Σε σύσκεψη εργασίας που έγινε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους από την Κρήτη, τις Βαλεαρίδες (Ισπανία), τη Σαρδηνία (Ιταλία), την Κορσική (Γαλλία), το Γκόζο (Μάλτα), το Γκότλαντ (Σουηδία) και το Άλαντ (Φιλανδία), έγινε αποδεκτή η πρόταση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Γιώργου Αλεξάκη για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλίων.
Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε, αποφασίστηκε και θα προχωρήσει σε εφαρμογή η πρόταση που προβλέπει πως σύντομα θα στείλουν σε όλους τους Ευρωβουλευτές υπομνήματα με τα θέματα και αιτήματα των νησιών προκειμένου οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνικών στο ευρωκοινοβούλιο, να εκφράσουν την υποστήριξη και να ζητήσουν δεσμεύσεις από τους προτεινόμενους νέους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητήσουν συναντήσεις με όλους τους νέους Επιτρόπους μετά την έγκριση της ανάληψης των καθηκόντων τους.
Είχε προηγηθεί η διεξαγωγή επιτυχημένης ημερίδας με θέμα «οι νησιωτικές περιφέρειες και το επικείμενο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων (open days 2024) που γίνονται στις Βρυξέλλες την τρέχουσα εβδομάδα.
Ο Γιώργος Αλεξάκης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης επεσήμανε ότι τα νησιά αποτελούν ζωντανά εργαστήρια καινοτομίας και διαμοιρασμού γνώσης, καθώς επιλέγονται για πιλοτικές εφαρμογές των ευρωπαϊκών στρατηγικών. Ανέφερε το παράδειγμα υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου Κοιλάδας ΑΠΕ στην Κρήτη (Crete Valley Horizon Europe) το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός πιλοτικού έργου ενέργειας συνδυασμού πολλών μορφών ΑΠΕ (με πηγές το υδρογόνο, τον αέρα και τον ήλιο).
Στην ημερίδα από ελληνικής πλευράς συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και ο Γιάννης Βαρδακαστάνης μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Επίσης, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Αλεξάκης είχε διμερείς επαφές στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Κομισιόν με τους Κώστα Ρήγα και J.F. Garcia για θέματα εφαρμογών ηλεκτρισμού και ενέργειας στα Λιμάνια, προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και να προωθηθεί η αειφορία. Επίσης, συζητήθηκαν οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης όσων έργων είναι ενταγμένα στο αναθεωρημένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Ακόμα με τον Δημήτρη Γκατζοφλιά για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δημιουργίας Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Κινητικότητας. Με τη νέα πρωτοβουλία θα δοθεί η δυνατότητα συλλογής στοιχείων κινητικότητας από διάφορους οργανισμούς και η αξιοποίηση τους για πολλαπλούς σκοπούς στις πόλεις (π.χ. κυκλοφοριακό) και στις περιφέρειες (σχεδιασμός μεταφορικού δικτύου).