Συναντήθηκε χθες με δικαστές και δικηγόρους του Ρεθύμνου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν
Τέλος του 2026 παραδίδεται όπως είπε το έργο ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου, ενώ την ίδια περίοδο πρέπει να έχει περατωθεί και η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης
Ημερομηνία ορόσημο χαρακτήρισε τη 16η Σεπτεμβρίου, οπότε και αλλάζουν τα δεδομένα στην απονομή της ελληνικής Δικαιοσύνης με την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, ο υφυπουργός δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Δυτική Κρήτη.
Ο κ. Μπούγας επισκέφτηκε το πρωί το Δικαστικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με δικαστές και νομικούς. Σε μια κατά κοινή ομολογία εποικοδομητική συζήτηση ο υφυπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα και τις δυσκολίες του νομικού κόσμου, έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με τον ποινικό κώδικα και τις προβλέψεις του νόμου, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης έργο, το οποίο όπως είπε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2026, ενώ όπως είπε προ δεκαημέρου υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια μεγάλη καινοτομία.
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται ότι εκτός από τις ηλεκτρονικές επιδόσεις που ήδη πραγματοποιούνται και αφορούν στις ποινικές διαταγές, στις αποφάσεις λιπομαρτύρων και στις κλήσεις μαρτύρων, θα ενταχθούν στην υπάρχουσα πλατφόρμα και οι κλήσεις κλητήριων θεσπισμάτων, κατηγορουμένων, αντικλήτων, εκκαλούντων (έφεσης), αυτοφώρων, βουλευμάτων, διατάξεων και άλλα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μπούγας ανέφερε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης με κλιμάκια στα περισσότερα από τα οποία είμαι επικεφαλής, θα περιέλθει σε όλες στις έδρες των δικαστηρίων στη χώρα, είτε είναι κεντρικές, είτε παράλληλες, είτε περιφερειακές, έτσι ώστε να συνομιλήσουμε με τους εμπλεκόμενους της απονομής δικαιοσύνης, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και οποιονδήποτε έμμεσα ή άμεσα διακονεί τη δικαιοσύνη. Επιδιώκουμε να δούμε τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης σε κάθε έδρα και να διαπιστώσουμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό. Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας που είναι η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, που αλλάζει τα δεδομένα με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού και τη νέα χωροταξία των δικαστικών σχηματισμών. Πρέπει να ανταποκριθούμε, να ενημερώσουμε τους δικαστές και τους δικηγόρους. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν μέχρι την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη. Είμαστε πολύ ευτυχείς που κάθε φορά στις συγκεντρώσεις τις οποίες κάνουμε τίθενται ζητήματα, σε άλλα απαντάμε, σε άλλα επιφυλασσόμεθα να απαντήσουμε. Πάντως, σε κάθε περίπτωση σύντομα, και ελπίζω μέχρι την έναρξη του δικαστικού χάρτη από το επόμενο δικαστικό έτος, να είμαστε σε θέση να έχουμε απαντήσει σε όλα τα προβλήματα και στα ερωτήματα που μας θέτουν οι δικηγόροι και οι δικαστές μας. Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινάει. Παράλληλα τους ενημερώνουμε για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, για το νομοθετικό έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη για τις κτιριακές και ψηφιακές υποδομές. Υπάρχει μια μεγάλη εθνική προτεραιότητα, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, πρέπει να είμαστε έτοιμοι εντός του 2026, να έχουμε ψηφιοποίηση την ελληνική δικαιοσύνη, κάτι το οποίο διευκολύνει και τα επιταχύνει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, και βεβαίως θα διευκολύνει και τους δικηγόρους και τους δικαστές. Είναι ζητούμενο από όλους. Προχωράμε προσεκτικά διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των διαδίκων αφενός. Από την άλλη στο τέλος θέλουμε να πετύχουμε στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας τον στόχο μας που είναι η έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε χρονικό