22 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

Στις 20 Αυγούστου το 35ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών

Η «Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιεί  το 35ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 και ώρα 10:00, στο χωριό Αρχαία Ελεύθερνα (Χώρος Δασικής Αναψυχής «Δάμακας»), του Δήμου Ρεθύμνης. Στη υλοποίηση του Συνεδρίου συμβάλλουν επίσης, ο Δήμος Ρεθύμνης, η Κοινότητα Αρχαίας Ελεύθερνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ελεύθερνας.

Το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο είναι: «Περιβάλλον και Τοπική Ανάπτυξη -Ο ρόλος της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Παράλληλα,θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-Βράβευση των καθαρότερων χωριών:Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση των καθαρότερων χωριών της περιοχής. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια Κρήτης. Η αξιολόγηση των χωριών που θα διακριθούν έγινε από ειδική επιτροπή η οποία πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο διάστημα των προηγούμενων μηνών.

-Τιμητικές εκδηλώσεις και σεμινάρια για τους φοιτητές:Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών έχει θεσμοθετήσει να βραβεύει τους εισαχθέντες συντοπίτες της από τα Λύκεια Ανωγείων, Περάματος και Πανόρμου στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ειδικές τιμητικές διακρίσεις θα δοθούν σε εκείνους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, ενώ θα δοθούν σε όλους τους εισαχθέντες έπαινοι και θα ακολουθήσει κλήρωση με δωροεπιταγές, που θα προσφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου.                  

Επίσης,η Ναυτιλιακή Εταιρεία ANEK LINES θα δώσει στη γραμμή Κυκλάδων-Δωδεκανήσου διπλά εισιτήρια, στους φοιτητές που διακρίθηκαν στα Λύκεια της Επαρχίας Μυλοποτάμου.

-Σεμινάριο για την αγορά εργασίας: Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί και ειδικό επιμορφωτικό  σεμινάριο στο οποίο θα συμμετέχουν οι  φοιτητές καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος.Το σεμινάριο θα συντονίζουν η Δρ Αγγελική  Μπουρμπούλη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) Εθνικού  Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός και  Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και  Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης και  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».      

-Περιβαλλοντικές δράσεις:Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Αυγούστου δράσεις καθαρισμού κεντρικών οδικών αρτηριών. Παράλληλα έχει οργανωθεί ειδική καμπάνια με στόχο την ενθάρρυνσή –προτροπή όσων ρυπαίνουν τις οδικές αρτηρίες και όχι μόνο,  να «αξιοποιούν» τους κάδους απορριμμάτων! Για το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί ειδική αφίσα που θα τοποθετηθεί σε καφέ και άλλα σημεία της περιοχής.

-Παρουσίαση βιβλίου:Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου καθώς και την Τρίτη 23/8 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο: «Τα Ζωνιανά της Ιστορίας και της Παράδοσης» του συγγραφέα Δημήτρη Παρασύρη, στο Γάζι «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης».

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών,στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, Υπουργοί, Κρητικοί Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, οι Δήμαρχοι του Νομού Ρεθύμνης, οι Αρχές του Νομού, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της πρώην επαρχίας  Μυλοποτάμου, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Γεωργικών Συνεταιρισμών, καθώς και όλοι οι Μυλοποταμίτες,  που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Σημειώνει επίσης η Ένωση ότι τα θέματα του Συνεδρίου επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο με βάση τα προβλήματα της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό της «Ένωσης» για την Πολιτιστική Ανάπτυξη και την προώθηση Κοινωνικών και Αναπτυξιακών θεμάτων της πρώην επαρχίας.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

10.00: Προσέλευση Συνέδρων & Επισήμων.

10.30: Έναρξη: Αγιασμός από τους Σεβασμιοτάτους: Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο και Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο

10.40: Καλωσόρισμα από:α)Τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής  Ένωσης Μυλοποταμιτών  κ. Μανώλη Κυρίμη β)Τον  δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργο Μαρινάκη γ)Τον πρόεδρο της Κοινότητας Αρχαίας Ελεύθερνας κ. Κώστα Παρασύρη δ) Τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας  κ.  Κώστα Αποστολάκη

11.00: Χαιρετισμοί Επισήμων

11.45:Τιμητικές βραβεύσεις για την προσφορά τους:

-Στον κ. Βασίλη Αποστολάκη, Υποστράτηγο ΕΛ-ΑΣ ε.α.

-Στον συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα του Βιβλίου με τίτλο: «Τα Ζωνιανά της Ιστορίας και της Παράδοσης»κ. Δημήτρη Παρασύρη

– Απονομή Βραβείων στα καθαρότερα χωριά της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου

12.00: Παρουσίαση του χωριού Αρχαία Ελεύθερνα με  θέμα : «Η Αρχαία Ελεύθερνα στην πορεία του Χρόνου».Εισηγητής: Μιχάλης Ζαχαράκης, Καθηγητής Υποδιευθυντής-Α΄ Λυκείου Ρεθύμνης

12.20: «Περιβάλλον και Τοπική Ανάπτυξη -Ο ρόλος της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Συμμετέχουν:

Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνης τ. Υπουργός

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου

Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων

Δημήτρης Κόκκινος,  Δήμαρχος Μυλοποτάμου

Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου

Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κλεισθένης»

Συντονιστές:Δημήτρης Μαρής, Δημοσιογράφος, Γ.Γ. Πανελλήνιας Πολιτιστικής  Ένωσης Μυλοποταμιτών,Κωστής Χαλκιαδάκης,  Δημοσιογράφος Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων 

13:40: Παρεμβάσεις* εκπροσώπων  πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής –Τοποθετήσεις Συνέδρων .

 

Β΄ ΜΕΡΟΣ

14:00: Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Τα Ζωνιανά της Ιστορίας και της Παράδοσης»

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη

Προλόγηση Προέδρου Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Μανώλη Κυρίμη

Ομιλητής: κ. Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 

14:40: Τιμητική εκδήλωση για τους φοιτητές της περιοχής

Απονομή επαίνων

Βράβευση των φοιτητών που διακρίθηκαν

Κλήρωση δώρων με τη συμμετοχή όλων των φοιτητών

 

15:30: Λήξη εργασιών

15:40:  Δεξίωση προσφερόμενη από το Δήμο Ρεθύμνης, την  Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ελεύθερνας.  Τη δεξίωση θα πλαισιώσει το Μουσικό συγκρότημα του Κωστή Ανδρεδάκη  και το χορευτικό συγκρότημα «Λαογραφικός Όμιλος Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης.

 

 Παράλληλες εργασίες

11:00 π.μ:Διαδραστικό σεμινάριο για την αγορά εργασίας,με θέματα:

Πώς καταρτίζω σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα

Οι απαντήσεις που προκρίνουν την πρόσληψή σε μια συνέντευξη

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης