Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Πολιτισμός

Στο Εθνικό Ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς η μαντινάδα

Newsroom Από Newsroom
03/03/2026 - 10:50 πμ
στην κατηγορία Πολιτισμός
ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Θετική κατάληξη και αποδοχή είχε ο φάκελος για την Κρητική Μαντινάδα που συντάχθηκε και υποβλήθηκε προς το ΥΠ.ΠΟ. από την επιμελήτρια του Μουσείου «Λυχνοστάτης», λαογράφο- εκπαιδευτικό Μαίρη Μπαριτάκη και τον διευθυντή του Μουσείου Γιάννη Μαρκάκη. Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση (26/2/2026) της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εγκρίθηκε η εγγραφή της κρητικής μαντινάδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβούλιου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μαντινάδα αναγνωρίζεται ως φορέας συλλογικής μνήμης και τοπικής ταυτότητας της Κρήτης. Δεν είναι ένα απλό λογοτεχνικό είδος, αλλά μια προφορική ποιητική μορφή που συνδέεται με κάθε πτυχή της ζωής στην Κρήτη και συναιρεί μέσα σε δύο στίχους το κρητικό τοπίο και ψυχισμό. Οι δύο δεκαπεντασύλλαβοι ομοιοκατάληκτοι στίχοι διατυπωμένοι στην κρητική διάλεκτο έχουν νοηματική πληρότητα και χαρακτηρίζονται από αυτοσχεδιασμό και λεκτική δεξιότητα.  Ο πυρήνας της μαντινάδας βρίσκεται στις κοινότητες της Κρήτης, καθώς είναι αυτές που μεταδίδουν διαγενεακά, διαμορφώνουν και ανανεώνουν τη μαντινάδα.

Το Μουσείο «Λυχνοστάτης», από την έναρξη της λειτουργίας του το 1992, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον άυλο πολιτισμό της Κρήτης, γεγονός που πιστοποιείται τόσο από τη μουσειολογική προσέγγιση και ερμηνεία των συλλογών του όσο και από τις πολιτιστικές δράσεις που σχεδιάζει εντός και εκτός των ορίων του. Το 2017 ήταν ο πρώτος φορέας από την Κρήτη που υπέβαλε στο ΥΠ.ΠΟ. φάκελο για τις εθνοβοτανικές πρακτικές των άγριων βρώσιμων χόρτων της Κρήτης που τον Φεβρουάριο 2018  εγγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Την ίδια χρονιά εξέδωσε το βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Οι Πρωτοθυγατέρες: η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης», που αποτέλεσε σημαντική βιβλιογραφική πηγή για την τεκμηρίωση του φακέλου για την μαντινάδα.   

Σήμερα ανάμεσα στα 164 στοιχεία που έχουν πλέον εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο υπάρχουν 12 άυλα στοιχεία από την Κρήτη, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του «Περιφερειακού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» όπου θα ενταχθούν νέες προσπάθειες διαφύλαξης και ανάδειξης της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην τελική φάση σύνταξης του φακέλου για την Κρητική μαντινάδα ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «Λυχνοστάτης» συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα και γνωστό μαντιναδολόγο Κωστή Λαγουδιανάκη, ενώ η υποψηφιότητα του φακέλου περιείχε δηλώσεις στήριξης από αρκετούς Κρητικούς των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και αυτοδιοικητικούς φορείς α’ και β’ βαθμού.

Tags: sidebar_nowάυλη πολιτιστική κληρονομιάΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ
Share238Tweet149Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Μαρία Γ. Ροδαμνάκη: Παλιές μαντινάδες από την Κρύα Βρύση Ρεθύμνης

05/02/2026 - 10:26 πμ
ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

Με δημιουργικότητα, κέφι και μαντινάδες τιμήθηκε η Τρίτη Ηλικία στο Ρέθυμνο

10/10/2025 - 9:37 πμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Διακήρυξη αναγνώρισης της διατροφής και της γαστρονομίας της Κρήτης ως αυτόνομου στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

02/10/2025 - 9:43 πμ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ - ΡΕΘΥΜΝΟ

Διαγωνισμός μαντινάδας στο Ρέθυμνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

30/09/2025 - 3:08 μμ
Επόμενο άρθρο
ΑΞΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για πενταετές πρόγραμμα μόνιμων και συστηματικών ανασκαφών στην Αξό

Τελευταία νέα

Κατασκοπεία στη Σούδα: Ενώπιον Εισαγγελέα ο Πολωνός

Κατασκοπεία στη Σούδα: Ενώπιον Εισαγγελέα ο Πολωνός

13/03/2026 - 4:14 μμ
ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Πρόγραμμα επιμόρφωσης μαθητών και εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη

13/03/2026 - 4:03 μμ
5426480148296005 χαζτζ

K. Χατζηδάκης: Αν τα χτίσουμε όλα δεν θα έχει καμία αξία η περιουσία μας, το περιβάλλον είναι ο πλούτος της Ελλάδας

13/03/2026 - 3:33 μμ
KRHTH1

Μ. Μανουσάκης: «Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανήκει στον αστερισμό των έργων που βάζουν την Κρήτη στη σύγχρονη εποχή»

13/03/2026 - 3:26 μμ
unnamed

Εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης στο Ατσιπόπουλο με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

13/03/2026 - 2:56 μμ
20260313 travel perifereia 1

Στ. Αρναουτάκης: «Θετική εξέλιξη οι παρακάμψεις Ηρακλείου και Μαλεβιζίου – Σταθερή η κατεύθυνση για τον ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία»

13/03/2026 - 2:41 μμ
5426423953764754 images (29)

Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου: «Έχουν αποχωρήσει ήδη τρεις μόνιμοι υπάλληλοι από τη ΔΥΠΑ στο Ρέθυμνο»

13/03/2026 - 2:00 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr