης είχε έρθει η Ελληνική Αστυνομία και ενημέρωσε για τις ηλεκτρονικές απάτες στις οποίες γίνονται θύματα οι ηλικιωμένοι. Συνεργαζόμαστε και με τα σχολεία που έρχονται οι μαθητές στο ΚΗΦΗ και υπάρχει αλληλεπίδραση με τα παιδιά, κάτι το οποίο τους κάνει πάρα πολύ καλό. Σε γενικές γραμμές περνάνε όμορφα την ημέρα».
Για τις δραστηριότητες, τις συνεργασίες και τα προγράμματα που υλοποιούν στο ΚΗΦΗ Ρεθύμνου μίλησε επίσης στα «Ρ.Ν.» η υπεύθυνη της δομής Δέσποινα Καρδερίνη: «Έχουμε συνεργασία με την ενορία της Μικρής Παναγίας, γίνεται ένας πνευματικός κύκλος δύο φορές κάθε μήνα. Οι ωφελούμενοί μας είναι πολύ μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι αγαπάνε πολύ τη θρησκεία και ακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες. Όσον αφορά τη γυμναστική που κάνουν, στο μέτρο του δυνατού πάντα, που αφορά αυτούς που έχουν λίγο καλύτερη κίνηση και νόηση, είναι τρομερά βοηθητικό για εκείνους, το βλέπουν σαν παιχνίδι. Σε εβδομαδιαία βάση υπάρχουν και οι ομάδες μνήμης, που είναι βοηθητικές για τους ανθρώπους που αρχίζουν σιγά-σιγά και χάνουν τη μνήμη του. Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα, ενδιαφέρον για εκείνους, και την αγαπάνε. Επίσης υπάρχουν και κάποιες άλλες συνεργασίες, όπως με τα ΚΑΠΗ, τον Ερυθρός Σταυρός και το ΕΚΑΒ που κάνουν κάποιες ενημερωτικές ομιλίες. Ανάλογα με το τι μπορεί να προκύψει και να συμβεί βοηθάμε και εμείς τους ωφελούμενους σε αυτό το κομμάτι».
«Οι οικογένειες των ωφελούμενων μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς»
Ταυτόχρονα, εκτός από τις παροχές στους ωφελούμενους, το ΚΗΦΗ δίνει μια «ανάσα» και στις οικογένειές τους, καθώς η φροντίδα ενός ατόμου τρίτης ηλικίας είναι εξαιρετικά απαιτητική και επιπλέον εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους.
Όπως τόνισε η κ. Ελευθεριάδου: «Το σημαντικότερο είναι ότι οι οικογένειες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι ο άνθρωπός τους δεν κινδυνεύει, ούτε είναι επικίνδυνος για τους άλλους ούτε για τον εαυτό του, διότι έχουμε πολλούς ωφελούμενους με άνοια. Από την άλλη περνάει δημιουργικά την ώρα του και μπορούν οι οικογένειες να πάνε στη δουλειά τους, είναι δωρεάν, τους πηγαίνουμε πάλι στο σπίτι το μεσημέρι. Έτσι οι οικογένειες έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, τον άνθρωπό τους σε καλά χέρια και δεν χρειάζεται να ψάχνουν φροντιστές που είναι δύσκολο να βρουν. Μπαίνουν με οικονομικά κριτήρια και οι οικογένειες με δυσκολίες βρίσκουν στο ΚΗΦΗ μια στήριξη από τον δήμο Ρεθύμνης».
Για τη ανακούφιση των οικογενειών και των φροντιστών των ωφελούμενων μίλησε επίσης η κοινωνική λειτουργός του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου Ελβίρα Στεφανίδου, καθώς και για την κοινωνικοποίηση των ίδιων των ωφελούμενων, αναφέροντας: «Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με κινητικές ή νοητικές δυσκολίες, μοναχικά, και έρχονται στη δομή. Το ΚΗΦΗ ουσιαστικά λειτουργεί ως αποφόρτιση των φροντιστών, διότι είναι ένα δύσκολο κομμάτι να έχεις μια περίπτωση άνοιας και να χρειάζεται να είσαι εξ ολοκλήρου εκεί. Οπότε εμείς αποφορτίζουμε τους φροντιστές. Είναι σημαντικό να έχουν χρόνο και για τον εαυτό τους. Είναι σημαντικό και για τους ίδιους τους ωφελούμενους. Από κάποια ηλικία και μετά, πόσο μάλλον έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι δύσκολο και αποξενώνονται. Μέσω του ΚΗΦΗ κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μιλάνε, γελούν, παίζουν, δημιουργούν».
Αίτημα για ίδρυση νέων ΚΗΦΗ στον δήμο Ρεθύμνου
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελεί μια πολύ σημαντική δομή και κρίνεται σημαντικό για τη δημιουργία νέων κέντρων σε κάθε δημοτική ενότητα του δήμου προκειμένου να εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας και οικογένειας που χρειάζονται στήριξη.
Επιστολή προς το υπουργείο έχει αποστείλει η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνης με αίτημα τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων ΚΗΦΗ, ένα σε κάθε δημοτική ενότητα του δήμου, εκφράζοντας την αγωνία της για το γεγονός ότι οι ανάγκες αυξάνουν ενώ δεν υπάρχουν δομές και προσωπικό.
Όπως ανέφερε η κ. Ελευθερίαδου: «Έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία που αφορά την πρότασή μας μέσα από το καινούργιο ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθούν καινούργια ΚΗΦΗ. Το αίτημά μας το τεκμηριώνουμε, θέλουμε ένα ΚΗΦΗ για κάθε δημοτική ενότητα. Θα μπορούσαν να στεγαστούν σε δημοτικά κτίρια ή σε κτίρια που είναι προς ενοικίαση να νοικιάσουμε. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε άλλον τρόπο να προσλάβουμε προσωπικό. Δεν μας δίνει δυνατότητα το κράτος να κάνουμε προσλήψεις. Το μόνιμο προσωπικό μας λείπει. Αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι αυτήν τη στιγμή στην Κοινωνική Υπηρεσία».
Σε ποιους απευθύνεται η δομή
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.