διάστημα 630 ημερών, που είναι ο μέσος όρος απονομής της δικαιοσύνης στις χώρες του συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε υπερδιπλάσιο χρόνο απονομής δικαιοσύνης, κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, διότι η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος, είναι ασφαλώς και οικονομικό μέγεθος και επιδρά αυτή η βραδεία απονομή της στην εθνική οικονομία, είναι όμως και ένα τεράστιο κοινωνικό μέγεθος διότι αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη, στο πολίτη που καταφεύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να επιλύσει μια διαφορά ή να βρει το δίκιο του ή να βρεθεί ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων για να κριθεί εάν είναι ένοχος ή αθώος μιας παράνομης πράξης την οποία φέρεται να έχει τελέσει».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπούγας σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για την επιμόρφωση των ειρηνοδικών (στο πλαίσιο της ενοποίησης των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία) προκειμένου να δικάζουν όλες τις αστικές υποθέσεις. Η επιμόρφωση όπως είπε θα γίνει από 1 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Θωμάς Λεχωβίτης εξέφρασε τις ενστάσεις για τον ποινικό κώδικα των δικηγόρων, τονίζοντας ότι αυτός διαμορφώθηκε χωρίς να έχουν προηγηθεί νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Σε δυο χρόνια ολοκληρώνεται το έργο ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Μπούγας ενημέρωσε και για το έργο ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ στο οποίο περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων για διάστημα τριάντα (30) ετών.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 86,85 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ 70,04 εκατ. ευρώ).
«Βρισκόμαστε πλέον στην αξιολόγηση των προσφορών, από τον διεθνή διαγωνισμό ο οποίος έγινε, πέντε εταιρίες έχουν συμμετάσχει και έχουν κριθεί ότι πρέπει να μπουν στο στάδιο της τελικής επιλογής. Θα αναδειχτεί ο κατασκευαστής του έργου και μέχρι τέλους του 2026 αναμένουμε να έχει παραδοθεί» τόνισε ο υφυπουργός.
Για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προβλέπονται εργασίες πλήρους ανακατασκευής του στις οποίες περιλαμβάνεται η δομική αποκατάσταση, η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αύξηση της ασφάλειας, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.
Τρεις δικαστικοί αστυνομικοί στο Ρέθυμνο
Το δικαστικό μέγαρο Ρέθυμνο θα ενισχυθεί τις επόμενες κιόλας μέρες με τρεις δικαστικούς αστυνομικούς. «Έχουν περατώσει την εκπαίδευσή στην Κομοτηνή και αμέσως αναλαμβάνουν υπηρεσία στις κατά τόπους εισαγγελείς. Στο Ρέθυμνο ο εισαγγελέας θα έχει στη διάθεσή του τρεις αστυνομικούς δικαστικούς οι οποίοι θα έχουν καθήκον τη φύλαξη των χώρων, δηλαδή στα ακροατήρια, και την επίδοση των ποινικών δικογράφων. Όσο εμπλέκονται στα καθήκοντά τους οι δικαστικοί αστυνομικοί θα αποδεσμεύονται οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που σήμερα εκτελούν αυτά τα καθήκοντα. Θα αυξηθούν αυτές οι θέσεις στο μέλλον, όπως και το ένστολο προσωπικό, αλλά θα προσλάβουμε και πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα επικουρεί τους δικαστές και τους εισαγγελείς στις προκαταρκτικές εξετάσεις, στην προανάκριση και στην κύρια ανάκριση» ανέφερε.
Επίσης έχουν δρομολογηθεί όπως είπε οι διαδικασίες πρόσληψης δικαστικού προσωπικού. «Μετά τις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί, θα έχουμε μόνο δύο οργανικά κενά και θα έχουμε μια πολύ καλή αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, εφάμιλλη των ευρωπαϊκών δεδομένων. Με αυτά τα δεδομένα είμαι αισιόδοξος ότι στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου μπορούμε να επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης και είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τα νέα θεσμικά εργαλεία που θα δώσουμε στη διάθεση των δικαστών και των εισαγγελέων θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον σκοπό τον οποίο σας προδιέγραψα και είναι τελεσίδικη απόφαση 630 ημέρες».