Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, οι υδρευτικές ανάγκες αυξάνουν, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα νερού μειώνονται. Τα δεδομένα από τις κύριες πηγές υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου από τα δυτικά και συγκεκριμένα τη λίμνη Κουρνά και Αργυρούπολη κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέουν στους διαχειριστές του νερού.
Μονόδρομος θεωρείται ο περιορισμός της κατανάλωσης κυρίως στο κομμάτι της άρδευσης ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας το καλοκαίρι.
Η ενεργοποίηση των τριών ταχυδιυλιστηρίων της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή του Πλατανιά αξιοποιώντας νερό από το Φράγμα ποταμών είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης, χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον η λίμνη του Κουρνά η στάθμη της οποίας έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το Ρέθυμνο λαμβάνει από 11.000 έως 13.000 κυβικά νερού ημερησίως από τον Μουσελά – δηλαδή Κουρνά και Αργυρούπολη – την ώρα που το νερό που διατίθεται τη μέρα και από τις δύο αυτές πηγές υδροδότησης δεν πρέπει να ξεπερνά για τη λίμνη του Κουρνά τα 7.200 κυβικά νερού , αριθμός που ξεπεράστηκε κατά πολύ τις προηγούμενες ημέρες όπου λόγω και της αφρικανικής σκόνης η ζήτηση πολλαπλασιάστηκε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΚ όταν οι ποσότητες νερού που διατίθενται για ύδρευση από τον Κουρνά είναι 8.000 κυβικά νερού ημερησίως ενώ από την Αργυρούπολη λαμβάνονται περί τα 3.000 κυβικά.
Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρή Νίνο, η αξιοποίηση του νερού του Φράγματος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Χρειάζεται να βάλουμε νερό από το φράγμα Ποταμών στο ισοζύγιο, να περιορίσουμε τις παροχές στον Κουρνά στα 200 κυβικά νερού την ώρα, από 300-350 κυβικά που είναι σήμερα και ταυτόχρονα να περιορίσουμε την άρδευση, ώστε να διατηρήσουμε το απόθεμα της λίμνης σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και να μπορούμε να “βγάλουμε “το καλοκαίρι και ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχουμε άμεσα καλό και ποιοτικό νερό».
Είναι βέβαιο ότι η μεγαλύτερη σπατάλη νερού αφορά στην άρδευση και μάλιστα σε πολλά σημεία επειδή το δίκτυο είναι κοινό, νερό πόσιμο αξιοποιείται για αρδευτικούς λόγους.
Σήμερα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο μεταξύ ΟΑΚ ΔΕΥΑΡ και δήμου και ΤΟΕΒ, θα τεθούν στο τραπέζι τα δεδομένα αλλά και οι τρόποι που μπορεί να γίνει η καλύτερη διαχείριση νερού ώστε αφενός να μην έρθει αντιμέτωπο το Ρέθυμνο με φαινόμενα λειψυδρίας και αφετέρου να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στην λίμνη. «Χρειάζεται όλοι να προσαρμόσουμε τις καταναλώσεις μας στα δεδομένα που υπάρχουν με τα αποθέματα νερού» υπογράμμισε ο κ. Νίνος
Όπως άλλωστε είχε πρόσφατα δηλώσει στα «Ρ.Ν.» και ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Γ. Μαρινάκης.
«Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση, θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα βάλουμε και πρόστιμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την ασυδοσία να δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε συνετή διαχείριση του φυσικού πόρου», είχε δηλώσει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.».